Διαστάσεις | 01.04.2009
Νέα αρχή στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας;
Στο Λονδίνο στρέφονται από σήμερα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας όπου ξεκινά το βράδυ η πολυαναμενόμενη Σύνοδος Κορυφής των G20 με αντικείμενο την οικονομική κρίση. Στο προοίμιο της συνόδου λαμβάνει χώρα και η πρώτη συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Οι προσδοκίες των Ρώσων αναλυτών από την κατ΄ ιδίαν συνάντηση Ομπάμα - Μεντβέντεφ είναι μεγάλες.
«Να γυρίσουμε σελίδα»
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: "Η Δύση αυτοανακηρύχθηκε νικήτρια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου"Στο προοίμιο της πρώτης του συνάντησης με τον Αμερικανό ομόλογό του ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ προχώρησε στον εξής απολογισμό των διμερών σχέσεων: "Δυστυχώς οι σχέσεις μας υποβαθμίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε την καλύτερη ευκαιρία για να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στην ιστορία των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων. Τα μηνύματα που δέχομαι από τον πρόεδρο Ομπάμα είναι θετικά".
Σε επιστολή του προς τον Μεντβέντεφ ο Ομπάμα είχε εκφράσει την πρόθεσή του για διάλογο. Μόνον που τώρα η Μόσχα περιμένει το επόμενο βήμα. Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμα Κονσταντίν Κοζάτσοφ: "Η λεγόμενη Δύση αυτοανακηρύχθηκε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου νικήτρια και πρότεινε σε όλους να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους χωρίς να αλλάξει η ίδια κάτι. Αυτό ήταν λάθος. Ο κόσμος είχε τότε την ευκαιρία να πατήσει το κουμπί της 'επαναφόρτωσης΄. Δυστυχώς δεν το εκμεταλλεύθηκε. Σήμερα έχουμε έναν νέο τύπο πολιτικού στον Λευκό Οίκο. Είναι η δεύτερη ευκαιρία, μπορούμε να την αξιοποιήσουμε ή να αποτύχουμε και πάλι".
«Οι Αμερικανοί δεν λένε πια εμείς και εσείς»
Θετικά τα μηνύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εκτιμά και ο Ανατόλι Ούτκιν από το Κέντρο Διεθνών Σπουδών του Ινστιτούτου ΗΠΑ-Καναδά: "Για πρώτη φορά οι Αμερικανοί δεν κάνουν τον διαχωρισμό 'εμείς΄ και 'εσείς΄. Για πρώτη φορά οι Αμερικανοί παραδέχονται ότι είναι μια από τις πολλές δυνάμεις. Για τη Ρωσία αυτό είναι ένα σημαντικό και ενδιαφέρον μήνυμα".
Η Ρωσία όμως προτιμά να συνεχίσει να παίζει το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, υπογραμμίζει ο Αλεξάντρ Κονοβάλοφ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών: "Η ρωσική ηγεσία χρησιμοποιεί και καλλιεργεί την εικόνα του εξωτερικού εχθρού κάθε φορά που θέλει να αποπροσανατολίσει από τα εσωτερικά προβλήματα. Όταν λοιπόν χρειάζεται έναν εξωτερικό εχθρό για εσωτερική κατανάλωση τότε δεν μπορεί να σημειώνεται πρόοδος. Γιατί τότε ακούμε κάθε τόσο την ιστορία με τον Αμερικανό που προσπαθεί να μας πλησιάσει πισώπλατα και να μας ρίξει τη μαχαιριά".
Πρέπει να βρουν κοινή γλώσσα
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Μείζονος σημασίας για τη Μόσχα το θέμα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδαςΠαρόλα αυτά όμως: οι περισσότεροι Ρώσοι αναλυτές έχουν μεγάλες προσδοκίες από τη συνάντηση ελπίζοντας σε μια νέα αρχή στις διμερείς σχέσεις, όπως τονίζει και ο Αλεξάντρ Κονοβάλοφ: "Οι Μεντβέντεφ και Ομπάμα είναι πολιτικοί της νέας γενιάς. Θα πρέπει να γνωριστούν και να βρουν μια κοινή γλώσσα. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα περιοριστεί καταρχήν στο Αφγανιστάν και τον πυρηνικό αφοπλισμό του Ιράν. Για τη Ρωσία όμως τα ζητήματα καίριας σημασίας είναι η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα και η ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ. Και φυσικά η οικονομική κρίση είναι το ζήτημα που απασχολεί και τους δύο".
Ο αναλυτής Ανατόλι Ούτκιν ωστόσο διαβλέπει έναν διαφορετικό κίνδυνο ο οποίος απορρέει από τη διαφορετική νοοτροπία των δύο ανδρών. Οι διαφορές είναι μεγαλύτερες ακόμη και από εκείνες που χώριζαν τους Μπους και Πούτιν όπως λέει:
"Για εμένα οι δύο νέοι πρόεδροι συνιστούν έναν γρίφο. Εάν ο Ομπάμα συνεχίσει με την προεκλογική τακτική του προσπαθώντας να κερδίσει έτσι τον Μεντβέντεφ τότε θα την πατήσει. Είναι δυο διαφορετικοί κόσμοι, δύο διαφορετικοί άνθρωποι. Ωστόσο μπορεί να βρεθεί ένας κοινός παρονομαστής γιατί κανείς από τους δύο δεν θέλει να δώσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην Κίνα και την Ινδία".
Σε ένα φαίνεται να συμφωνούν ωστόσο οι περισσότεροι Ρώσοι αναλυτές: είναι επιτέλους καιρός για ειλικρινείς συνομιλίες.
Comments