Το ρήγμα του «Βρετανικού»
Από τη μια Ομπάμα και Μπράουν καθησυχάζουν ότι δεν υπάρχει «ρήγμα» και από την άλλη Μέρκελ και Σαρκοζί στυλώνουν τα πόδια.
Η πολυαναμενόμενη σημερινή σύνοδος των ηγετών της ομάδας των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G20), που ελέγχουν το 85% της παγκόσμιας οικονομίας, δείχνει να μοιάζει όλο και πιο πολύ με την αποτυχημένη σύνοδο του Λονδίνου το 1933, που οδήγησε στα δεινά του Μεσοπολέμου, παρά σε αυτήν του Μπρέτον Γουντς το 1944, που συνέβαλε στη μεταπολεμική σχετική οικονομική και νομισματική σταθερότητα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που αποβιβάστηκε στην Ευρώπη, πρώτη φορά με τη νέα ιδιότητά του, προσπάθησε χθες να υποβαθμίσει τα περί «ρήγματος» στο G20, δηλώνοντας ότι υπάρχει «τεράστια συναίνεση» μεταξύ των ηγετών των αναπτυγμένων και των κυριότερων αναπτυσσόμενων χωρών για το ξεπέρασμα της χειρότερης από το 1930 παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Ο «πυροσβέστης»
«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η σύνοδος θα αντικατοπτρίσει την τεράστια συναίνεση για την ανάγκη να εργαστούμε από κοινού για συμφωνία σε αυτά τα προβλήματα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν.
Χαρακτήρισε μάλιστα «υπερβολικές» τις αναφορές για διεθνές ρήγμα όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ από την πλευρά του ο οικοδεσπότης Γκόρντον Μπράουν προσπάθησε να υποβαθμίσει και αυτός το κλίμα τριβών, λέγοντας πως ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεν θα εγκαταλείψει τη σύνοδο, παρά τις προχθεσινές απειλές του.
«Μέσα σε λίγες ώρες, πιστεύω, θα συμφωνήσουμε σε ένα διεθνές σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη και μεταρρύθμιση», τόνισε ο Μπράουν.
Το «σκληρό» δίδυμο
Παρά όμως το αγγλοσαξονικό κλίμα συναίνεσης, Σαρκοζί και Μέρκελ στυλώνουν τα πόδια. Ο Γάλλος πρόεδρος, πριν αναχωρήσει για Λονδίνο, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο Europe 1 τόνισε μάλιστα ότι «δεν θα συσχετιστώ με μια σύνοδο που θα καταλήξει σε ένα ανακοινωθέν με ψεύτικους συμβιβασμούς που δεν θα αγγίζουν τα ζητήματα που μας απασχολούν».
Από κοντά και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ, που συντάχθηκε επισήμως με τον Σαρκοζί και δήλωσε ότι θα εξασφαλίσει ώστε να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. «Το βασικό εγχείρημα για μας είναι να κάνουμε τα πάντα για να μην επαναληφθεί μια τέτοια κρίση. Θα κοιτάξουμε προσεκτικά κάθε τελεία και κόμμα. Θα κοιτάξουμε να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις».
Στη διαμάχη μπήκε και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τάρο Ασο, ο οποίος φέρεται να δηλώνει πως η Γερμανία δεν κατανοεί τη σπουδαιότητα των πακέτων για τη στήριξη της οικονομίας. Εκπρόσωπός του, πάντως, προσπάθησε και αυτός να υποβαθμίσει αργότερα το κλίμα... σύγκρουσης, λέγοντας ότι η διαμάχη για περισσότερα πακέτα για την ανάκαμψη της οικονομίας ή μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος ίσως έχει υπερτονιστεί.
Οι «ακρίδες»
Το αγγλοσαξονικό μπλοκ εμφανίζεται στη σημερινή σύνοδο ως υπέρμαχος του «κρατισμού», πιέζοντας τους Ευρωπαίους να ξοδέψουν περισσότερα για την οικονομία. Από την άλλη, οι παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις Γαλλία/Γερμανία ζητούν πρωτίστως μέτρα για τις «ακρίδες» που ρήμαξαν το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, πιστές στον αγγλοσαξονικό τουρμποκαπιταλισμό, που Ουάσιγκτον και Λονδίνο τώρα αποκηρύσσουν.
Θα επαναληφθεί η ιστορία του 1933; Στην υπό την αιγίδα της Κοινωνίας των Εθνών τότε σύνοδο, πάλι στο Λονδίνο, ο ηγέτες του κόσμου δεν κατάφεραν να βρουν κοινή στάση απέναντι στη Μεγάλη Υφεση. Ο Αμερικανός πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ ζητούσε «ελευθέρας» για να αντιμετωπίσει τα του οίκου του, αποσύροντας τη χώρα του από τον κανόνα του χρυσού, τον οποίο οι δυνάμεις της Ευρώπης προσπαθούσαν μάταια να αναστήσουν...*
Comments