Η τρόικα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας έδωσαν εξηγήσεις και διευκρινίσεις για το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας.

Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρέθηκαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, δίνοντας διευκρινίσεις και εξηγήσεις για το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζουν στην Ελλάδα και δεχόμενοι ερωτήσεις από Έλληνες και ξένους ευρωβουλευτές.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν, δήλωσε σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Εργασίας πως η ελληνική κρίση – την οποία χαρακτήρισε ως το «αποτέλεσμα χρόνων ανεύθυνων πολιτικών» - αποτελεί τεράστια πρόκληση για τον ελληνικό λαό και για την ΕΕ. «Χάρη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αποφύγαμε τα χειρότερα, μια καταστροφή. Αλλά είναι φανερό ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει δυσχερέστατη, ειδικά για τα πιο ευάλωτα μέλη της ελληνικής κοινωνίας», είπε.
Παράλληλα ο κοινοτικός επίτροπος προειδοποίησε ότι η επιτυχής ανταλλαγή των ομολόγων και η έγκριση του δευτέρου δανείου δεν εξασφαλίζουν επιτυχία του προγράμματος, που πρέπει να βρει και να εξοικονομήσει μέσα στους επόμενους μήνες ποσά ίσα με το 5,5% του ελληνικού ΑΕΠ.
Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γιόργκ Άσμουσεν επεσήμανε ότι το πρόγραμμα προσαρμογής όχι μόνο δεν έχει τελειώσει αλλά πρέπει να ενισχυθεί με στοχευμένες πολιτικές περιορισμού των δαπανών, αύξησης των εσόδων με σύλληψη της φοροδιαφυγής και διαρθρωτικών αλλαγών που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα.
«Ο ελληνικός λαός δεν μεταρρυθμίζει την οικονομία και το κράτος του για να ευχαριστήσει την τρόικα, ή για να ικανοποιήσει το δείνα ή το τάδε κράτος της Ευρώπης. Το κάνει για την δική του προκοπή, και ως εκ τούτου απαιτείται ανάληψη ευθύνης και πυγμή από την πολιτική ηγεσία - αυτό είναι το κλειδί».
Για λογαριασμό του ΔΝΤ ο υπεύθυνος της αποστολής στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν υπεραμύνθηκε του Πρώτου Μνημονίου και της προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης, λέγοντας: «Η Ελλάδα έχει ήδη διανύσει πολύ δρόμο, η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο ακόμα να κάνει, η Ελλάδα πέτυχε πολλά στο Πρώτο Μνημόνιο».
Παράλληλα ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης απειλείται από οργανωμένα συμφέροντα που βάζουν προσκόμματα στις μεταρρυθμίσεις και στην απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών. Σημείωσε ότι υπάρχει χάσμα ανταγωνιστικότητας στη χώρα μας της τάξεως του 15%, ενώ ταυτόχρονα αναγνώρισε ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει εάν η χώρα γίνεται συνεχώς φτωχότερη.
Ο Δανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει εάν επικεντρωθεί στην συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας. «Εάν η προσαρμογή κάνει την Ελλάδα πτωχότερη θα αποτύχει, πρέπει να κάνει την χώρα παραγωγικότερη, με διαρθρωτικές αλλαγές που θα ξεκλειδώσουν το χειμάζον δυναμικό της ελληνικής οικονομίας».
www.kathimerini.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc