Την Τρίτη «κρίνεται» η ψήφος του απόδημου ελληνισμού
 Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό.

Ονομαστική ψηφοφορία, με την οποία θα διαπιστωθεί η συνταγματική πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής, θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη επί της αρχής του νομοσχεδίου για την «άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό».

Κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είπε ότι η ρύθμιση αποτελεί εθνικό χρέος, το οποίο «δεν μπορεί να εμπλέκεται στη δύνη των όποιων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Η μίζερη, συνάμα αλαζονική άποψη πως είτε θα γίνουν όλα όπως τα θέλει το ΠΑΣΟΚ είτε δεν θα γίνει τίποτα δεν χωρά σε εθνικές υποθέσεις» είπε ο κ. Καραμανλής.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι «αυτός ο εκβιασμός δεν αφορά την κυβέρνηση, αφορά τον οικουμενικό ελληνισμό, αφορά τους Έλληνες του κόσμου που δικαιούνται και θέλουν να βρίσκονται κοντά στην πατρίδα». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οφείλουμε να κάνουμε τώρα το πρώτο μεγάλο βήμα, για να μη χάνεται χρόνος και για να δοθεί στη διοίκηση η δυνατότητα αξιοποίησης της εμπειρίας που θα έχει αποκτηθεί για την «καλύτερη δυνατή προετοιμασία των πρόσθετων ρυθμίσεων».

Τόνισε επίσης, ότι «δεν είναι ώρα για προσχήματα. Δεν χωρά σ' ένα τέτοιο ζήτημα μικροκομματική μιζέρια. Η Αντιπολίτευση έχει κάθε λόγο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει σήμερα μία τελευταία ευκαιρία να εγκαταλείψει τον «ετσιθελισμό» και να επιδείξει ουσιαστική δημοκρατική νοοτροπία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για «νομοθετικό αντισυνταγματικό τέχνασμα της ΝΔ που επιχειρεί να μετατρέψει την εθνική δύναμη του απόδημου ελληνισμού σε κομματικό ακροατήριο» και σημείωσε ότι σεβασμός στο ΣΑΕ δεν σημαίνει «να ασκούμε πιέσεις πάνω στα στελέχη του προκειμένου να δηλώσουν με μισή καρδιά και με μισή γλώσσα αποδοχή με το δήθεν πρώτο βήμα που προτείνει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ».

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Σπ. Χαλβατζής είπε ότι το νομοσχέδιο τείνει να φέρει στις κάλπες ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους. «Άνθρωποι οι οποίοι ζουν δεκάδες χρόνια μακριά από την Ελλάδα, που δεν έχουν καμία σχέση, καμία γνώση της ελληνικής πραγματικότητας θα διαμορφώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα» είπε ο κ. Χαλβατζής επισημαίνοντας παράλληλα την αδυναμία του ΚΚΕ να αναπτύξει προεκλογική δραστηριότητα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου «η κομμουνιστική ιδεολογία είναι παράνομη».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο: «Μην υποστείτε την ήττα από τη Βουλή, λόγω του ότι δεν υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία. Κι ελάτε σε μία νέα διαδικασία, με βάση ακριβώς τις προτάσεις του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (για επιστολική ψήφο και περιφέρειες εξωτερικού), να βρούμε μία λύση» είπε ο κ. Αλαβάνος.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης αναρωτήθηκε εάν θα είμαστε Βουλή των Ελλήνων ή θα είμαστε Ελληνική Βουλή και πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 7 Ιουνίου «για να ξεκαθαρίσουμε με αυτές τις αστείες προθέσεις που ρίχνουν στις καλένδες τον ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού».

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ζήτησε από τα κόμματα που διαφωνούν και ειδικότερα από το ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν τη ρύθμιση: «Εάν δεν την στηρίξετε, να ξέρετε ότι φέρνετε στο ακέραιο την ευθύνη γιατί δεν θα ψηφίσουν οι απόδημοι Έλληνες και να είστε βέβαιοι επίσης ότι με τη στάση που τηρείτε κάθε συναίνεση στο μέλλον θα είναι ουσιαστικά αδύνατη».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

lornion said…
Ποία πατρίδα δεν θέλει τα παιδιά της να ψηφίζουν τους άρχοντες της; Aσε να ιδούμε ποίοι είναι αυτοί που δεν μας δίνουν το δικαίωμα.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»