Στ. Δήμας: Σε πνεύμα φιλίας να γίνει συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Παρέμβαση Δήμα στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής σχετικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

«Οι σημερινές σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας πρέπει να διέπονται από αλληλοσεβασμό, φιλία και εμπιστοσύνη. Σε αυτό το πνεύμα μπορεί και πρέπει να συζητηθεί ξανά το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, με τη δέουσα τεκμηρίωση που θα ενισχύσει την ισχύ των επιχειρημάτων μας» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, κατά την παρέμβασή του στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
Αφού υπενθύμισε ότι κανένας δεν μπορεί να διαγράψει το δράμα που έζησε η πατρίδα μας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σημείωσε ότι στα χρόνια που πέρασαν από τον πόλεμο, Ελλάδα και Γερμανία έγιναν συνοδοιπόροι στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.
«Μαζί οικοδομήσαμε την ευρωπαϊκή ειρήνη στα δύσκολα χρόνια μετά τον πόλεμο και αργότερα, στην περίοδο της αστάθειας και της ρευστότητας που ακολούθησε την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Ακόμα και σήμερα, τον αγώνα για να βγει η Ευρώπη από την κρίση, μαζί πρέπει να τον δώσουμε» παρατήρησε ο κ. Δήμας.
Συνεχίζοντας, έθιξε και ένα άλλο θέμα σχετικά με τις ελληνογερμανικές σχέσεις, τονίζοντας ότι «ενοχλούνται οι Γερμανοί όταν βλέπουν να καίγεται η γερμανική σημαία. Τόσο όσο ενοχλούνται οι Έλληνες όταν βλέπουν να καίγεται η ελληνική».
Όπως ανέφερε ο ΥΠΕΞ «είναι προσβλητικό να συγκρίνεται η σημερινή Γερμανία με τη ναζιστική Γερμανία. Τόσο προσβλητικό όσο οι προτάσεις να πουλήσουμε τα νησιά μας ή την Ακρόπολη. Ο λαϊκισμός τρέφει το λαϊκισμό και δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Αυτές είναι πρακτικές που δεν αρμόζουν στον πολιτισμό μας».
Παράλληλα, ο κ. Δήμας τόνισε ότι η εκκρεμότητα των γερμανικών αποζημιώσεων υφίσταται και διατηρούμε πάντα το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό του, ώστε να έχει τη δέουσα και προσφορότερη κατάληξη για τη χώρα μας, και επανέλαβε ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει.
«Η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να χειρισθεί τα θέματα των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου τη στιγμή και με τον τρόπο που θα κρίνει ως καταλληλότερο προς τούτο, λαμβάνοντας υπ' όψιν το σύνολο των παραμέτρων και, βεβαίως, με την κατάλληλη προετοιμασία όλων των πτυχών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την υπόθεση των αποζημιώσεων για τα θύματα του Διστόμου, στάθηκε σε δύο βασικά σημεία, υπογραμμίζοντας πρώτον ότι η απόφαση επιβεβαίωσε τον εθιμικό χαρακτήρα και την ισχύ του κανόνα της ετεροδικίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση και δεύτερον ότι το Δικαστήριο τόνισε πως το προνόμιο της ετεροδικίας δεν επηρεάζει το ζήτημα της διεθνούς ευθύνης του ξένου κράτους σε περίπτωση που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου.
Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι «στα 60 χρόνια, περίπου, που έχουν περάσει από το 1953, όταν υπεγράφη η Συμφωνία του Λονδίνου, που δεν ρύθμισε με οριστικό τρόπο το ζήτημα, η ελληνική πλευρά έχει θέσει κατ' επανάληψη το θέμα προς τη γερμανική και το θέμα παραμένει ανοικτό».
Τέλος, παρατήρησε ότι θα πρέπει να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια συγκέντρωσης όλων αυτών των στοιχείων που τεκμηριώνουν τα ελληνικά δικαιώματα, είτε αφορούν το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, είτε αφορούν τις επανορθώσεις, είτε αφορούν τις αποζημιώσεις και την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc