politiki

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φτάνει απόψε στην Άγκυρα ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα

Φοβούνται μην χάσουν την Τουρκία!


Ο Ομπάμα φτάνει απόψε το βράδυ στην Τουρκία και οι Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές αναζητούν ακόμη τους λόγους της σημαντικής αυτής απόφασης της Ουάσινγκτον. Στην ατζέντα των διμερών διαπραγματεύσεων είναι και το Κυπριακό.

Η ομάδα του Μπαράκ Ομπάμα, μόλις αισθάνθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος οι ΗΠΑ να χάσουν την Τουρκία, αποφάσισε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος πρέπει να σπεύσει για να προλάβει. Σύμφωνα με τους Τούρκους πολιτικούς αναλυτές, για την Ουάσινγκτον είναι πιο σημαντικό να μην χάσει την Τουρκία ακόμη και από το να την κερδίσει! Και ο κίνδυνος ήταν ορατός για τους Αμερικανούς, στο Νταβός, όταν ο Τούρκος Πρωθυπουργός τα βρόντηξε λέγοντας ότι δεν πρόκειται να ξαναπάει! Και το έκανε αφού πρώτα είπε στον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες ότι "ξέρει καλά να σκοτώνει"! Τούρκοι γραφειοκράτες πιστεύουν ότι ρόλο κλειδί στην απόφαση για την επίσκεψη έπαιξε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ομπάμα, Τζέιμς Τζόουνς, ο οποίος σύμφωνα με τους ίδιους γραφειοκράτες "όχι μόνο γνωρίζει την Τουρκία καλά, αλλά αντιλαμβάνεται και τη σημασία της". Είναι παλιός γνώριμος του πρώην ΥΠΕΞ Χικμέτ Τζετίν.

Ομάδα Ομπάμα

Ωστόσο, ο Μουράτ Γετκίν της Ραντικάλ επισημαίνει ότι ολόκληρη η ομάδα του Ομπάμα φαίνεται να δίνει σημασία στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Τουρκία. Εκτός από τον Τζέιμς Τζόουνς, ένα από τα βασικά ονόματα της νέας ομάδας της Ουάσινγκτον, που συμμετέχει στις αποφάσεις της νέας διοίκησης, είναι αυτό του Φίλιπ Γκόρντον, του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Πολλές από τις εργασίες του είχαν ως αντικείμενο την Τουρκία. Το 2008 εξέδωσε το βιβλίο "Κερδίζοντας την Τουρκία: Πώς να επανέλθει ένας συνεταιρισμός μεταξύ της Αμερικής, της Ευρώπης και της Τουρκίας που τελειώνει". Άλλωστε, ο Φίλιπ Γκόρντον είναι αυτός που δήλωσε πρόσφατα ότι ...δεν βλέπει κατοχή στην Κύπρο.

Το τρίτο όνομα είναι η διευθύντρια Ευρώπης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ελίζαμπεθ Σέργουντ, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου και συνεργάτης του Μπάϊντεν. Σε άρθρο της, που είχε δημοσιευτεί το 2006 με τον τίτλο "ΗΠΑ και Τουρκία: Η οικοδόμηση μιας ραγισμένης συμμαχίας", προτείνει πρώτον, την εξουδετέρωση των ανησυχιών της Τουρκίας για την ύπαρξη του PKK στο Ιράκ. Δεύτερον, να υποστηριχθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ και να γίνουν εργασίες ώστε το Κυπριακό και το Αρμενικό να μην αποτελούν εμπόδιο. Τρίτον, να ιδρυθούν μηχανισμοί συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων σε υψηλό επίπεδο. Ο Μουράτ Γετκίν καταγράφει άλλα τρία ονόματα σημαντικά στην ομάδα Ομπάμα, που δίνουν επίσης μεγάλη σημασία στο ρόλο της Τουρκίας: Ο πρώην υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, Τζέιμς Τζέφρι, και ο ειδικός αντιπρόσωπος της χώρας στο Αφγανιστάν και Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Και Κυπριακό

Ο Μπαράκ Ομπάμα φτάνει στην Άγκυρα απόψε το βράδυ. Αύριο ο Αμερικανός Πρόεδρος θα έχει επαφές με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, με τον Ταγίπ Ερντογάν και με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Στις επαφές με Γκιουλ και Ερντογάν αναμένεται να συζητηθούν θέματα, όπως εκείνο του Ιράκ, του Ιράν, του Αφγανιστάν, της αρμενικής γενοκτονίας, των ενεργειακών πηγών της Μέσης Ανατολής. Θα συζητηθεί το σχέδιο απομάκρυνσης των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Ιράκ και αν κατά το στάδιο αυτό θα χρησιμοποιηθούν τόσο η βάση του Ιντζιρλίκ, όσο και τα λιμάνια της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ, οι οποίες δεν είχαν καταφέρει να μπουν στο Ιράκ από την Τουρκία, κατά την περίοδο της κατάληψής του, τώρα θα ζητήσουν η απαγκίστρωσή τους να γίνει μέσω Τουρκίας. Παράλληλα, όμως, η Τουρκία θέλει να στείλει κάποια μηνύματα προς τον Μπαρζανί, ο οποίος ή θα πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον του ΡΚΚ και να συνεργασθεί μαζί της, ή θα οδηγηθεί στην απομόνωση. Οι Αμερικανοί ωστόσο θα έχουν και άλλη μια απαίτηση από την Τουρκία: Να πραγματοποιηθούν θαρραλέα βήματα και όσον αφορά το θέμα των μεταρρυθμίσεων για την ΕΕ. Στην ατζέντα θα είναι και το Κυπριακό. Η Άγκυρα θα ζητήσει για ακόμη μια φορά την άρση της απομόνωσης των Τ/Κ και ελπίζει ότι η νέα διοίκηση Ομπάμα θα είναι πιο πρόθυμη να κινηθεί απ' ό,τι ο τέως Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Η Άγκυρα αναμένεται να ζητήσει επίσης από τους Αμερικανούς, να στηρίξουν περισσότερο τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μεταξύ των δύο ηγετών. Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο Μπαράκ Ομπάμα μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη και την Τρίτη θα επισκεφθεί την Αγιά Σοφιά και το Μπλε Τζαμί. Θα έχει συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με μικρή ομάδα φοιτητών και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον.



Άννα Ανδρέου, Κωνσταντινούπολη

Κωδικός άρθρου: 863998

ΠΟΛΙΤΗΣ - 05/04/2009, Σελίδα: 13

Comments

lornion said…
Χρειάζονται οι Αμερικανοί την Τουρκία για λόγους που γνωρίζει η Ευρώπη και ο κόσμος. Οι παροτρύνσεις και τυχόν πιέσεις για είσοδο στην ΕΕ, είναι λόγια που εξυπηρετούν τις παρούσες ανάγκες.Βέβαια δεν αντιλέγω άμα και συμμορφωθεί σε όλες τις προυποθέσεις που απαιτούνται η Τουρκία θάχει ίσως και καλίτερη μεταχείριση, μα πιστεύω παράλληλα πως τούτη την φορά έδωσε αρνητικά δείγματα νοοτροπίας που η Ευρώπη τα σημειώνει με μηδέν.Πέραν τούτου γνωρίζειη Ευρώπη τις συμπεριφορές της διεθνώς, γι¨αυτό προτιμούν μια ειδική σχέση.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»