Προς παράταση η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Πολιτική

Προς παράταση η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του γάλλου προέδρου Ολάντ να παρατείνει κατά τρεις μήνες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.
Η ιδέα της παράτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και το θέμα της αφαίρεσης της υπηκοότητας για άτομα με τρομοκρατική δράση είναι δυο θέματα που ταλανίζουν αυτές τις μέρες το γαλλικό λαό.
Παρ’ ότι μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες οι Γάλλοι δέχθηκαν χωρίς αντίρρηση την πρόταση Ολάντ για αναθεώρηση του Συντάγματος και επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης αλλά και της αφαίρεσης της γαλλικής υπηκοότητας σε υπόπτους για τρομοκρατική δράση, πληθαίνουν εν τω μεταξύ οι φωνές εκείνων που αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα των εν λόγω μέτρων. Η σχετική ανησυχία εντάθηκε με την απόφαση της προεδρίας να ζητήσει στο υπουργικό συμβούλιο στις 3 Φεβρουαρίου την τρίμηνη επιμήκυνση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που λήγει κανονικά στις 26 Φεβρουαρίου.
Σύγχυση από τις δηλώσεις Βαλς
Ο Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε να παρατείνει κατά τρεις μήνες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου
Ο Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε να παρατείνει κατά τρεις μήνες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου
Ο πρωθυπουργός Βαλς κατόρθωσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση και σύγχυση δηλώνοντας στο BBC από το Νταβός ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκη θα διατηρηθεί έως ότου απαλλαγούμε από το Ισλαμικό κράτος.
Εν τω μεταξύ ύστερα από σχεδόν δυόμισι μήνες εφαρμογής, παρατηρήθηκαν ορισμένα φαινόμενα κατάχρησης από την αστυνομία, με αδικαιολόγητες προληπτικές, υποτίθεται, εφόδους ή κατασχέσεις. Το Συμβούλιο Επικρατείας ακύρωσε την Πέμπτη τον κατ’ οίκον περιορισμό ατόμου, θεωρώντας μη πειστικά τα στοιχεία της αστυνομίας.
Παράλληλα, πυκνώνουν οι αντιρρήσεις και για το θέμα της αφαίρεσης της υπηκοότητας. Προτείνεται αντ’ αυτής, η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, μέτρο που θα μπορούσε να ισχύσει για όλους τους Γάλλους.
Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc