Επισκόπηση τύπου

Spiegel προς διαδηλωτές: «Μη λυγίζετε»

Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Der Spiegel κυκλοφορεί με το κεντρικό του θέμα γραμμένο στα γερμανικά και στα τούρκικα.
«Boyun Egme», «Μη λυγίζετε» αναγράφει το πλακάτ το οποίο κρατάει μια νεαρή γυναίκα, στη φωτογραφία που φιλοξενεί το αυριανό εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. Ένα μήνυμα που απευθύνεται στους τούρκους διαδηλωτές τόσο στα τουρκικά όσο και στα γερμανικά. Για πρώτη φορά το Σπίγκελ κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο θέμα και τα ρεπορτάζ που το συνοδεύουν και στις δυο αυτές γλώσσες.
Το ίδιο το περιοδικό χαρακτηρίζει την κίνησή του «χειρονομία αλληλεγγύης» επισημαίνοντας ότι τα γεγονότα στην Τουρκία δεν έχουν αμιγώς τουρκικό ενδιαφέρον. Στην ανακοίνωσή του το Σπίγκελ σημειώνει ότι τα γεγονότα στην Τουρκία «μας αφορούν όλους, Γερμανούς, Τούρκους, Ευρωπαίους».

Μέσα από το πολυσέλιδο αφιέρωμά του το περιοδικό προσπαθεί να φωτίσει διάφορες πτυχές της εξέγερσης στην Τουρκία. Υπό τον τίτλο «Λευκοί Τούρκοι, μαύροι Τούρκοι» σημειώνει καταρχήν ότι η Τουρκία βρίσκεται σε αναζήτηση ταυτότητας καθώς «η οικονομική ανάπτυξη της χώρας ήρθε να καλύψει –αντί να αποκαλύψει- τις αντιθέσεις εντός της τουρκικής κοινωνίας».

Διχάζει ο Ερντογάν
Πρωτοφανές στα χρονικά του γερμανικού περιοδικού
Στο παράδειγμα μιας τουρκικής οικογένειας που ζει στη Γερμανία παρουσιάζει στη συνέχεια πόσο διχάζει ο Τ. Ερντογάν ακόμη και τους Τούρκους του εξωτερικού. Στο παράδειγμα της οικογένειας - όπου «ο θείος στην Κων/πολη λατρεύει τον Ερντογάν, ο ξάδερφος κοιμάται στην πλατεία Ταξίμ, και οι γονείς στη Γερμανία μαλώνουν- αναδεικνύεται ότι ο Ερντογάν έχει φανατικούς οπαδούς, αλλά και χιλιάδες αντιπάλους.

Το αφιέρωμα φιλοξενεί επίσης συνεντεύξεις επώνυμων Τούρκων, όπως του σκηνοθέτη Οζγκιούρ Γιλντιρίμ που τάσσεται στο πλευρό των διαδηλωτών. Το γερμανικό περιοδικό δίνει όμως βήμα και σε βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο οποίος επικρίνει τον τρόπο κάλυψης των διαδηλώσεων από τα ξένα μέσα ενημέρωσης και ο οποίος υπεραμύνεται παράλληλα της πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν.

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου                          dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»