Τρέχουν (τώρα) και δεν φτάνουν για την ανεργία στην ΕΕ
Η ανάγκη ανάληψης επείγουσας δράσης για την αντιμετώπιση της ανεργίας, κυρίως των νέων, περιελήφθη στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες την Παρασκευή. 

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η ενίσχυση των προσπαθειών της ΕΤΕπ για τη στήριξη της δανειακής ροής στην οικονομία, αξιοποιώντας πλήρως την πρόσφατη αύξηση του κεφαλαίου της κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την ΕΤΕπ να εφαρμόσει το πρόγραμμά της για αύξηση των πιστωτικών της δραστηριοτήτων στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 40% για το διάστημα 2013-2015. 

Υπογραμμίζεται μάλιστα, ότι η ΕΤΕπ έχει ήδη εντοπίσει νέες δυνατότητες δανειοδότησης ποσού άνω των 150 δις ευρώ που καλύπτει μια δέσμη κρίσιμων προτεραιοτήτων όπως η καινοτομία και οι δεξιότητες, η πρόσβαση των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση, η αποδοτικότητα των πόρων και οι στρατηγικές υποδομές. 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε επίσης στην επιτάχυνση της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων, την επίσπευση της εφαρμογής της πρωτοβουλίας «Εγγύηση για τη Νεολαία», την αυξημένη κινητικότητα των νέων και τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, ενώ συζήτησε και τους τρόπους με τους οποίους θα τονωθούν οι επενδύσεις και θα βελτιωθεί η πρόσβαση στις πιστώσεις, και ζήτησε την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, μεταξύ των οποίων και εκείνων της ΕΤΕπ. 

Ακόμη, δρομολόγησε ένα νέο «Επενδυτικό σχέδιο» για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση της οικονομίας. 

Η χρηματοοικονομική σταθερότητα παρουσιάζει βελτίωση, τόνισε η Σύνοδος Κορυφής, αλλά απαιτούνται περαιτέρω δράσεις της ΕΕ και των κρατών μελών της προκειμένου να τεθεί εν νέου η Ευρώπη σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. 

Όπως υπογραμμίστηκε, τα υγιή δημόσια οικονομικά και οι πολιτικές που στηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις θέσεις απασχόλησης ενισχύονται αμοιβαία. Συγχρόνως, όμως απαιτούνται πιο αποφασιστικές προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η απασχόληση. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τις συστάσεις ανά χώρα, προκειμένου να καθοδηγήσει τις πολιτικές και τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών. 

Ειδικά για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων, θα προωθηθεί ο επαναπρογραμματισμός, κατά περίπτωση, των κονδυλίων που δεν έχουν διατεθεί. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία σε επίπεδο ΕΕ για το σκοπό αυτό, μεταξύ άλλων μέσω της στήριξης της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης για νέους εργαζόμενους. Όπου κρίνεται σκόπιμο, τα κράτη μέλη θα βελτιώσουν τη διοικητική τους ικανότητα μέσω της παροχής ενισχυμένης τεχνικής συνδρομής από την Επιτροπή και θα αξιοποιήσουν τις βέλτιστες πρακτικές. 

Επίσης, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΥΕΙ) να είναι πλήρως λειτουργική τον Ιανουάριο του 2014, επιτρέποντας την έναρξη των πρώτων εκταμιεύσεων προς δικαιούχους σε περιοχές της ΕΕ που πλήττονται από ποσοστά ανεργίας νέων άνω του 25%. Προκειμένου η Πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων να διαδραματίσει στο ακέραιο το ρόλο της, η εκταμίευση των διαθέσιμων έξι δισ. ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός των δύο πρώτων ετών του προσεχούς Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, δηλαδή το 2014 και το 2015. 

Περαιτέρω, τα περιθώρια που έχουν παραμείνει διαθέσιμα κάτω από τα ανώτατα όρια του ΠΔΠ για τα έτη 2014-2016 θα χρησιμοποιηθούν για τη σύσταση ενός «συνολικού περιθωρίου ανάληψης υποχρεώσεων» που θα χρηματοδοτήσει συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Τα κράτη μέλη που επωφελούνται από την πρωτοβουλία θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, μεταξύ άλλων και μέσω της υλοποίησης της «Εγγύησης για τη Νεολαία», πριν από το τέλος του έτους. 

Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση το 2016 ως προς την εφαρμογή της «Εγγύησης για τη Νεολαία» και την εφαρμογή της Πρωτοβουλίας. Παράλληλα, η ΕΤΕπ θα συμβάλει στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων μέσω της πρωτοβουλίας της «Απασχόληση για τους νέους» και του προγράμματος «Επένδυση στις δεξιότητες», που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή. 

Σύμφωνα με τα Συμπεράσματα, τα κράτη μέλη προτρέπονται να χρησιμοποιήσουν ένα μέρος των πόρων που χορηγεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για να στηρίξουν προγράμματα διασυνοριακής κινητικότητας. Το πρόγραμμα «Erasmus +», το οποίο προωθεί τη διασυνοριακή επαγγελματική κατάρτιση, πρέπει να έχει καταστεί πλήρως λειτουργικό τον Ιανουάριο του 2014, ανέφεραν οι "27". Ειδικότερα, τα κράτη μέλη με υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων θα πρέπει να επιταχύνουν τη λήψη δραστικών μέτρων για την αγορά εργασίας, ανέφερε η Σύνοδος Κορυφής. 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθύμισε τη σημασία της φορολογικής ελάφρυνσης της εργασίας, μεταξύ άλλων μειώνοντας τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, κατά περίπτωση, ως μέσου για την αύξηση της απασχόλησης και την τόνωση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της ανταγωνιστικότητας. 

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την οικονομική μεγέθυνση, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ολοκλήρωσε το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2013 εγκρίνοντας σε γενικές γραμμές τις συστάσεις ανά χώρα.

Τα κράτη μέλη θα λάβουν τώρα υπόψη τις συστάσεις στις προσεχείς αποφάσεις τους για τους προϋπολογισμούς, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την πολιτική απασχόλησης και κοινωνική πολιτική, προωθώντας παράλληλα τον πλήρη ενσωμάτωσή τους σε εθνικό επίπεδο και διατηρώντας τον κοινωνικό διάλογο. Το Συμβούλιο και η Επιτροπή θα παρακολουθούν την εφαρμογή τους. 

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συμφώνησαν επίσης σε ένα νέο επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη υπογραμμίζοντας ότι στις παρούσες οικονομικές συνθήκες είναι πολύ σημαντικό να αποκατασταθεί κανονική δανειακή ροή στην οικονομία και να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογράμμισε τη σημασία να υπάρξει: 

-Θέσπιση εντός του έτους των διαφόρων προγραμμάτων της ΕΕ που στηρίζουν την υλοποίηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».
-Συνεργασία των κρατών μελών με την Επιτροπή για την ολοκλήρωση το ταχύτερο δυνατό των συμφωνιών εταιρικής σχέσης και των επιχειρησιακών προγραμμάτων τους,
-Ταχεία εφαρμογή των διαρθρωτικών ταμείων καθώς και των προγραμμάτων για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και των ΜΜΕ (COSME) και για την έρευνα και την καινοτομία (Ορίζοντας 2020) τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη στήριξη των ΜΜΕ.
-Επίσπευση της εφαρμογής της πιλοτικής φάσης των ομολογιακών δανείων για τη χρηματοδότηση των έργων. Η Επιτροπή προτίθεται να υποβάλει την αξιολόγησή της περί τα τέλη του 2013. 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικύρωσε την έκθεση της Επιτροπής και της ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Συμφώνησε για τα ακόλουθα μέτρα και επικρότησε την πρόθεση της Επιτροπής και της ΕΤΕπ να τα εφαρμόσουν κατά προτεραιότητα και να υποβάλλουν συγκεφαλαιωτική έκθεση σχετικά με την εφαρμογή τους πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο του Οκτωβρίου 2013, με ποσοτικούς στόχους, μέσα και συγκεκριμένα χρονοδιάγραμμα. 

Συμφωνήθηκε ακόμη η επέκταση των κοινών μέσων χρηματοδότησης με επιμερισμό των κινδύνων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΤΕπ για τη μόχλευση του ιδιωτικού τομέα και των επενδύσεων των κεφαλαιαγορών στις ΜΜΕ. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι διευρύνεται ο όγκος των νέων δανείων προς τις ΜΜΕ σε όλη την ΕΕ, τηρώντας τις αρχές της χρηματοπιστωτικής ευρωστίας και διαφάνειας καθώς και τα ανώτατα όρια του ΠΔΠ. Το Συμβούλιο, σε διαβούλευση με την Επιτροπή και την ΕΤΕπ, θα διευκρινίσει χωρίς καθυστέρηση τις παραμέτρους για το σχεδιασμό των μέσων αυτών που συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, για την πραγματοποίηση ισχυρού αποτελέσματος μόχλευσης. Θα διεξαχθούν οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε τα μέσα αυτά να τεθούν σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2014. Αναλυτικότερα, προβλέπεται: 

-H αύξηση της ικανότητας πιστωτικής ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.
-H σταδιακή επέκταση των προγραμμάτων της ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση του εμπορίου που θα διευκολύνουν τον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ένωση, ιδίως στις χώρες υπό καθεστώς προγράμματος.
-H ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ εθνικών τραπεζών ανάπτυξης και της ΕΤΕπ για την βελτίωση των ευκαιριών κοινού δανεισμού και ανταλλαγών βέλτιστων πρακτικών.
-H ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης σε στενή συνεργασία με κράτη μέλη. 

Σε ότι αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Ανάπτυξης και Απασχόλησης, ύψους 120 δισ. ευρώ, που εγκρίθηκε πριν από ένα χρόνο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε από τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Σύμφωνο θα εφαρμοστούν ταχέως, και ειδικότερα όσον αφορά την Ενιαία αγορά, την καινοτομία, το ψηφιακό θεματολόγιο, τις υπηρεσίες, την ενέργεια και τη φορολογία.
Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Παρασκευής, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό 2014-2020 της ΕΕ, ενώ από την Πέμπτη είχαν συμφωνήσει να χρησιμοποιηθούν τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για την ενίσχυση του δανεισμού σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης, κυρίως στις χώρες της νότιας Ευρώπης, οι οποίες μαστίζονται από την ύφεση. 

Επιπλέον, η ΕΕ θεωρεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ανακάμψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σλοβενία, ώστε να είναι δυνατή η αποπληρωμή των χρεών, ωστόσο οι τράπεζες, οι οποίες προσπαθούν να καλύψουν τη ζημιωμένες κεφαλαιακές τους βάσεις, αποδεικνύεται ότι διστάζουν να δανείσουν σε επιχειρήσεις. 

Όπως ανέφερε σε σχετικό ρεπορτάζ το Ρόιτερ’ς, η ελπίδα είναι ότι βοηθώντας τις τράπεζες να παρέχουν περισσότερες και φθηνότερες πιστώσεις, οι επιχειρήσεις στις χώρες αυτές θα ξεκινήσουν να προσλαμβάνουν προσωπικό και θα ενισχυθεί η παραγωγή, ούτως ώστε να ανακάμψει η οικονομία. 

Η δήλωση του Α. Σαμαρά 

Κατά την αναχώρησή του από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Για πρώτη φορά συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αφιερώθηκε, σχεδόν εξ ολοκλήρου, στο ζήτημα της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Τώρα όλοι αναγνωρίζουν ότι ανάπτυξη και απασχόληση, μαζί με την δημοσιονομική προσαρμογή, συνδέονται δομικά και άρρηκτα και αποτελούν τον μόνο δρόμο εξόδου από την κρίση. 

Χαιρετίζω τα συγκεκριμένα βήματα που αποφασίσθηκαν για την αντιμετώπιση της ανεργίας, και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων, καθώς και για την αύξηση της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία, ειδικά προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Τα κονδύλια για την ανεργία των νέων θα εκταμιευθούν άμεσα και τα προγράμματα θα αρχίσουν να υλοποιούνται από τον Ιανουάριο του 2014. Πέραν των κονδυλίων που προβλέπονται στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την ανεργία των νέων, θα χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικοί πόροι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και από τα αδιάθετα υπόλοιπα των ετών 2014-17. 

Αποφασίσθηκαν, επίσης, συγκεκριμένα μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας στην οικονομία, και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με πρωταγωνιστικό ρόλο που δίνεται στην Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων. 

Είναι, επίσης, σημαντικό και θετικό για την χώρα μας ότι επήλθε συμφωνία, σε πολιτικό επίπεδο, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-20. Τα αρμόδια Υπουργεία έχουν ήδη αρχίσει τις προετοιμασίες ώστε να αξιοποιήσουμε άμεσα και το τελευταίο ευρώ. 

Επίσης, συζητήθηκε η διαδικασία ολοκλήρωσης της ΟΝΕ, με έμφαση στην Τραπεζική Ένωση. Οι πρόσφατες αποφάσεις του Ecofin και του Eurogroup έχουν σκοπό να εγκαθιδρύσουν ενιαίους κανόνες για την θωράκιση και λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».   elzoni.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»