«Η Συρία» προβληματίζει την G8-Διαφωνία Πούτιν και Ομπάμα
«Οι θέσεις μας δεν συμπίπτουν πλήρως, αλλά μας ενώνει η κοινή πρόθεση για τον τερματισμό της βίας, για να σταματήσει η αύξηση του αριθμού των θυμάτων στην Συρία», δήλωσε ο Πούτιν.

Οι ηγέτες των οκτώ πλουσιότερων κρατών σύναντήθηκαν στη Βόρεια Ιρλανδία για τη Σύνοδο Κορυφής της G8, με το θέμα της Συρίας να κυριαρχεί στην ατζέντα των συζητήσεων, καθώς προκαλεί διαφωνίες.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε πως ελπίζει να βρεθεί «κοινό έδαφος για ειρήνη στην Συρία» από τις χώρες της G8.
Ωστόσο, η Ρωσία και οι ΗΠΑ διαφωνούν όσον αφορά στον τρόπο τερματισμού της σύγκρουσης στην Συρία, αλλά θέλουν να σταματήσει η αιματοχυσία και οι εμπόλεμες πλευρές να οδηγηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
"Οι θέσεις μας δεν συμπίπτουν πλήρως, αλλά μας ενώνει η κοινή πρόθεση για τον τερματισμό της βίας, για να σταματήσει η αύξηση του αριθμού των θυμάτων στην Συρία, για να επιλυθούν τα προβλήματα με ειρηνικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών στην Γενεύη», δήλωσε ο Πούτιν μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) που γίνεται στην Βόρεια Ιρλανδία.
Ο Πούτιν, έχοντας δίπλα του τον Ομπάμα, πρόσθεσε: «Συμφωνούμε να προωθήσουμε την διαδικασία των ειρηνευτικών συνομιλιών και να ενθαρρύνουμε τις πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να διοργανώσουμε τις συνομιλίες στην Γενεύη».
Παράλληλα, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι «συγκρατημένα αισιόδοξες» όσον αφορά στο ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν μετά την εκλογή του νέου προέδρου Χασάν Ροχανί.
Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα είναι δυνατό «να οδηγηθεί σε πρόοδο ο διάλογος» με την άνοδο στην εξουσία στην Τεχεράνη αυτού του μετριοπαθούς ιερωμένου, ο οποίος υποστηρίζεται από τους μεταρρυθμιστές.
Οι πρόεδροι Πούτιν και Ομπάμα συμφώνησαν εξάλλου για την διοργάνωση μιας διμερούς συνόδου κορυφής Ρωσίας-ΗΠΑ στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου στην Μόσχα, όπως αναφέρουν οι ίδιοι σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνάντησή τους που έγινε στο περιθώριο της G8.
"Για να ενισχυθεί η εποικοδομητική φύση των σχέσεών μας προβλέπουμε να διατηρήσουμε τακτικές επαφές στο πιο υψηλόβαθμο επίπεδο και να διοργανώσουμε μια σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου», δηλαδή λίγο πριν από την σύνοδο κορυφής στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου στην Ρωσία.
Εκτός της Βρετανίας, της Αμερικής και της Ρωσίας, στη σύνοδο συμμετέχουν ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC και ΑΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc