ο Ομπάμα θέλει μια Ευρώπη με ενισχυμένες στρατιωτικές δυνατότητες στο ΝΑΤΟ


ΑΘΗΝΑ 03/04/2009


Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Στρασβούργο με τον γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι θα ήθελε η Ευρώπη να έχει "ενισχυμένες στρατιωτικές δυνατότητες" στους κόλπους του ΝΑΤΟ, που φέτος γιορτάζει τα 60χρονά του.

"Θέλουμε ισχυρούς συμμάχους. Θα θέλαμε να δούμε την Ευρώπη με ενισχυμένες στρατιωτικές δυνατότητες" είπε. Ο Ομπάμα αναφέρθηκε στη συνέχεια στις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία, με την οποία, όπως είπε, θέλει να συνεργασθεί παρά τις διαφορές τους, πρόσθεσε όμως ότι δεν πρόκειται "να επιστρέψουμε στους παλαιούς τρόπους συνεργασίας".

Αναφορικά με το Ιράν, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στην Ισλαμική Δημοκρατία να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. "Δεν μπορούμε να έχουμε κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή", είπε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ομπάμα κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις προετοιμασίες για την αναμενόμενη εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου, την οποία χαρακτήρισε "προκλητική", αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υποστεί συνέπειες.

"Αν η Βόρεια Κορέα αποφασίσει να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια, θα συνεργασθούμε με όλους τους ενδιαφερόμενους εταίρους στη διεθνή κοινότητα για να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα, ώστε η Βόρεια Κορέα να μάθει ότι δεν μπορεί να απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα άλλων χωρών ατιμωρητί", είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως υποστηρίζει πλήρως τη νέα αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν, όπως την περιέγραψε τον περασμένο μήνα ο Ομπάμα.

"Υποστηρίζουμε πλήρως τη νέα αμερικανική στρατηγική στο Αφγανιστάν", είπε ο γάλλος πρόεδρος. Εσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι η χώρα του δεν θα στείλει στρατιωτικές ενισχύσεις, αλλά θα συμβάλει στην προσπάθεια ειρήνευσης του Αφγανιστάν με οικονομική βοήθεια και συμμετοχή στην εκπαίδευση της αστυνομίας.

Παράλληλα ο Σαρκοζί δήλωσε ότι η χώρα του αποφάσισε να δεχθεί ένα κρατούμενο του Γκουαντάναμο, μετά την απόφαση του Ομπάμα να κλείσει αυτό το αμερικανικό κολαστήριο.

"Η Ευρώπη είναι πιο ευάλωτη από τις ΗΠΑ έναντι της Αλ Κάιντα"

Η Ευρώπη είναι πιο ευάλωτη έναντι της Αλ Κάιντα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι είναι γεωγραφικά εγγύτερα στις επιχειρησιακές περιοχές της τρομοκρατικής οργάνωσης, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. "Είναι μάλλον πιθανότερο η Αλ Κάιντα να εξαπολύσει μία σοβαρή τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη απ' ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι είναι πιο κοντά" είπε ο Ομπάμα.

Προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν από τις ΗΠΑ να αναλάβουν μόνες τους το φορτίο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των βασικών γραμμών της νέας αμερικανικής στρατηγικής για το Αφγανιστάν και μερικές ώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα επικεντρωθεί στο θέμα αυτό, ο Ομπάμα κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η στρατηγική αυτή "θα έχει μία στρατιωτική συνιστώσα και η Ευρώπη δεν θα πρέπει να περιμένει ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν μόνες τους το φορτίο αυτό", δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων σε αίθουσα του Στρασβούργου. "Επειδή αυτό είναι κοινό μας πρόβλημα. Και χρειάζεται κοινή προσπάθεια", πρόσθεσε όσον αφορά τον αγώνα στο Αφγανιστάν κατά των Ταλιμπάν και των συμμάχων τους της Αλ Κάιντα.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc