Το θέμα της ημέρας | 01.04.2009
Οι γερμανικές θέσεις στη Σύνοδο Κορυφής του G20
Στο Λονδίνο αρχίζει σήμερα το βράδυ η Σύνοδος Κορυφής των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών και αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου με αντικείμενο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Οι προσδοκίες είναι μεγάλες: δεν είναι τυχαίο ότι η συνάντηση θεωρείται μια από τις σημαντικότερες διεθνείς συνόδους μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου. Τι περιμένει όμως η Γερμανία από τη Σύνοδο Κορυφής και με τι αποσκευές πηγαίνει στη βρετανική πρωτεύουσα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ;
«Η συνεργασία το παν»
Η γερμανική κυβέρνηση και η ΕΕ προτίθενται να κάνουν μια δυναμική εμφάνιση στο Λονδίνο, είχε προαναγγείλει προ ημερών η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ: "Για να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη οι άνθρωποι στις χώρες μας θα πρέπει να αισθανθούν ότι καταβάλουμε κοινές προσπάθειες και πως έχουμε καταλάβει ότι πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από την κρίση αυτή".
ΕΕ: Αλληλεγγύη προς τις αδύναμες χώρεςΗ ΕΕ έχει αποδείξει ήδη εμπράκτως την αλληλεγγύη της προς χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα εξαιτίας της κρίσης. Οι Ευρωπαίοι έχουν ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καταβάλλοντας 75 δις ευρώ για έκτακτες ενισχύσεις, τα 15 δις εκ των οποίων θα προέλθουν από τη Γερμανία. Το παν σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές είναι η συνεργασία και η επίδειξη αλληλεγγύης τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Χάρτα για την αειφόρο ανάπτυξη
Η Γερμανία τάσσεται μεταξύ άλλων υπέρ της υιοθέτησης μιας διεθνούς χάρτας αειφόρου ανάπτυξης που θα αποτελέσει τη βάση για την εποπτεία των αγορών. Θα πρέπει να υπάρξει μια διεθνής εποπτική αρχή που θα ελέγχει την τήρηση των μέτρων που αναμένεται να ληφθούν, όπως έχει εξηγήσει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Περ Στάινμπρουκ: "Για εμάς είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι διεθνείς οργανισμοί. Μιλάμε συγκεκριμένα για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Διεθνές Φόρουμ για την Οικονομική Σταθερότητα. Επίσης για δράσεις έγκαιρης προειδοποίησης. Κατά δεύτερον: όλοι οι συμμετέχοντες και πρωταγωνιστές των αγορών, όλα τα προϊόντα, όλες οι αγορές θα πρέπει να υπόκεινται σε ρυθμίσεις και ελέγχους."
Η ρύθμιση αφορά σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που αφορούν μεταξύ άλλων τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης αλλά και τις αποδοχές των μάνατζερ. Οι Αμερικανοί δεν βλέπουν βέβαια με καλό μάτι όλες αυτές τις προτάσεις.
Κατάργηση των φορολογικών παραδείσων
"Χάρτα για την αειφόρο ανάπτυξη"Έπειτα από τις πιέσεις των Σοσιαλδημοκρατών η κυβέρνηση Μέρκελ έχει κηρύξει τον πόλεμο στους φορολογικούς παραδείσους θεωρώντας τους συνυπεύθυνους για την κρίση. Ήδη στο προοίμιο της Συνόδου Κορυφής του G20 ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε ασκήσει δριμεία κριτική σε ορισμένες γειτονικές προς τη Γερμανία χώρες, όπως την Ελβετία και την Αυστρία, όπου, όπως εκτιμά ο ίδιος, «υπάρχουν τεράστια κεφάλαια γερμανικού μαύρου χρήματος». Οι περισσότερες από τις χώρες που συγκαταλέγονται στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους έχουν εκφραστεί ήδη υπέρ της χαλάρωσης του τραπεζικού απορρήτου αλλά και της υιοθέτησης αυστηρότερης νομοθεσίας ώστε να κλείσουν εκείνα τα παραθυράκια που διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή των γειτόνων. «Όποιος δεν συνεργαστεί θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων στους οποίους θα πρέπει να επιβάλλονται κυρώσεις», όπως προτείνει η Γερμανία αλλά και άλλες χώρες.
«Όχι στις τάσεις προστατευτισμού»
Η παγκόσμια πρωταθλήτρια στις εξαγωγές, η Γερμανία, τάσσεται επίσης κατά των τάσεων προστατευτισμού και υπέρ της ενίσχυσης του ελεύθερου εμπορίου. Ο πρόεδρος του γερμανικού συνδέσμου εξωτερικού εμπορίου Άντον Μπόρνερ, αναμένει από τη Σύνοδο ένα ξεκάθαρο μήνυμα ώστε να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του γύρου της Ντόχα: "Αν καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία, αυτό θα σήμαινε την αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου κατά 300 δις δολάρια του χρόνο, κάτι που θα οδηγούσε σε μια καλοδεχούμενη ώθηση στην παγκόσμια οικονομία από την οποία θα επωφελούνταν τόσο οι αναδυόμενες οικονομίες όσο και οι βιομηχανικές χώρες".
«Όχι σε νέα πακέτα»
Η Μέρκελ λέει "όχι" σε νέα πακέταΚατηγορηματικά αντίθετη είναι η Γερμανία στην πρόταση των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και άλλων χωρών για πρόσθετα, νέα πακέτα ενίσχυσης της οικονομίας. Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι θα πρέπει να περιμένουμε πρώτα τα αποτελέσματα των πακέτων που έχουν ήδη αποφασιστεί και υλοποιούνται τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφύγουμε μια «κούρσα υπερπροσφορών». Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις: η γερμανική κυβέρνηση έδωσε παράταση στο μέτρο επιδότησης αγοράς νέου ΙΧ με παράλληλη απόσυρση του παλαιού αυτοκινήτου ηλικίας άνω των 9 ετών. Ας μην ξεχνάμε ότι πλησιάζουν εκλογές...
Comments