Επισκόπηση τύπου

«Πολιτικά διχασμένη η Ελλάδα»

Οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, μια πρόταση του Πολωνού κεντρικού τραπεζίτη για καθιέρωση διπλού νομισματικού συστήματος στην Ελλάδα και η ενίσχυση του ESM, στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης.
Στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα αναφέρεται σημερινό εκτενές δημοσίευμα της γερμανικήςDie Welt, η οποία παρατηρεί: «Λίγες μόλις εβδομάδες απομένουν μέχρι τις πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα από την απαρχή της κρίσης. Η χώρα (…) είναι πολιτικά διχασμένη όσο ποτέ άλλοτε. Μπορεί στις δημοσκοπήσεις να προηγούνται οι συντηρητικοί με σημαντική διαφορά, ενώ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο για τις εκλογές (…) αυτό δεν προμηνύει απαραίτητα κάτι καλό. Γιατί την ίδια ώρα περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες θα αποφάσιζαν υπέρ ακραίων κομμάτων παντός είδους, που κινούνται από τα αριστερά μέχρι τα δεξιά. Δεδομένης της κακής κατάστασης στη χώρα τους οι Έλληνες είναι σε απόγνωση. Εδώ και χρόνια οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας υποχωρούν, η ανεργία είναι στα ύψη και, ακόμη και τώρα, μετά και την έγκριση του δεύτερου πακέτου βοήθειας οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν», επισημαίνει η εφημερίδα επικαλούμενη πρόσφατες δηλώσεις του Όλι Ρεν.
«Για άλλη μια φορά η Τρόικα ελέγχει εάν οι Έλληνες υλοποιούν τις υποσχεθείσες μεταρρυθμίσεις. Και για άλλη μια φορά διαφαίνεται ότι αυτές δεν προχωρούν με τους ρυθμούς που έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση».

Διπλό νομισματικό σύστημα για την Ελλάδα;
Ο πολωνός κεντρικός τραπεζίτης
Συνέντευξη του κεντρικού τραπεζίτη της Πολωνίας Μάρεκ Μπέλκα φιλοξενεί σήμερα η γερμανική έκδοση των Financial Times. Ο τραπεζίτης συνιστά στην Ελλάδα να καθιερώσει ένα διπλό νομισματικό σύστημα, για να ξεπεράσει την κρίση. «Η χώρα φαίνεται ότι χρειάζεται έναν ειδικό διακανονισμό, ίσως για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Μπέλκα.
«Δεν εισηγούμαι την εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ. Αλλά για εσωτερικούς σκοπούς θα μπορούσε κανείς π.χ. να σκεφτεί την καθιέρωση ενός εργαλείου πληρωμών, το οποίο θα χρησιμοποιούνταν εντός της χώρας, ιδιαίτερα από τον δημόσιο τομέα».

Με την πρότασή του ο Μπέλκα σπάει ένα ‘ταμπού’, σημειώνει η εφημερίδα. Γιατί για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους η Τρόικα δεν υιοθέτησε μέχρι τώρα προτάσεις που αμφισβητούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Τέτοιες προτάσεις προέρχονται μέχρι τώρα μόνον από οικονομολόγους καθηγητές. Ο ίδιος τονίζει ότι η πρότασή του απορρέει από τη «μακρά πορεία του ως ακαδημαϊκού οικονομολόγου». Ο τραπεζίτης χαρακτηρίζει τα δάνεια δισεκατομμυρίων και το κούρεμα του ελληνικού χρέους μια «απέλπιδα» στρατηγική.

Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά με ένα διπλό νομισματικό σύστημα, όπως λέει. Σε αυτό οι τραπεζικές καταθέσεις των Ελλήνων πριν από την καθιέρωση του συστήματος, θα παραμείνουν σε ευρώ και δεν θα μειωθεί η αξία τους. Αλλά οι μισθοί θα πληρώνονται στη συνέχεια με το νέο, υποτιμημένο σε σχέση με το ευρώ, νόμισμα. Ο πολωνός κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι με αυτή τη «συγκεκαλυμμένη υποτίμηση» θα μπορέσουν να γίνουν φθηνότερα και ανταγωνιστικότερα τα αγαθά και οι υπηρεσίες στην Ελλάδα.
«Οι Έλληνες πρέπει να προετοιμαστούν για πρόσθετες θυσίες, αλλά έτσι θα ήταν πιο πολιτισμένα τα πράγματα», δήλωσε ο Μπέλκα. «Πρέπει να κάνουν ελκυστικότερο τον τουρισμό και άλλες υπηρεσίες. Η Ελλάδα πρέπει να ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό της».

Οι κόκκινες γραμμές της Γερμανίας
"Το ευρώ είναι κομμάτι του δημόσιου συμφέροντος"
Την αλλαγή πλεύσης της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα της αύξησης των πόρων του ESM σχολιάζει σήμερα ηTagesspiegel: «Το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση εγκαταλείπει τις κόκκινες γραμμές της δεν είναι απαραίτητα κακό, ούτε θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Ποιος ήθελε να εγγυηθεί στους Γερμανούς ότι η συμμετοχή τους δεν θα ξεπεράσει τα 211 δις ευρώ; Ακόμη κι αν γίνουν 212, 250 ή και 400 δις, η Γερμανία δεν μπορεί να αφήσει το ευρώ να αποτύχει. Αυτό ισχύει για την Άγκελα Μέρκελ και θα ίσχυε και για έναν Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο. Το ευρώ είναι κομμάτι του δημόσιου συμφέροντος».


Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc