episkopish typoy

Επισκόπηση τύπου

Δεν αρκούν μόνο χρήματα

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες και οι μέχρι στιγμής αποφάσεις κυριαρχούν σήμερα στα σχόλια και τα ρεπορτάζ των γερμανικών εφημερίδων.
Στο ζήτημα της ανεργίας των νέων, το οποίο ήταν κεντρικό θέμα στην ατζέντα συνομιλιών των ευρωπαίων ηγετών εστιάζει σχόλιο της Neue Osnabrücker Zeitung, η οποία προειδοποιεί για τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα,. Όπως επισημαίνει, «8 χώρες της ΕΕ καταγράφουν ποσοστά νεανικής ανεργίας άνω του 25%» και οι πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μία «χαμένη γενιά». Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα στοιχεία αυτά καθιστούν σαφές ότι οι ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έπρεπε να έχουν ήδη δρομολογήσει νέα προγράμματα βοήθειας.
«Οι ρίζες του κακού βρίσκονται βαθύτερα»
Ανησυχητική η ανεργία των νέωνΑνησυχητική η ανεργία των νέων
Ωστόσο, όπως παρατηρεί, «μόνο με χρήματα δεν λύνονται τα προβλήματα. Μία ‘εγγύηση για τους νέους’ ηχεί ωραία, δεν αλλάζει ωστόσο το γεγονός ότι οι ρίζες του κακού βρίσκονται βαθύτερα. Υπερβολική γραφειοκρατία, αναποτελεσματικές επιχειρήσεις, κακή εκπαίδευση, άκαμπτη αγορά εργασίας: όλα αυτά φρενάρουν την οικονομία μίας χώρας». Η Neue Osnabrücker Zeitung εκτιμά ότι οι χώρες που πλήττονται από την κρίση πρέπει να αναλάβουν οι ίδιες την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και σχολιάζει: «Η ΕΕ μπορεί να συνδράμει μόνο προστατευτικά. Και θα πρέπει βεβαίως να προσέχει, ώστε να μη γίνει και η ίδια μέρος του προβλήματος».
Για το ίδιο θέμα, η Südwest Presse τονίζει: «Ούτε ένας στους δύο νέους στην Ελλάδα και την Ισπανία δεν βρίσκει μία θέση εργασίας μετά την εκπαίδευση. (…) Οι διαρθρωτικές στρεβλώσεις, στις οποίες περιήλθαν ορισμένα κράτη της ΕΕ κάτω από το βλέμμα όλων των εταίρων, πρέπει σίγουρα να αντιμετωπιστούν. Ωστόσο, το να αφεθεί η μισή νέα γενιά δίχως προοπτική, είναι πολύ υψηλό τίμημα. Τα 6 δισ. ευρώ, τα οποία θα μαζευτούν τελικά -μετά από μακρά αντιπαράθεση- από διάφορες πηγές για την απασχόληση νέων ανθρώπων, μπορούν να αποτελέσουν απλά μία αρχή». Και το σχόλιο καταλήγει:«Η αποδοχή του ιστορικού πρότζεκτ που λέγεται ΕΕ εξαρτάται βεβαίως από τη διάσωση του νομίσματός της, αλλά και από την ικανότητα αποφυγής των κοινωνικών ρήξεων».
Σύνοδος μικροϋπολογισμών
«...και για τους δύο ήταν ζήτημα αρχής»«...και για τους δύο ήταν ζήτημα αρχής»
Στη συμφωνία για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για την επταετία 2014-2020 εστιάζει ηFrankfurter Allgemeine Zeitung. Σύμφωνα με την εφημερίδα, «το καλό στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο είναι καταρχάς ότι συρρικνώνεται. Η ΕΕ θα δαπανήσει από το 2014 έως το 2020 λιγότερα χρήματα από ό,τι για το διάστημα 2007-2013. Καλό είναι επίσης ότι ο καυγάς επιτέλους τελείωσε. Η ΕΕ μπορεί, χωρίς περαιτέρω ρήγματα, να σχεδιάσει τις δαπάνες της μέχρι το 2020. Κατά τα άλλα, διατηρούνται τα εξής δεδομένα: Το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη να δοθεί ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το 75% του κοινοτικού προϋπολογισμού ύψους 1 τρισ. ευρώ διοχετεύονται σε επιδοτήσεις για μη ανταγωνιστικούς αγρότες και αμφίβολα διαρθρωτικά έργα. Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται μάλιστα γελοίο να τονίζει ο (σ.σ. πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου) Μάρτιν Σουλτς ότι τώρα είναι διαθέσιμα και 6 δισ. ευρώ για τον αγώνα κατά της ανεργίας των νέων» σχολιάζει σκωπτικά η εφημερίδα.
Η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel ψέγει τη στάση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, χαρακτηρίζοντάς τους «ψιλικατζήδες των Βρυξελλών». Τους επιρρίπτει ότι επιδόθηκαν σε αντιπαραθέσεις γύρω από το ζήτημα της βρετανικής συμβολής στον κοινοτικό προϋπολογισμό, διαταράσσοντας το ενωτικό κλίμα που απαιτείται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΕΕ. Όπως επισημαίνει το περιοδικό, η περιστολή των αγροτικών δαπανών της ΕΕ θα οδηγούσε σε αντίστοιχο περιορισμό της έκπτωσης εισφορών που χορηγείται στη Μ. Βρετανία από το 1984. Το Spiegel Online σχολιάζει σχετικά: «Ο βρετανός πρωθυπουργός αντιλήφθηκε πως θα υποδεχόταν κάτι τέτοιο ο ευρω-σκεπτικιστικός τύπος της πατρίδας του και επέμεινε στην αρχική έκπτωση, δηλώνοντας ότι έτσι είχε συμφωνηθεί στη σύνοδο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ το Φεβρουάριο. Ο Φρανσουά Ολάντ, όμως, δεν ήθελε να το ανεχθεί. Εν τέλει κάθε έκπτωση χρηματοδοτείται από τους εταίρους. Τα υπό συζήτηση ποσά ήταν ελάχιστα για τα ευρωπαϊκά μέτρα. Ωστόσο και για τους δύο ήταν ζήτημα αρχής. Και έτσι εκφυλίστηκε και πάλι η συνάντηση σε μία σύνοδο μικροϋπολογισμών».
Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος                             dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc