POLITIKI

Πολιτική

Προς ένα Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο

Το Βερολίνο στηρίζει τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός Αναπτυξιακού Ταμείου μέσω του οποίου θα χορηγούνται χαμηλότοκες πιστώσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το Βερολίνο επισκέπτεται από χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Βασικοί συνομιλητές του ήταν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, όπως και σήμερα το πρωί, ο Γκύντερ Σρέντερ, πρόεδρος της κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW. Και με αυτήν την τράπεζα σχετίζεται άμεσα ο βασικότερος λόγος του ταξιδιού του κ. Χατζηδάκη. Η πρόθεση δηλαδή της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει έναν ανάλογο οργανισμό με σκοπό να παρέχει δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στήριξη για την ίδρυση του ταμείου
O Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν ΚάμπετερO Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ
Σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων της ελληνικής αντιπροσωπείας που επισκέφτηκε το Βερολίνο η ως τώρα προσπάθειες της Αθήνας να ιδρύσει ένα αναπτυξιακό ταμείο προσέκρουαν στις αντιρρήσεις της τρόικας. Μετά από επίμονες προσπάθειες αλλά και επανειλημμένες συζητήσεις με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ η τρόικα υποχώρησε. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η ελληνική πλευρά κέρδισε και τη στήριξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά ότι: «για την ελληνική πλευρά είναι μεγάλης κρισιμότητας η δημιουργία του ελληνικού αναπτυξιακού ταμείου. Προσπαθούμε εδώ και ένα χρόνο για τη δημιουργία αυτού του ταμείου και νομίζω, ότι από αυτά που ειπώθηκαν στη συνάντηση, μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Θα δείτε στο αμέσως χρονικό διάστημα. Πάντως από τη συνάντηση αυτή φεύγω αισιόδοξος».

Η γερμανική βοήθεια θα αφορά, όπως όλα δείχνουν, την παροχή τεχνογνωσίας και κεφαλαίων και τη συμμετοχή της KfW σε μια ομάδα εργασίας μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, τα ελληνικά υπουργεία οικονομικών και ανάπτυξης όπως και έναν παρατηρητή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό ενδέχεται να οριστικοποιηθεί με την υπογραφεί ενός Μνημονίου Κατανόησης στα πλαίσια της επίσκεψης του κ. Σόιμπλε στην Αθήνα στις 18 Ιουλίου. Βάση του ως τώρα σχεδίου της ελληνικής πλευράς τα κεφάλαια του υπό ίδρυση ταμείου θα αποτελούνται από το ποσό των 350 εκ. ευρώ που σκοπεύει να καταθέσει το ελληνικό δημόσιο και από κεφάλαια που θα προέρχονται από δημόσιους επενδυτές του εξωτερικού όπως και από ιδιώτες επενδυτές.
Όπως ενημέρωσε ο κ. Χατζηδάκης, μεταξύ αυτών που έχουν δηλώσει την πρόθεση να συμμετέχουν είναι τα ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχου. Επίσης πληθαίνουν οι πληροφορίες στο Βερολίνο ότι στην χρηματοδότηση του ταμείου θα συμμετέχει και η κρατική γερμανική KfW. Ας σημειωθεί ότι στην περίπτωση της Ισπανίας το σχετικό γερμανικό δάνειο ανέρχεται στο ένα δις ευρώ. Όπως έγινε ακόμη γνωστό, έδρα του ελληνικού ταμείου Ανάπτυξης θα είναι το Λουξεμβούργο, προφανώς για να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των επενδυτών. Όσο αφορά τα ίδια τα δάνεια, αυτά θα χορηγούνται με όρους αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι όπως και στη Γερμανία η αξιολόγηση των σχετικών αιτήσεων θα γίνεται από ιδιωτική τράπεζα. Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι το νέο ταμείο να ξεκινήσει τη λειτουργία του ως το τέλος του χρόνου.
Το Βερολίνο στηρίζει την κυβέρνηση
To πρότυπο του Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο θα είναι η γερμανική επενδυτική τράπεζα KfWTo πρότυπο του Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο θα είναι η γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW
Πέραν του θέματος της ίδρυσης του ταμείου Ανάπτυξης ο Κωστής Χατζηδάκης ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την πορεία του μεταρρυθμιστικού έργου: «Το μήνυμα είναι: αποφασιστικότητα για την ελληνική κυβέρνηση στη δημοσιονομική προσαρμογή και στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Και, αλληλεγγύη από την πλευρά των εταίρων μας. Γίνεται απολύτως κατανοητό ότι δεν μπορεί η πολιτική να είναι μονόπλευρη».

Αυτή τη θέση την επανέλαβε ο κ. Χατζηδάκης και σε δημόσια εκδήλωση που οργάνωσε το πολιτικό ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, το οποίο πρόσκειται στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Απαντώντας σε ερωτήσεις από το πολυάριθμο κοινό τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της τρόικας, πχ. τη μείωση των θέσεων στο δημόσιο κατά 4.000 φέτος. «Για την ελληνική κυβέρνηση, είπε ο κ. Χατζηδάκης, η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή».

Η στάση αυτή δεν άφησε ανεπηρέαστους τους γερμανούς συνομιλητές του. Η δήλωση του υφυπουργού Oικονομικών και έμπιστου του κ. Σόιμπλε, Στέφεν Καμπέτερ, στην ίδια εκδήλωση ήταν ενδεικτική για το κλίμα που επικρατεί αυτό το διάστημα στο Βερολίνο: «Η τωρινή ελληνική κυβέρνηση είναι εκείνη των τελευταίων χρόνων που πιο καθαρά και ακλόνητα από κάθε άλλη έκανε σαφή στους ευρωπαίους εταίρους της ότι πρόκειται να ακολουθήσει τον μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό με μια διπλή έννοια: Τόσο, να συνεχίσει μια οικονομική πολιτική που θα έχει ως κεντρικό στόχο την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας όσο και να καταβάλει όλες τις αναγκαίες προσπάθειες για να αποκατασταθεί ξανά η εμπιστοσύνη των χρηματαγορών στα οικονομικά του ελληνικού δημοσίου».

Σε ότι αφορά πάντως τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ Αθηνών και Βερολίνου, αυτές βελτιώνονται όλο και περισσότερο. Δύο χειροπιαστά παραδείγματα. Το γερμανικό υπουργείο οικονομίας προτείνει στην Ελλάδα εκεί όπου δεν διαθέτει εμπορικές αντιπροσωπείες στο εξωτερικό να αξιοποιεί τη βοήθεια των εκάστοτε παραρτημάτων των γερμανικών βιομηχανικών και εμπορικών επιμελητηρίων. Και την ερχόμενη Δευτέρα θα επισκεφτούν στα πλαίσια της ελληνογερμανικής εταιρικής σχέσης πέντε γερμανοί υφυπουργοί την Αθήνα για να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος με τους έλληνες ομολόγους τους.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθυνος σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος                DW DE

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc