G20: Συμφωνία συμβιβασμών και «νέα συναίνεση»
 Οι 20 πλουσιότερες χώρες με κοινό ανακοινωθέν τους δεσμεύτηκαν ότι θα πράξουν ότι χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί η οικονομική ύφεση.

Του ανταποκριτή μας στο Λονδίνο, Θανάση Γκαβού

Σε μια «ιστορική μέρα», κατά τη δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα, οι ηγέτες των χωρών μελών του G20 κατέληξαν σε συμφωνία για την τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας με 1 τρισ. δολάρια, που θα διατεθούν κυρίως μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την υιοθέτηση ενός αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου για τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και την παγκόσμια οικονομία, καθώς και για την αποφυγή λήψης μέτρων προστατευτισμού.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους οι 20 ηγέτες θέτουν έξι στόχους:

1. Nα αποκατασταθούν η εμπιστοσύνη στην οικονομία, η ανάπτυξη και η απασχόληση

2. Nα εκκαθαριστεί το τραπεζικό σύστημα και αποκατασταθεί η ροή δανεισμού

3. Nα ενδυναμωθούν οι κανόνες λειτουργίας και εποπτείας της οικονομίας

4.ν N αναμορφωθούν και να ενισχυθούν οι διεθνείς οικονομικοί θεσμοί για την έξοδο από την τωρινή κρίση και την αποτροπή μελλοντικών κρίσεων

5. Nα δοθεί ώθηση στο διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις απορρίπτοτας τον προστατευτισμό

6. H ανάκαμψη να είναι «πράσινη», δίκαιη και βιώσιμη.

Πακέτο συμβιβασμού

Για το σκοπό αυτό συμφωνήθηκε μια σειρά μέτρων, μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς. Η γαλλογερμανική θέση που απέρριπτε με βδελυγμία τη αμερικανοβρετανική πρόταση για νέα κυβερνητικά πακέτα τόνωσης των οικονομιών τελικά εισακούστηκε. Αντίθετα, το ρόλο του χρηματοδότη της διεθνούς οικονομίας, και κυρίως των χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα, θα αναλάβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που προκύπτει εξαιρετικά αναβαθμισμένο από τη χθεσινή σύνοδο. Συμφωνήθηκε ο τριπλασιασμός των πόρων του στα 750 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή μια ένεση 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων (40 από την Κίνα, 100 από την ΕΕ, 100 από την Ιαπωνία και τα υπόλοιπα από τις ΗΠΑ), ένα ποσό που ζητούσε η Ουάσινγκτον και αρχικά φαινόταν υπερβολικό σε Παρίσι και Βερολίνο. Παράλληλα, ακόμα 250 δισ. δολάρια από το ΔΝΤ θα είναι άμεσα διαθέσιμα σε βραχυπρόθεσμα δάνεια για τις χώρες μέλη του οργανισμού. Στο πακέτο ενίσχυσης της παγκόσμιας οικονομίας υπολογίζονται ακόμα και 250 δισ. δολάρια που οι ηγέτες δεσμεύθηκαν ότι θα δώσουν για την αναζωογόνηση του διεθνούς εμπορίου - έναντι 100 δις που φερόταν να είχε συμφωνηθεί σε πρώτη φάση. Ωστόσο τα χρήματα αυτά δεν είναι τόσο φρέσκο χρήμα όσο εγγυήσεις προς τις πλουσιότερες χώρες.

Από εκεί και πέρα, 100 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν στις φτωχότερες χώρες κυρίως μέσω πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών. Στις φτωχότερες χώρες αναλογούν μόλις 19 δισεκατομμύρια από τα 250 που θα διαθέσει άμεσα το ΔΝΤ, ωστόσο σημαντική κρίνεται η βοήθεια που θα προκύψει ως αποτέλεσμα της πολιτικής τόνωσης του διεθνούς εμπορίου.

Η «νέα συναίνεση": ελεύθερη αγορά με έλεγχο

Σε ό,τι αφορά τους κανόνες λειτουργίας και εποπτείας της οικονομίας ανακοινώθηκαν πολλά νέα μέτρα με κύριο τη δημιουργία αυστηρότερων ελέγχων στις τράπεζες για τα ρίσκα που αναλαμβάνουν, αλλά και για πρώτη φορά την καταγραφή και εποπτεία των εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων, γνωστών ως hedge funds. Όπως σχολίασε ο Γκόρντον «η εποχή της συναίνεσης της Ουάσιγκτον (σ.σ.: ελεύθερη αγορά με ελάχιστο έλεγχο) τελείωσε και έρχεται μια νέα συναίνεση». Ο πρόεδρος Ομπάμα συμφώνησε εκτιμώντας ότι «τις τελευταίες δύο δεκαετίες είχαμε έναν επίπλαστο εφησυχασμό σχετικά με τους κινδύνους της πλήρους ελευθερίας των αγορών».

Συμφωνία επήλθε και στο θέμα της ανάγκης πάταξης των λεγόμενων φορολογικών παραδείσων, έστω και αν σύμφωνα με πληροφορίες χρειάστηκε στο τέλος η καθοριστική παρέμβαση Ομπάμα για να λυθεί μια αντιδικία επί του θέματος μεταξύ Γάλλων και Κινέζων. Αμέσως μετά τη σύνοδο μάλιστα ανακοινώθηκαν τέσσερις χώρες οι οποίες δεν έχουν επιδείξει προθυμία συμμόρφωσης με τους νέους κανόνες, αντιμετωπίζοντας πλέον κυρώσεις (Κόστα Ρίκα, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ουρουγουάη).

Ανακοινώθηκε επίσης η δημιουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την αποφυγή οικονομικών κρίσεων, υπεύθυνοι για το οποίο θα είναι το ΔΝΤ και το νεοσυσταθέν Συμβούλιο Οικονομικής Σταθερότητας. Επίσης, τονίζεται η ανάγκη περιορισμού των αμοιβών και των μπόνους των στελεχών των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς όπως ανέφεραν όλοι οι ηγέτες δεν είναι δυνατόν α αμείβεται ακόμα και η αποτυχία.

Από εκεί και πέρα το ανακοινωθέν αναφέρεται στην ανάγκη συγκέντρωσης κεφαλαίου από τις τράπεζες σε περιόδους ευημερίας ώστε να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις περιόδους κρίσης, επισημαίνεται η συμφωνία επανακαθορισμού των διεθνών λογιστικών προτύπων, αλλά και η βελτίωση της εποπτείας των μεγάλων οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Μεταξύ των υπολοίπων μέτρων που συμφωνήθηκαν στη σύνοδο του G20 συμπεριλαμβάνονται η ενίσχυση της αξιοπιστίας διεθνών οικονομικών οργανισμών, όπως κυρίως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, με επαναξιολόγηση της δομής διακυβέρνησής τους και τη μεγαλύτερη αντιπροσώπευση και συμμετοχή τω αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Κατά του προστατευτισμού, υπέρ του πλανήτη

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη συμφωνία για την αποφυγή μέτρων προστατευτισμού σε επενδύσεις, αγαθά και υπηρεσίες, ενώ δόθηκε δέσμευση αλλαγής όσων μέτρων έχουν ληφθεί ήδη και αντιτίθεται στη χθεσινή συμφωνία. Την εποπτεία της διαδικασίας αυτής αναλαμβάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Εξάλλου, οι ηγέτες έδωσαν γενικές υποσχέσεις περί χρηματοδότησης και υποστήριξης υποδομών φιλικών προς το περιβάλλον με παράλληλο σκοπό τη δημιουργία «πράσινων» θέσεων εργασίας. Επίσης, επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση αντιμετώπισης της απειλής των κλιματικών αλλαγών.

Καινούρια «νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων»

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο ηγέτες συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν ως G20 πριν το τέλος του χρόνου, σε χώρα και στιγμή που θα ανακοινωθεί εν καιρώ, με σκοπό την αποτίμηση της προόδου των μέτρων που ανακοινώθηκαν.

Στις δηλώσεις τους όλοι εμφανίστηκαν απολύτως ικανοποιημένοι. Ο οικοδεσπότης Γκόρντον Μπράουν έκανε λόγο για «μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων» που αναδεικνύεται μέσα από τη σύνοδο. Επεσήμανε ότι δεν υπάρχει άμεση λύση στην κρίση, αλλά ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν δείχνουν την αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων. Απορρίπτοντας για άλλη μια φορά τις αναφορές σε διενέξεις με τη Γαλλία και τη Γερμανία σχετικά με τα επιδιωκόμενα νέα πακέτα τόνωσης τω οικονομιών, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι τα μέχρι στιγμής μέτρα παγκοσμίως έχουν ενισχύσει τη παγκόσμια οικονομία με 5 τρισεκατομμύρια δολάρια. «το μεγαλύτερο πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας στην ιστορία», όπως είπε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί εμφανίστηκε πολύ πιο ευχαριστημένος λέγοντας ότι η συμφωνία «είναι πολύ καλύτερη από όσο ελπίζαμε», ενώ η καγκελάριος Μέρκελ έκανε λόγο για «ιστορικό συμβιβασμό».

Ο δε Μπαράκ Ομπάμα παραδέχθηκε ότι κάποια θέματα «που δεν αποτελούσαν προτεραιότητα για τις ΗΠΑ» και είχαν προφανώς πολλή μεγάλη σημασία για άλλες χώρες υιοθετήθηκαν στην τελική συμφωνία, χωρίς να αναφέρει παραδείγματα. Χαρακτήρισε τα μέτρα αναγκαία, σημείωσε ωστόσο ότι «το αν θα είναι επαρκή απομένει να το διαπιστώσουμε». Πρόσθεσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ προσέρχονται πλέον σε παρόμοιες συνόδους με ταπεινοφροσύνη και χωρίς να θεωρούν ότι έχουν πάντα τη σωστή απάντηση. Σημείωσε δε ότι οι διαφωνίες στη σύνοδο ήταν σχετικά λίγες, «αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν ήταν μόνο ο Ρούζβελτ και ο Τσόρτσιλ σε ένα δωμάτιο πίνοντας μπράντι, αλλά πρώην θανάσιμοι εχθροί που διαπραγματεύονταν αυτές τις μέρες».

www.kathimerini.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»