Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΗ

Το παρασκήνιο της στροφής Κουβέλη

Το παρασκήνιο της στροφής Κουβέλη

Το παρασκήνιο της στροφής Κουβέλη αποκαλύπτει με δημοσίευμα η εφημερίδα "Εθνος", όμως οι βαθύτεροι λόγοι που την προκάλεσαν παεαμένουν προς το παρόν πίσω από τις κουρτίνες. Οπως γράφει η εφημερίδα στις χειρόγραφες σημειώσεις που κρατούσαν και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στη σύσκεψη της προηγούμενης Τετάρτης (στη δεύτερη, δηλαδή, από τις τρεις που έγιναν συνολικά τις τελευταίες έξι ημέρες), αποτυπώθηκε το σχέδιο συμφωνίας που υπήρχε μέχρι εκείνη την ώρα για την ΕΡΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης είχαν συμφωνήσει σε εκείνη τη συνάντησή τους στους βασικούς άξονες για τον μεταβατικό φορέα που επρόκειτο να διαδεχθεί την ΕΡΤ. Επρόκειτο για το σχέδιο που είχε αποκαλύψει την Τετάρτη το πρωί το «Εθνος» και περιελάμβανε τη δημιουργία ενός μεταβατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, στον οποίο θα εργάζονταν 1.200 υπάλληλοι (αριθμός που περιλαμβανόταν στην πρόταση Σαμαρά) με τρίμηνες συμβάσεις.
Στις χειρόγραφες σημειώσεις τους οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί είχαν σημειώσει -με αριθμούς- ότι οι απολύσεις θα προέλθουν από τους εργαζομένους στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, από τη ραδιοτηλεόραση, από εκείνους που έχουν δηλώσει ότι έχουν και άλλη επαγγελματική απασχόληση. Το κενό που υπήρχε ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μόνον ένα: ο αριθμός των συμβασιούχων, για τον οποίο ο πρωθυπουργός πρότεινε μεν να είναι 1.200, αλλά άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θα είχε αντίρρηση εάν οι κυβερνητικοί του εταίροι ζητούσαν να είναι μεγαλύτερος.
«Ας το αφήσουμε αυτό για αύριο... Θα το συζητήσουμε στη νέα σύσκεψη», πρότεινε ο κ. Σαμαράς και οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης το αποδέχθηκαν. Εκεί, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, είχε τελειώσει η πολυσυζητημένη διαπραγμάτευση για την ΕΡΤ, καθώς είχαν συμφωνηθεί τα βασικά σημεία.
Οι ηγέτες, φεύγοντας από το πρωθυπουργικό γραφείο, πήραν τις σημειώσεις τους προκειμένου να συζητήσουν με τους συνεργάτες τους τη συγκεκριμένη πλέον πρόταση που ήταν στο «τραπέζι» και είχε σημαντικές πιθανότητες να επικυρωθεί.
Αυτή ακριβώς η βάση συμφωνίας ανετράπη την επομένη, μετά την τοποθέτηση του κ. Φ. Κουβέλη, ο οποίος αιφνιδίασε τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο. Ο πρωθυπουργός μάλιστα είπε και δημόσια ότι ενώ υπήρχε την Τετάρτη η κατ' αρχήν συμφωνία, την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προσήλθε στην τελευταία σύσκεψη «με μια πρόταση εκτός πλαισίου».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελευταία σύσκεψη ο πρωθυπουργός ανέμενε ότι θα υπήρχε τελικά συμφωνία. Εφταναν βέβαια αρνητικά μηνύματα από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, αλλά ο ίδιος ο κ. Σαμαράς δήλωνε αισιόδοξος, γνωρίζοντας «από πρώτο χέρι» τα όσα είχαν προηγηθεί στη σύσκεψη της Τετάρτης.
Οταν ξεκίνησε η νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, τον λόγο πήρε πρώτος ο κ. Κουβέλης και ανέλυσε τη νέα (σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου) πρότασή του για την ΕΡΤ. Μόλις ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο πρωθυπουργός του είπε: «Μα, άλλα λέγαμε χθες... Σήμερα είσαι σε άλλο κλίμα...». Ο κ. Κουβέλης παρέπεμψε στις αποφάσεις που είχαν λάβει τα εσωκομματικά του όργανα και επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να πει κάτι άλλο».
Ο κ. Βενιζέλος, μόλις διαπιστώθηκε το αδιέξοδο, τον ρώτησε: «Φώτη, μένεις ή φεύγεις;». «Δεν ξέρω, θα αποφασίσω με το κόμμα». Ο κ. Σαμαράς επέμεινε: «Τι θα κάνεις; Θα αποσύρεις τους υπουργούς σου; Πρέπει να το ξέρω αυτό...». Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έδωσε την ίδια απάντηση και ζήτησε να βγει έξω προκειμένου να ειδοποιήσει τους βουλευτές του. Το ίδιο έπραξε και ο κ. Βενιζέλος. Εκείνη τη στιγμή, ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στους συνεργάτες του, τόνισε δηκτικά: «Αλλος ήταν ο Φώτης σήμερα, άλλος χθες...».
Οταν οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ επέστρεψαν στο πρωθυπουργικό γραφείο, ο κ. Σαμαράς τους επεσήμανε: «Ελπίζω ότι αντιλαμβάνεστε ότι τίθεται σε κίνδυνο η πολιτική σταθερότητα». «Εγώ έκανα βήματα πίσω. Εσύ γιατί δεν κάνεις;», ρώτησε τον κ. Κουβέλη, χωρίς να πάρει απάντηση...
Προβληματισμό έχει δημιουργήσει σε στελέχη της ΔΗΜΑΡ η στροφή -όπως τη χαρακτηρίζουν- του Φ. Κουβέλη στο θέμα της ΕΡΤ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι την προηγούμενη ημέρα της κρίσιμης τελευταίας σύσκεψης των τριών ο Φώτης Κουβέλης είχε επισημάνει σε συνομιλητές του ότι έχει διαμορφωθεί μια βάση συμφωνίας με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς για την ΕΡΤ με την προοπτική της άμεσης επανεκκίνησης της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, όπου μοναδικό αγκάθι ήταν ο αριθμός των εργαζομένων που θα απασχοληθούν. Η αίσθηση που είχε διαμορφωθεί στην Αγ. Κωνσταντίνου ήταν ότι οι τρεις αρχηγοί βρίσκονταν μπροστά σε μια νέα συμφωνία για τη λειτουργία της τρικομματικής κυβέρνησης, η οποία διαψεύστηκε με την αποχώρηση του Φ. Κουβέλη από την τελευταία σύσκεψη των τριών.
Πηγή:  HMERHSIA

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»