Διαστάσεις | 03.04.2009

Στη σύνοδο κορυφής της G20 επικράτησαν οι δυνάμεις της λογικής

Ευχαριστημένοι εμφανίστηκαν οι Ευρωπαίοι από τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του Λονδίνου. Τέθηκαν οι βάσεις για ένα νέο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και έπεται συνέχεια.

Εντονη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Γάλλου προέδρου και του Βρετανού πρωθυπουργούBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Εντονη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Γάλλου προέδρου και του Βρετανού πρωθυπουργού"Φτάσαμε και σε δραματικές στιγμές", παραδέχθηκε χθες το βράδυ ο Γάλλος πρόεδρος στην συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της διάσκεψης κορυφής των G- 20, "αλλά το αποτέλεσμα μας ικανοποιεί", υπογράμμισε. Την ίδια ικανοποίηση εξέφρασε και η καγκελάριος Μέρκελ, που βρήκε στο πρόσωπο του Νικολά Σαρκοζί τον πιο ένθερμο υποστηρικτή των θέσεών της για αυστηρότερο έλεγχο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πόσο λοιπόν ικανοποιημένοι είναι οι ευρωπαίοι από τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής;

Επικράτησε η λογική

...και χαμόγελα από την Αγκελα ΜέρκελBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: ...και χαμόγελα από την Αγκελα ΜέρκελΉταν μια καλή σύνοδος κορυφής αυτή για τους Ευρωπαίους, γιατί επικράτησε η λογική. Ζήτησαν περισσότερους ελέγχους και θεσμικές μεταρρυθμίσεις αντί για νέα οικονομικά πακέτα για την αναθέρμανση της οικονομίας και το επέτυχαν. Σε ότι αφορά το τελευταίο ο οικοδεσπότης και πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν βέβαια φάνηκε αναποφάσιστος, αλλά τελικά η πλάστιγγα έκλεινε προς την πλευρά του γερμανογαλικού δίδυμου. «Σήμερα είναι η μέρα που ο κόσμος ενώθηκε για να καταπολεμήσει την παγκόσμια ύφεση, όχι με λόγια, αλλά με ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε στη συνέντευξη τύπου ο Βρετανός πρωθυπουργός. Σε αυτήν την μεταστροφή θετικά λειτούργησε η δραματουργία, οι απειλές του Νικολά Σαρκοζί ότι θα εγκατέλειπε τη σύνοδο αν τα αποτελέσματα δεν ήταν απτά, αλλά και οι εκκλήσεις της Άγκελα Μέρκελ να ληφθούν αποφάσεις γιατί το μέλλον της ανθρωπότητας.

Ικανοποιημένη η Μέρκελ…

Όχι στους φορολογικούς παραδείσους από τον Νικολά ΣαρκοζίBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Όχι στους φορολογικούς παραδείσους από τον Νικολά ΣαρκοζίΣε αριθμούς λοιπόν οι 20 ισχυρότερες και αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου θα δώσουν 1, 1 τρισεκατομμύρια δολάρια για την τόνωση των οικονομιών των φτωχότερων χωρών και του παγκόσμιου εμπορίου. Μάλιστα, χάρη στις πιέσεις των Ευρωπαίων, στο τελικό ανακοινωθέν περιγράφηκαν πιο λεπτομερειακά ορισμένες πτυχές των μεταρρυθμίσεων που θα ισχύσουν στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ευλόγως λοιπόν η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έδειξε να φεύγει ικανοποιημένη από το Λονδίνο, κάνοντας λόγο για ένα πολύ καλό, σχεδόν ιστορικό συμβιβασμό. «Συμφωνήσαμε», είπε η κυρία Μέρκελ, «ότι θα οικοδομήσουμε μια σαφή αρχιτεκτονική στη χρηματοπιστωτική αγορά, μάλιστα στο ντοκουμέντο που ενέκριναν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναφέρονται τα πιο σημαντικά σημεία αυτών των μεταρρυθμίσεων, αλλά κυρίως το πώς η κάθε μία χώρα δεσμεύεται να ενσωματώσει αυτά τα βασικά σημεία στο εθνικό της δίκαιο».

…και ο Νικολά Σαρκοζύ

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Στις αποφάσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν ανήκουν οι ρυθμιστικοί κανόνες ελέγχου των τραπεζών, των πιστωτικών ιδρυμάτων, των κεφαλαίων υψηλού ρίσκου και των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, νέοι κανόνες για τους μισθούς των μάνατζερ που να συνδέουν τα μπόνους με τα κέρδη των τραπεζών. Λόγος για νέα οικονομικά πακέτα στήριξης των οικονομιών, όπως πολύ θα ήθελε το δίδυμο Ομπάμα Μπράόυν, δεν έγινε. Βέβαια οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, μιας και τριπλασιάστηκαν οι πόροι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του οργανισμού από την ίδρυσή του το 1944. Ρυθμίσεις αποφασίστηκαν και για τους φορολογικούς παράδεισους, όπως ήθελαν η΄Αγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί. «Η εποχή του τραπεζικού απόρρητου πέρασε», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. «Σχετική απόφαση υπέγραψαν και οι 20 ηγέτες, στην οποία προβλέπονται κυρώσεις για φορολογικούς παράδεισους που δεν συνεργάζονται με τις εθνικές αρχές. Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη για να δώσει στη δημοσιότητα λίστα με φορολογικούς παραδείσους».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»