Δεν έχουμε δικαίωμα να απωθούμε πρόσφυγες»
Πολιτική
«Δεν έχουμε δικαίωμα να απωθούμε πρόσφυγες»
Η αντιπρόεδρος της ευρωομάδας των Πρασίνων Σκα Κέλερ θεωρεί παράλογο το επιχείρημα ότι μπορεί κανείς να απωθεί πρόσφυγες στα θαλάσσια σύνορα. Κάτι τέτοιο δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, επισημαίνει.
Η αντιμετώπιση της μεγάλης ροής μεταναστών στην ΕΕ συνεχίζει να είναι ο πονοκέφαλος της Ευρώπης. Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ ζήτησαν χθες από την Κομισιόν παράταση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης του Σένγκεν μέχρι και δύο χρόνια. Η Κομισιόν αναμένεται να ασχοληθεί αύριο, Τετάρτη, με το θέμα. Η απρόσκοπτη κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών εντός των 26 κρατών-μελών της ζώνης του Σένγκεν θεωρείται μια μεγάλη ευρωπαϊκή κατάκτηση, η οποία όμως τώρα κινδυνεύει εξαιτίας προτάσεων πολλών ευρωπαίων πολιτικών που ζητούν αυστηρότερους ελέγχους, ακόμα και έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του Σένγκεν, με το επιχείρημα ότι αυτή δεν προστατεύει επαρκώς τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σκα Κέλερ, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandradio, δήλωσε ότι συμφωνεί μεν με τον αυστηρότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «από τη συνθήκη του Σένγκεν προβλέπεται ακόμα ότι μπορεί κανείς να απωθήσει ανθρώπους που ασχολούνται, για παράδειγμα, με το λαθρεμπόριο όπλων, αλλά πρόσφυγες δεν μπορεί να απωθήσει στα εξωτερικά σύνορα. Αυτό προβλέπεται σαφώς τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο διεθνές δίκαιο. Διαφορετικά κανείς δεν θα είχε το δικαίωμα να ζητήσει άσυλο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Για το λόγο αυτό η ιστορία αυτή, ότι πρέπει να ελέγξουμε περισσότερο τα εξωτερικά σύνορα ώστε να έρχονται λιγότεροι πρόσφυγες, είναι παράλογη. Στα σύνορα δεν μπορεί κανείς να πει στους πρόσφυγες 'ωραία καταφέρατε να ξεφύγετε, αλλά τώρα θα σας διώξουμε'. Αυτό δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο».
Ναι στους αυστηρότερους ελέγχους, αλλά …
Όσον αφορά την πιθανή αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη του Σένγκεν και τους ισχυρισμούς της Αυστρίας ότι η Ελλάδα διαθέτει επαρκείς ναυτικές δυνάμεις για να ασκεί πιο αυστηρούς ελέγχους, η Σκα Κέλερ απαντά:
«Τα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι κλειστά δυστυχώς. Για τον λόγο αυτό πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να έρχονται από τη Μεσόγειο. Αλλά πως μπορούν να κλείσουν τα θαλάσσια σύνορα; Δεν είμαι σίγουρη ότι αυτή η δυσκολία είναι σαφής σε όλους. Δεν μπορεί κανείς να παρατάξει πλοία κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων για να μην περνάνε πρόσφυγες. Στα θαλάσσια σύνορα ισχύει ό,τι ισχύει και στα χερσαία, δηλαδή δεν έχει κανείς το δικαίωμα να απωθεί πρόσφυγες. Επίσης είναι υποχρεωμένος κανείς να σώζει ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο ανεξάρτητα από το που προέρχονται, ποιοι είναι και που πηγαίνουν, και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα στο Αιγαίο. Εκεί πνίγονται καθημερινά παιδιά και αυτό δεν μπορούμε να το ανεχτούμε πλέον ως ΕΕ».
Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή έξι χώρες-μέλη του Σένγκεν διενεργούν συνοριακούς ελέγχους. Η Γερμανία, η Δανία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Γαλλία, η οποία επικαλείται αυξημένους κινδύνους για τρομοκρατικά χτυπήματα.
DLF / Μαρία Ρηγούτσου
Comments