Σιγά, σας έθιξαν το «τοτέμ» της… δημοκρατικής παράταξης
Κι εκεί που λέγαμε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ξεπέρασαν το κακό τους παρελθόν, κατέβασαν τις διαχωριστικές γραμμές για το καλό του τόπου, να ’σου ξανανοίγουν μέτωπα που κανείς δεν πρέπει να πιστέψει ότι είναι τόσο εύκολο να κλείσουν.
Μια φράση του Μάκη Βορίδη στο Συνέδριο της ΝΔ ήταν αρκετή για να «βάλει φωτιά στα τόπια». Τι είπε ο βουλευτής της ΝΔ; «Η κρίση στην Ελλάδα έχει συγκεκριμένο όνομα και επώνυμο. Για τηνκαταστροφή του τόπου ευθύνονται οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου, σε μιασυγκεκριμένη χρονική στιγμή».
Πολιτική άποψη από πολλούς αναλυτές και πηγές τεκμηριωμένη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η επιλογή του Ανδρέα Παπανδρέου να μοιράσει χρήμα χωρίς κανέναν έλεγχο, να κατασπαταλήσει τα ΕΟΚικά κονδύλια, τα ΜΟΠ και τις αγροτικές επιδοτήσεις ήταν για τη χώρα καταστροφική. Η περίοδος 1981 -1984 μπορεί να μείνει στην ιστορία ως περίοδος σημαντικών αλλαγών προς μια πιο ανοικτή κοινωνία, χωρίς διαχωρισμούς και εμφυλιοπολεμικές συγκρούσεις. Και φυσικά κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η «Αλλαγή» μπορεί να μην ήλθε όπως όλοι πίστεψαν αλλά τουλάχιστον έβγαλε από την αφάνεια ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που ήταν αποκλεισμένο. Κι αυτό το οφείλει και στην παρουσία του Κωνσταντίνου Καραμανλή που έβαλε τις βάσεις για τον εκδημοκρατισμό και εκχουντισμό της χώρας.
Όμως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι σπαταλήθηκαν απίστευτα ποσά προκειμένου να δημιουργήσει το ΠΑΣΟΚ το δικό του «κράτος». Τότε μπήκαν οι βάσεις για το τεράστιο ελληνικό χρέος, και τότε δημιουργήθηκαν οι πρώτες εστίες του πιο άθλιου συνδικαλισμού που έζησε ο τόπος. Και δεν είναι τυχαίο ότι μετά το 1985 κατάλαβε και ο Ανδρέας το έγκλημα που είχε κάνει και προσπάθησε να εφαρμόσει κάποιου είδους λιτότητα. Τον «έφαγε» ωστόσο η μεγαλομανία και ο αυθορμητισμός του.
Εν πάση περιπτώσει, στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ακόμη τον Ανδρέα «ιερή αγελάδα», κάτι σαν τοτέμ που πρέπει όλοι να προσκυνούμε και να προσέχουμε τι λέμε. Λες και δεν έχει κανείς δικαίωμα να ασκεί κριτική στα… ιερά τοτέμ του ΠΑΣΟΚ, ειδικά τώρα από την απόσταση των 30 χρόνων.
Δεν πρόλαβε να το πει ο Βορίδης αυτό και βγήκαν κάποιοι νεόκοποι Πασόκοι, από αυτούς που δεν ήξεραν καν κατά που πέφτει το Καστρί, για να τα βάλουν με όσους θίγουν τα ιερά και όσια του ΠΑΣΟΚ. Ο Καρχιμάκης συνέστησε προσοχή στο Βορίδη για τις αναφορές του στον Ανδρέα. Επισημαίνει μάλιστα ότι το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου είναι συνυφασμένο στη λαϊκή συνείδηση με την πολιτική της προσφοράς, της αξιοπρέπειας και της Δημοκρατίας. Και συνέχισε: «Οι ασέβειες και οι απρέπειες ήταν διαχρονικά ίδιον της Δεξιάς παράταξης που εξέθρεψε,γκοτζαμάνηδες και υπονομευτές της Δημοκρατίας, της πολιτικής και της κοινωνίας».
Για την ταμπακιέρα τίποτε. Για την οικονομική καταστροφή της Ελλάδας… τουμπεκί.
Στη συνέχεια βγήκε ο Δ. Καρύδης και δήλωσε: «Ο Βορίδης μιλώντας στο Συνέδριο της ΝΔ έδωσεεξετάσεις υβρίζοντας τον Ανδρέα Παπανδρέου. Συμπεριφέρθηκε ως γνήσιος νοσταλγός τουχουντικού παρελθόντος του, για να καλύψει το φτύσιμο από τον Αντ. Σαμαρά. ‘Οσο οι Βορίδηδεςβρίζουν τον Ανδρέα τόσο στη ψυχή του κόσμου ισχυροποιείται η μεγάλη προσφορά του ηγέτη τηςΔημοκρατικής Παράταξης στη χώρα».
Σεβαστό το δικαίωμα των νεόκοπων Πασόκων να υποστηρίζουν το έργο του ιδρυτή της παράταξης. Άλλο τόσο σεβαστό, όμως, είναι και σε άλλους να ασκούν κριτική. Ο Βορίδης και ο κάθε Βορίδης έχει δικαίωμα να βλέπει και τα στραβά της Πασοκικής διακυβέρνησης και να τα λέει. Άλλωστε, στο ΠΑΣΟΚ δεν τολμάνε να αναφέρουν το όνομα του Ανδρέα λες και είναι ο Μεγάλος Προφήτης.
Το λάθος του Βορίδη είναι ότι ανοίγει μέτωπα σε μια χρονική στιγμή που απαιτείται συναίνεση, συνεννόηση και συνεργασία των δύο κομμάτων. Διότι αν βγουν οι Πασόκοι και βρίζουν τον Καραμανλή και ξαναβγούν οι Νεοδημοκράτες και βρίζουν το Σημίτη κ.λπ. τότε είναι σίγουρο ότι τα μουστάκια του Αλέξη Τσίπρα θα γελάνε και θα τρίβει τα χέρια του που οι κυβερνητικοί εταίροι βγάζουν τα μάτια τους.
Ωστόσο, ας κάνουν και λίγη κριτική στην Ιπποκράτους για την πολιτική ιστορία της παράταξής τους. Δε βλάπτει φυσικά ούτε και τη ΝΔ να βλέπει τα λάθη του παρελθόντος και να γίνεται καλύτερη. Το έχει ήδη καταφέρει όταν το 2009 ο Αντώνης Σαμαράς έγινε πρόεδρος, έξω από τζάκια και πολιτικές ίντριγκες του παρελθόντος. antinews
Comments