epa03164242 Thousands of people participate in a rally in Coruna city, north-western Spain, 29 March 2012 during Spain's first general strike since the Popular Party of Prime Minister Mariano Rajoy came to power late last year. The strike has been called by Spain's two main trade unions, UGT and CC.OO., to protest against the Government's labour market reform. EPA/CABALAR +++(c) dpa - Bildfunk+++

Πολιτική

Μετά τις διαδηλώσεις, τα νέα μέτρα λιτότητας

Ύστερα από μια νύχτα βίαιων επεισοδίων στη Βαρκελώνη με τραυματίες και υλικές ζημιές ο πρωθυπουργός Ραχόι παρουσιάζει σήμερα το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2012 που προβλέπει νέες δραστικές περικοπές.
Σε βίαια επεισόδια κατέληξαν χθες οι μαζικές κινητοποιήσεις κατά των νέων μέτρων λιτότητας στην Ισπανία. Στη Βαρκελώνη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας, διαδηλωτές πέταξαν πέτρες σπάζοντας προθήκες καταστημάτων και τραπεζών, ενώ ένα καφέ τυλίχτηκε στις φλόγες. Σύμφωνα με τις αρχές τραυματίστηκαν 104 άτομα από τα οποία 58 αστυνομικοί, ενώ συνελήφθησαν 176 διαδηλωτές. Υπολογίζεται ότι περίπου 800.000 άνθρωποι κατέβηκαν στο δρόμο, από τους οποίους 100.000 στη Μαδρίτη.

Μετά τη γενική απεργία, την κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και τα βίαια επεισόδια ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι παρουσιάζει σήμερα το σχέδιο προϋπολογισμού που περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας και περικοπές με σκοπό τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Στόχος η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος
s conservative leader and the country's next prime minister Mariano Rajoy poses at the Parliament after being elected as the new prime minister, in Madrid, Tuesday, Dec. 20, 2011. Spain's Parliament voted conservative Popular Party leader Mariano Rajoy as premier on Tuesday. Spain's borrowing costs have plummeted in a short-term debt auction, indicating market confidence in the country's ability to handle its debt is recovering. (Foto:Daniel Ochoa de Olza/AP/dapd)
Νέα μέτρα παρουσιάζει σήμερα ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι
Μέσω της αύξησης της φορολογίας, μείωσης των μισθών και περικοπών στο δημόσιο, που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2012, η Ισπανία προσπαθεί να εξοικονομήσει τουλάχιστον 35 δις ευρώ. Το ποσό αυτό ωστόσο ανταποκρίνεται μόλις στο μισό του δημοσιονομικού στόχου εξυγίανσης. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι μόνο θα κληθούν πιθανότατα να σφίξουν ακόμη περισσότερο το ζωνάρι.

Οι περικοπές αποτελούν μέρος ενός εκτεταμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, το οποίο θέτει σε δοκιμασία την κοινωνική ειρήνη στην Ισπανία. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους αρκετών πόλεων για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους. Και ενώ μέχρι πρότινος παρόμοιες διαδηλώσεις κυλούσαν ειρηνικά, στη Βαρκελώνη αλλά και στη Βαλένθια είχαν και τότε σημειωθεί βίαια επεισόδια. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένδειξη του γενικότερου φόβου που διακατέχει μεγάλο μέρος του ισπανικού πληθυσμού για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της κρίσης. Αλλά και ένδειξη για σημαντικές αλλαγές στον κοινωνικό χάρτη της χώρας που φέρνει η «εξαιρετικά αυτή επιθετική μεταρρύθμιση», όπως την χαρακτήρισε ο υπ. Οικονομικών ντε Γουίντος.

Ριζικές αλλαγές
Από τη χθεσινή γενική απεργία
Τις μεγαλύτερες αντιδράσεις προκαλούν οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και κυρίως τα όσα προβλέπονται για τις απολύσεις. Η μεταρρύθμιση μειώνει τον αριθμό των ημερών για την αποζημίωση απόλυσης στις 33 ανά έτος εργασίας, και σε 20 ημέρες το όριο των απολύσεων για οικονομικούς λόγους. Έως σήμερα το αντίστοιχο όριο ήταν 45 ημέρες. Παράλληλα, η νομοθεσία προσπαθεί να ενθαρρύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσλάβουν νέους, δημιουργώντας ειδικού τύπου συμβάσεις εργασίας. Ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ειδικά για τους νέους, έχει πει ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι:

«Αισθάνομαι την υποχρέωση να δρομολογήσω μια μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα, η οποία θα συμβάλει στην αναθέρμανση της οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας και η οποία θα βάλει τέλος στην απαισιοδοξία πολλών νεαρών Ισπανών που δεν ξέρουν τι μπορεί να συμβεί αύριο».

Ωστόσο αυτοί που διαμαρτύρονται τώρα περισσότερο είναι οι ίδιοι οι νέοι, ανάμεσά τους φοιτητές αλλά και μαθητές.

Με 23 % ή 5,3 εκατομμύρια η Ισπανία μετρά τους περισσότερους ανέργους στην ΕΕ. Στους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών μάλιστα το ποσοστό αγγίζει το 50 %. Ο αριθμός εκείνων που αποφασίζουν α εγκαταλείψουν τη χώρα τους αναζητώντας μια θέση εργασίας στο εξωτερικό, αυξάνεται καθημερινά.
Φαύλος κύκλος
Βίαια επεισόδια είχαν σημειωθεί και πριν από εβδομάδες στη Βαρκελώνη
Πριν από λίγες ημέρες η El Pais περιέγραφε την κατάσταση ως εξής: «Η Ισπανία βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο. Το έλλειμμα καθιστά αναγκαία τα μέτρα λιτότητας. Ωστόσο αυτά χειροτερεύουν την ήδη εύθραυστη οικονομική κατάσταση. Η χώρα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί, εάν δεν της δοθεί περισσότερος χρόνος».

Γεγονός είναι ότι στην περίπτωση της Ισπανίας το διακύβευμα είναι τεράστιο για το σύνολο της ευρωζώνης. Εάν η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης δεν καταφέρει να ορθοποδήσει άμεσα και να θέσει υπό έλεγχο το χρέος της, τότε η κρίση μπορεί πολύ γρήγορα να γίνει ανεξέλεγκτη.


Ralf Bosen / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc