Το παρασκήνιο των αλλαγών στην κυβέρνηση
Πολύ παρασκήνιο, μετακινήσεις της τελευταίας στιγμής και διάθεση ισορροπίας, τόσο μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ όσο και στο εσωτερικό των δύο κυβερνητικών κομμάτων, χαρακτηρίζουν τον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Σαμαρά.
Γ.Π.Τερζής

Πολύ παρασκήνιο, μετακινήσεις της τελευταίας στιγμής και διάθεση ισορροπίας, τόσο μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ όσο και στο εσωτερικό των δύο κυβερνητικών κομμάτων, χαρακτηρίζουν τον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Σαμαρά, η διαδικασία για τον οποίο ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου και ολοκληρώθηκε τις βραδινές ώρες της Δευτέρας.
Μπορεί η πρώτη, εύκολη, ανάγνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος να οδηγεί στο συμπέρασμα μιας ολικής επαναφοράς του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει εντάσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. και μάλιστα ενόψει του συνεδρίου του κόμματος που ξεκινά την Παρασκευή. Τη σχετική συζήτηση πυροδότησε, άλλωστε, και η πρωτοβουλία του κ. Ευ. Βενιζέλου να σταθεί, εξαντλώντας τα όρια του πρωτοκόλλου της Προεδρίας, στη σειρά των πολιτικών και πολιτειακών στελεχών που χαιρετούσαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης. Ωστόσο η γεωγραφία του νέου υπουργικού συμβουλίου αποκαλύπτει ότι η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη.
Αντιπροεδρία
Ο κ. Βενιζέλος πέτυχε να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο σχήμα ως αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, ωστόσο για να συμβεί αυτό, φαίνεται ότι αποδέχθηκε να μην αναλάβει το ΠΑΣΟΚ ένα έως δύο επιπλέον υπουργεία. Η μετακίνηση Βενιζέλου στο Εξωτερικών προκάλεσε, ευλόγως, την αντίδραση του κ. Δημ. Αβραμόπουλου ο οποίος εμφανίστηκε να διεκδικεί τη δεύτερη θέση αντιπροέδρου στην κυβέρνηση. Αυτή είτε δεν του προσφέρθηκε είτε -σύμφωνα με κάποια σενάρια- συνδυάσθηκε μόνον με την ανάληψη του υπουργείου Διοικ. Μεταρρύθμισης αντί του Αμυνας.
Συντονισμός κυβέρνησης
Η δημιουργία συντονιστικού οργάνου αποτελεί ζητούμενο εκ μέρους του κ. Βενιζέλου. Χθες, πάντως, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του υπογράμμισε προς τους υπουργούς ότι θα πρέπει να απευθύνονται στους Δημ. Σταμάτη και Τ. Μπαλτάκο, επιχειρώντας έτσι να αποτρέψει οποιοδήποτε ενδεχόμενο δημιουργίας δύο παράλληλων κέντρων στην κυβέρνηση.
Κυβερνητικό έργο
Παρά τη σημαντική ενίσχυση της παρουσίας του ΠΑΣΟΚ, το Μαξίμου διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο τόσο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας όσο και κρίσιμων χαρτοφυλακίων για τη χάραξη της πολιτικής στο εσωτερικό. Ο κ. Σαμαράς έχει τοποθετήσει δικά του στελέχη στα υπουργεία Διοικ. Μεταρρύθμισης, Υγείας και Εργασίας, ενώ διατηρεί τον πλήρη έλεγχο στο Δημ. Τάξεως (Δένδιας), Δικαιοσύνης (Αθανασίου) και Εσωτερικών (Μιχελάκης). Παράλληλα, τοποθετεί σε κρίσιμα υπουργεία στελέχη με σαφή μεταρρυθμιστικό - μνημονιακό προσανατολισμό και διάθεση ρήξεων (Μητσοτάκης, Γεωργιάδης) και επιλεκτικά βουλευτές που μπορούν να παράσχουν έργο σε συγκεκριμένους τομείς, όπως στα οικονομικά της υγείας (Μπέζας - ΕΟΠΥΥ).
Εσωκομματική γκρίνια
Ο ανασχηματισμός και η στενότερη συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ προκαλούν αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ., τρεις ημέρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου του κόμματος. Μείζων αμφισβήτηση δεν αναμένεται να υπάρξει, αν και ουδείς μπορεί να αποκλείσει τα μηνύματα να σταλούν μέσω της κάλπης για την ανάδειξη των οργάνων του κόμματος και του νέου γραμματέα, παρότι η υποψηφιότητα Παπαμιμίκου παρουσιάζει πολυσυλλεκτικότητα. Ο κ. Σαμαράς επεδίωξε να αμβλύνει τις αντιδράσεις ενεργοποιώντας το σύνολο των «παραδοσιακών δυνάμεων» της Ν.Δ. (Ολγα Κεφαλογιάννη, Κυρ. Μητσοτάκης, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης) και διατηρώντας ισχυρή παρουσία «καραμανλικών». Η απομάκρυνση του «καραμανλικού» Ευρ. Στυλιανίδη από την κυβέρνηση επιδιώκεται να εξισορροπηθεί από τον αποκλεισμό ενός άλλου προβεβλημένου, του κ. Μ. Βορίδη, αλλά και από το γεγονός ότι ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης καλείται να διαχειρισθεί την καυτή πατάτα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και των απολύσεων.
www.kathimerini.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc