This entry was posted in Επισημαίνουμε. Bookmark the permalink.

Μια συνέντευξη Σαμαρά που θα δώσει την αυτοδυναμία

Share
Antinews:  κ. Πρόεδρε ποιό είναι το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών
Σαμαράς:  Ζούμε την αγωνία του παλιού που πεθαίνει και τις οδύνες του καινούργιου πουγεννιέται. Το παλιό στηρίχθηκε σε επτά θανάσιμα ελαττώματα του συστήματος που καταρρέει:
Στον κρατισμό, στο λαϊκισμό.
Στην ηγεμονία των αριστερόστροφων ιδεών.
Στην υποβάθμιση του δημοσίου συμφέροντοςυπέρ των συντεχνιών και των ισχυρών.
Στην υποβάθμιση του εθνικού συμφέροντοςαπό εκείνους που θεώρησαν τον πατριωτισμόδήθεν«ιδεολογική ακρότητα»!
Σε μια κάλπικη ευημερία με δανεικάσε βάρος των επομένων γενεώνχωρίς επένδυσηχωρίςπαραγωγήχωρίς ανταγωνιστικότητα.
Σε μιαν έκπτωση αξιών και προτύπων. Με αποτέλεσμα αρετές, που είναι θεμέλια σε κάθε τόπο, σε όλες τις εποχές, αρετές όπως η εντιμότητα, η εργατικότητα, η παραγωγικότητα και η αξιοκρατία, να παραμεριστούν ως δήθεν «ξεπερασμένες». Και στη θέση τους να ανθίσει, η φτήνια του ακριβού life style. Ο εξυπνακισμός που υποκατέστησε την ευφυΐα. Η αυθάδεια που υποκατέστησε την αξιοπρέπεια. Το θράσος που υποκατέστησε το θάρρος. Η εύκολη ανέλιξη που υποκατέστησε την κοινωνική διάκριση. Η άναρθρη κραυγή που υποκατέστησε το Λόγο. Τα προνόμια που υποκατέστησαν τα δικαιώματα. Και η αλαζονεία που υποκατέστησε το δημόσιο ήθος.
Όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ τα έφερε. Το ΠΑΣΟΚ τα εμπέδωσε. Το ΠΑΣΟΚ τα υπερασπίστηκε.
Εμείς, άλλοτε τα πολεμήσαμε. Άλλοτε τα αποδεχθήκαμε ή τα ανεχθήκαμε. Και πολύ κακώς κάναμε. Κι άλλοτε, προσπαθήσαμε να τα αλλάξουμε…  Δεν το καταφέραμε. Κι αυτό πληρώνουμε σήμερα. Αλλά όλα αυτά δεν είναι δικά μας. Δεν μας πάνε. Δεν αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα που θέλουμε… Είμαστε ασυμβίβαστα αντίθετοι. Και θα τα αλλάξουμε! Γιατί η σημερινή κρίση, τα σαρώνει όλα αυτά…
Antinews: Τι σημαίνει για σας «Νέα Μεταπολίτευση»;
ΣαμαράςΕίναι ένα νέο πολιτικό-κοινωνικό μοντέλο που μπορεί να καλύψει τα πιο επικίνδυνα εθνικά μας ελλείμματα:
Το έλλειμμα Ανταγωνιστικότητας στην Οικονομία.
Το έλλειμμα Δημοκρατίας στην Πολιτική.
Το έλλειμμα Ασφάλειας στην Κοινωνία.
Και το έλλειμμα Παιδείας στην πνευματική ζωή, αλλά και στην καθημερινότητα.
Νέα Μεταπολίτευση στην Παιδεία, σημαίνει ότι τα Δημόσια Πανεπιστήμια θα αναδιοργανωθούν από τα θεμέλια. Και θα λειτουργούν όπως στον υπόλοιπο κόσμο. Χωρίς άσυλο βίας και παρανομίας. Χωρίς έλεγχο από κλίκες και χωρίς περιθώρια συναλλαγής. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό. Αρκεί να τολμήσουμε…
Νέα Μεταπολίτευση στην Υγεία σημαίνει, ότι σε κανένα δημόσιο Νοσοκομείο δεν θα κοστίζουν τα υλικά περισσότερο απ’ ότι κοστίζουν σε Νοσοκομεία παντού στον κόσμο. Ούτε εδώ χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Τέρμα τα ιλιγγιώδη ελλείμματα των Νοσοκομείων.
Νέα Μεταπολίτευση στην Ασφάλεια, σημαίνει ότι τα δικαιώματα του Πολίτη θα γίνονται σεβαστά, όχι μόνο όταν διαδηλώνει, αλλά κι όταν θέλει να πάει στη δουλειά του, όταν θέλει να λειτουργήσει την επιχείρησή του, όταν θέλει να νιώθει ο ίδιος ασφαλής στο δρόμο, την οικογένειά του ασφαλή στο σπίτι και τα παιδιά του ασφαλή στο σχολείο.
Νέα Μεταπολίτευση στη  Διοίκηση, σημαίνει ότι ο κάθε πολίτης, όταν θα συναλλάσσεται με το δημόσιο, θα δίνει μόνο τον αριθμό της ταυτότητάς του ή το ΑΦΜ του και το δημόσιο θα βρίσκει εκείνο, ηλεκτρονικά, όλα τα στοιχεία του και θα τον εξυπηρετεί μέσα σε ώρες. Όχι σε εβδομάδες ή μήνες και μετά από ατέλειωτες χαμένες ώρες στις ουρές.
Νέα Μεταπολίτευση σημαίνει ότι κάθε δικαστική υπόθεση θα κρίνεται εντός λίγων μηνών και θα τελεσιδικεί το πολύ μέσα σε ένα-ενάμιση χρόνο. Όπως γίνεται παντού στον κόσμο. Δεν θα περνάνε ατελείωτα χρόνια. Γιατί αυτό δεν είναι Δικαιοσύνη. Είναι αρνησιδικία. Κι οδηγεί στην ανομία.
Νέα Μεταπολίτευση, σημαίνει ότι ο αγρότης θα νιώθει το κράτος δίπλα του εκεί που το χρειάζεται. Για να εξαλείψει το μεσάζοντα και να κλείσει την ψαλίδα της ντροπής: Ανάμεσα στο χωράφι και το ράφι.
Νέα Μεταπολίτευση σημαίνει ότι θα δοθεί στο νέο αγρότη η ευκαιρία να γίνει μέτοχος μεγαλύτερων εκμεταλλεύσεων, που αξιοποιούν τις οικονομίες κλίμακος. ‘Ώστε να ανοίξει νέες αγορές. Και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Νέα Μεταπολίτευση σημαίνει ότι σε κάθε μεγάλη απόφαση της Κυβέρνησης την ευθύνη θα έχει ένας μόνον υπουργός. Κι αυτός θα είναι υπόλογος, αν δεν προχωρήσει…
Νέα Μεταπολίτευση σημαίνει πως ό,τι ισχύει για την παραγραφή αδικημάτων των απλών πολιτών, θα ισχύει και για τα αδικήματα υπουργών. Δεν θα έχουν οι υπουργοί και οι βουλευτές διαφορετική ποινική μεταχείριση. Ή διαφορετική διάρκεια παραγραφής.
Και θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια στα περιουσιακά τους στοιχεία. Που θα την κρίνει ειδικό σώμα, όπου θα πλειοψηφούν έμπειροι δικαστές. Όχι τα κόμματα μεταξύ τους και με νοοτροπία αμοιβαίας συγκάλυψης.
Νέα Μεταπολίτευση σημαίνει ότι θα υπάρχει δυνατότητα να γίνονται δημοψηφίσματα, – κι όχι μόνο για εθνικά θέματα – όταν τα επιθυμεί σημαντική μερίδα της κοινωνίας, όπως συμβαίνει σε πολλές σύγχρονες δημοκρατίες. Κι όπως θεσμοθετείται σήμερα σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Όχι, δηλαδή, μόνο όταν τα εγκρίνει η κυβέρνηση, όπως ισχύει σήμερα στην Ελλάδα.
Όλα αυτά είναι αυτονόητα παντού αλλού.
Νέα Μεταπολίτευση λοιπόν, είναι η Επανάσταση του Αυτονόητου.
Το οποίο στην Ελλάδα παραμένει ακόμα αδιανόητο.
Antinews: Αν κανείς παρακολουθήσει τις συζητήσεις που γίνονται καθημερινά στο Antinews, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία, θα διαπιστώσει ότι για την βάση και τους φίλους της ΝΔ το κύριο ζητούμενο στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση παραμένει η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού του κόμματος
ΣαμαράςΠρίγκιπες και πριγκιπάτα, βαρόνοι, τζάκια και φέουδα έφυγαν από το λεξιλόγιο της ΝΔ. Θα κλείσω οριστικά την πόρτα σε όσους πίκραναν το φιλότιμο της ΝΔ και της ελληνικής κοινωνίας, αυτό το κεφάλαιο κλείνει εδώ. Βλέπω όμως στα μάτια του κόσμου και την εντολή της ενότητας, την εντολή να προχωρήσει μπροστά αυτή η παράταξη και να γίνει και πάλι ικανή να κυβερνήσει . Ο ατέλειωτος κόσμος της Παράταξης, το ρυάκι που έγινε δυνατό ποτάμι σ’ όλη την Ελλάδα το 2009, είναι η φωτογραφία της ανατροπής. Το ποτάμι αυτό, η βάση μας, πρέπει να πάει στις κάλπες. Πρέπει να ψηφίσει. Γιατί η ΝΔ του αύριο, είναι το σύστημα της κοινωνίας, είναι το σύστημα της βάσης.
Ανατροπή του συστήματος των μηχανισμών. Αυτή είναι η ΝΔ του αύριο! Είναι το σύστημα της κοινωνίας. Είναι το σύστημα της βάσης. Είναι το αύριο! Το χθες ήταν οι μηχανισμοί.
Να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ότι έχουμε λάβει το μήνυμά του: μην μας αποκλείετε άλλο, μην μας κλείνετε άλλο τις πόρτες, μην μας αποκόπτετε άλλο από την κορυφή. Ακούστε μας!
Η Νέα Δημοκρατία μετασχηματίζεται σε ένα κόμμα ριζοσπαστικότερο.
Σήμερα καταρρέουν τα δικαιώματα και τα προνόμια μιας ολόκληρης γενιάςΚαταρρέουν οισυνήθειες και τα στερεότυπα μιας ολόκληρης κοινωνίας. Καταρρέουν οι ψευδαισθήσεις και οι εμμονές μιας ηγετικής ελίτ, που δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον εαυτό της και να προσαρμοστεί στακελεύσματα των καιρών. Καταρρέει το σύστημα που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ
Κάποιοι δικοί μας συμβιβάστηκαν με ένα σύστημα που εκλέχθηκαν για να το αλλάξουν
Η ευθύνη η δική μας – η μεγάλη δική μας ευθύνη – είναι πως όταν μας δόθηκε η ευκαιρίαωςκυβέρνησηνα αλλάξουμε την κατάστασηδεν το κάναμε.
Εμείς λοιπόνφταίμε γιατί διστάσαμεΚάποιοι δικοί μαςίσως συμβιβάστηκαν με ένα σύστημα πουεκλέχθηκαν για να το αλλάξουν
Τώρα κλείνει ένας κύκλοςΤο ΠΑΣΟΚ τον δημιούργησεΚαι στα χέρια του τελειώνει.
Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αρχίσει τον επόμενο κύκλοΥπερασπίζεται το καθεστώς που το ίδιοδημιούργησεΔεν μπορεί να το αλλάξει.
Εμείςως νέα Νέα Δημοκρατίαως δύναμη μιας Παράταξης που αναγνώρισε πως εισερχόμαστε στηΝέα Μεταπολίτευσηεμείς  μπορούμε να ξεκινήσουμε τον επόμενο κύκλοΕμείς μπορούμε νααλλάξουμε και το οικονομικό μοντέλο και το σύστημα διακυβέρνησης που σήμερα χρεοκόπησαν.
Antinews: Πιστεύτε ότι αυτή η ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί τη «Νέα Μεταπολίτευση»;
Σαμαράς: Πρέπει να τολμήσουμε την νέα Μεταπολίτευση. Η οποία θα γίνει έτσι κι αλλιώς. Αλλά καλύτερα να γίνει από μας, παρά σε βάρος μας. Καλύτερα να γίνει ως μια νέα Επανάσταση απελευθέρωσης των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, και ενδυνάμωσης της Δημοκρατίας. Παρά να μας προκύψει ως παραμερισμός της Πολιτικής, από κάποιους τεχνοκράτες, που θα αναλάβουν να «σώσουν» τους αριθμούς, καταδικάζοντας τους ανθρώπους και μαραζώνοντας τη δημοκρατία.
Η νέα Μεταπολίτευση έχει όμως μια κρίσιμη προϋπόθεση. Χρειάζεται μια νέα Νέα Δημοκρατία. Αυτή η νέα Νέα Δημοκρατία ήδη άρχισε να γεννιέταιΑπό το μεγάλο άνοιγμα στηνκοινωνία για την εκλογή νέου Προέδρουμε επιστέγασμα την πρωτοφανή συρροή 800 χιλιάδωννεοδημοκρατών – παλαιών και νέων – στις κάλπες της 29ης Νοεμβρίου.
Το κλίμα στη Νέα Δημοκρατία άλλαξε από τότε. Αλλά το κόμμα δεν άλλαξε ακόμα. Δεν πρέπει ναπέσουμε στην παγίδα της εσωστρέφειαςΚι εσωστρέφεια δεν έχουμε μόνο όταν υπάρχειδιαβρωτική εσωτερική γκρίνιαΕσωστρέφεια έχουμε κι όταν νομίζουμε ότι όλος ο κόσμος είναι οκομματικός μας μικρόκοσμοςΕσωστρέφεια έχουμε κι όταν δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση σταεσωτερικά μας ζητήματα απ’ ό,τι στα προβλήματα της κοινωνίας.
Η Νέα Δημοκρατία τους χωράει όλους και τον καθένα χωριστάΤους χρειάζεται όλους και τονκαθένα χωριστάΔεν περισσεύει κανείςΑυτό υποσχέθηκα κατηγορηματικά όταν έθεσαυποψηφιότητα για Πρόεδρος του ΚόμματοςΑυτό δεσμεύτηκαΓι’ αυτό ψηφίστηκα.  Και σε αυτό θαμείνω πιστός.
Οφείλω επίσης να ξεκαθαρίσω το εξήςΔεν εκλέχθηκα για να τηρώ «εύθραυστες ισορροπίες».  Δενχρωστάω τίποτε σε κανέναΤο μόνο μου χρέος είναι απέναντι στις εκατοντάδες χιλιάδες τωνΝεοδημοκρατών που ήλθαν και ψήφισαναφού περίμεναν ώρες στην ουράΣε αυτούς υποσχέθηκααλλαγή πορείαςΚαι αυτό το χρέος με δεσμεύει απέναντί τους.
Η νέα Νέα Δημοκρατία θα γίνει ο πόλος μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίαςόχι ένας εύθραυστοςσυνασπισμός προσωπικών στρατηγικών και ομάδωνΠροορισμός της είναι να απελευθερώσει τοδυναμισμό της ελληνικής κοινωνίαςόχι να βουλιάξει μέσα στις γνωστές Ελληνικές παθογένειες.
Δεν πάμε απλώςνα ξανά-διεκδικήσουμε την εξουσίαΠάμε να αλλάξουμε την Ελλάδα.     Και πριναλλάξουμε τους άλλους,  πρέπει να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοιΜπορούμε να επιτύχουμε μεγάλεςανατροπέςΜπορούμεμαζί να τα καταφέρουμε.
Antinews: Σας επικρίνουν ότι εγκαταλείψατε την αντιμνημονιακή πολιτική και η ΝΔ έγινε μνημονιακό κόμμα….
Σαμαράς: Η πολιτική μου δεν άλλαξε. Η πολιτική μου, δυστυχώς, δικαιώθηκε. Έλεγα, από την πρώτη στιγμή -και ήμουν μόνος μου τότε, αρχιτέκτονας εγώ του αγώνα του αντιμνημονιακού- ότι «προσέξτε, εκεί που την πάτε την Ελλάδα, θα πέσει στο γκρεμό». Έφτασε η Ελλάδα στο γκρεμό. Εγώ έπρεπε να της τραβήξω μια για να πέσει στο γκρεμό, να τη ρίξω; Ο ρεαλισμός και η πολιτική υπευθυνότητα απαίτησαν, εκείνη τη στιγμή, να κάνουμε αυτό το οποίο θα έκανε ο κάθε σωστός Έλληνας. Και τι ήταν αυτό; Σας θυμίζω ότι, στις 27 Οκτωβρίου, είπαμε τότε – και όλοι αυτοί, που σήμερα κάνουν τους αντιρρησίες, δεν έφεραν καμία αντίρρηση- ότι φτάσαμε στο σημείο που το τεράστιο χρέος έκανε το κούρεμα και την καινούργια δανειακή σύμβαση αναπόφευκτα πράγματα. Φτάσαμε στο σημείο του αναπόφευκτου. Ως εκ τούτου, με το που έγινε αυτό και με το που ακολούθησε το τραγικότερο όλων, που ήταν η δήλωση Παπανδρέου για δημοψήφισμα, δεν υπήρχε παρά μόνο η υποχρέωση να εμποδίσω αυτό το κατρακύλισμα του τόπου για πάντα. Και τι κάναμε;  Πρώτα απ’ όλα, αγωνιστήκαμε για μια σύμβαση, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το Μνημόνιο. Το 1ο Μνημόνιο, σας θυμίζω, πρώτον, δεν μείωνε το χρέος μας, δεν το κούρεψε. Τώρα κουρεύτηκε. Στο 1ο Μνημόνιο τα επιτόκια ήταν πάρα πολύ ψηλά, πάνω από 5%. Τώρα, είναι κάτω από 2,5%. Άρα, το κόστος είναι πολύ μικρότερο και θα έχουμε κάποια κέρδη να δώσουμε εκεί που μπορούμε. Τρίτον, και ενώ πετάχτηκε ένα κομμάτι του χρέους στο μέλλον, θα μπορούμε να το πληρώσουμε πολύ αργότερα. Κάτι τέτοιο δεν υπήρχε στο 1ο Μνημόνιο. Και, εν πάση περιπτώσει, στο 1ο Μνημόνιο δεν υπήρχε ποτέ η απειλή ότι θα μας βγάλουν από το ευρώ να πάμε στη δραχμή. Τώρα ήταν προ των πυλών, το να φύγουμε από το ευρώ και να πάμε στη δραχμή. Και να σας πω κάτι; Θα μπορούσα, εκείνη τη στιγμή, να έλεγα «δεν ακούσατε την πολιτική μου, δεν θελήσατε να κάνετε αυτό που σας έλεγα, εγώ δικαιώθηκα, προχωράω σε αυτή τη γραμμή και ας πέσει η Ελλάδα κάτω». Ξέρετε πόσο απέχει το «ωσαννά» από το «σταύρωσον»; Μια βδομάδα στην Ελλάδα. Θα χειροκροτάγανε την 1η εβδομάδα και όταν μετά δεν θα βρίσκανε ούτε σύνταξη, ούτε μισθό, ούτε νοσοκομειακό να πάει κάποιον στο νοσοκομείο, επειδή δεν θα είχε βενζίνη, θα ήταν ο Σαμαράς υπεύθυνος. Δεν έπρεπε αυτό να το αφήσω να γίνει.
Βεβαίως, το μνημόνιο δεν σώζει την Ελλάδα, αλλά την βυθίζει σε φαύλο κύκλο ύφεσης. Η ΝΔ χαράσσει στρατηγική απαλλαγής από το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του, όχι για να επιστρέψουμε στην σπατάλη και τη χαλάρωση, αλλά για να βγούμε από την κρίση, με ανάπτυξη, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμειςΘα χαράξουμε μια πολιτική διέξοδογια να βγούμε μιαν ώρα αρχύτερααπό το Μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του.
Με άμεση προτεραιότητα μέτρα που τονώνουν την οικονομία και μειώνουν τις επιπτώσεις τιςύφεσηςΜέτρα μηδενικού κόστουςπου δεν τα απαγορεύει το Μνημόνιο και δεν τα αρνείται ητρόικα
Με συστηματική αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίαςώστε να μπορέσουμε να βγούμεαπό την ανάγκη του έκτακτου δανεισμού και από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε στη σπατάλη και στη δημοσιονομική χαλάρωσηΣημαίνει,όμωςότι θα μπορέσουμε να πάρουμε μέτρα ανάπτυξηςανταγωνιστικότητας και αποκατάστασηςτης κοινωνικής δικαιοσύνηςΓια να βάλουμε τη χώρα σε ανοδική τροχιά.
Γιατί μπορούμε να βγούμε από το φαύλο κύκλο – από τη μαύρη τρύπα -  της ατέλειωτης ύφεσης,χωρίς να πτωχεύσουμεΦτάνει να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις.
Κι αυτός είναι ο πυρήνας της στρατηγικής μαςΑυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της ΝέαςΜεταπολίτευσηςΝα στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις για να ξεπεράσουμε την κρίση.
Antinews: Για τα σενάρια αυτοδυναμίαs τι έχετε να πείτε;
Σαμαράς:  Κάποιοι προσπαθούν να μας χτυπήσουν με ανοησίες περί συγκυβέρνησης.Ότι τάχα θέλουμε συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Ότι τάχα έχουμε συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα συγκυβερνήσουμε με το ΠΑΣΟΚ.  Να σας πω λοιπόν, πολύ καθαρά γιατί δεν επιδιώκουμε κανενός τύπου συγκυβέρνηση. 
Πρώτον, διότι θέλω να κυβερνήσουμε τη χώρα με λυμένα τα χέρια.  Όχι κάνοντας συμβιβασμούς σε κάθε βήμα. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό σε συνεργασία με άλλα κόμματα; Σίγουρα δεν μπορούμε!
Θέλει, για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ να τα βάλει με τη διαπλοκή που το ίδιο εξέθρεψε; Ή θέλει να τα βάλει με τις συντεχνίες; Προσέξτε, όχι με τα συνδικάτα. Με τις συντεχνίες που το ίδιο δημιούργησε, το ίδιο τις έκανε πανίσχυρες και το ίδιο δεν τόλμησε να τις αγγίξει την τελευταία διετία; Σίγουρα δεν θέλει! Όλα αυτά τα προστάτευε πάντα και ακόμα τις προστατεύει…  Γι’ αυτό δεν θέλω να συγκυβερνήσουμε!
Δεν είναι από ματαιοδοξία. Είναι απλά από αίσθηση καθήκοντος. Θέλω να αλλάξω τα πάντα. Και δεν θα μπορέσω να τα αλλάξω όταν αναγκάζομαι να κυβερνήσω με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη. Δεν θα μπορέσω να τα αλλάξω όταν πρέπει να κυβερνώ πατώντας πάνω σε εύθραυστες ισορροπίες ενός ετοιμόρροπου κυβερνητικού συνασπισμού. 
Κάποιοι ρωτάνε: Και τι θα γίνει αν δεν πάρετε αυτοδυναμία;
Τους απαντώ: Τις παραμονές ενός πολιτικού αγώνα το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι τι θα συμβεί αν δεν επιτύχουμε όλους τους στόχους μας. Το κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί πρέπει να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας. 
Τους απαντώ ακόμα: χωρίς αυτοδυναμία δεν μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος. Και κυρίως δεν μπορούν να αλλάξουν όλα όσα πρέπει να αλλάξουν στη χώρα. 
Τους απαντώ επίσης: ότι χωρίς αυτοδυναμία δεν μπορώ να έχω την διαπραγματευτική ισχύ να πηγαίνω στο εξωτερικό ισχυρός.
Τους ρωτώ τέλος: Συγκυβερνώντας με το ΠΑΣΟΚ, πως θα τα βάλω με τα «αποστήματα» που λεηλατούν το δημόσιο πλούτο και υπονομεύουν το εθνικό συμφέρον σε κάθε τομέα και κάθε λεπτό;
Το ΠΑΣΟΚ έχει κάθε λόγο να θέλει να σώσει τον εαυτό του μέσα από μια αναγκαστική συγκυβέρνηση μαζί μας. Αλλά εγώ δεν θέλω να σώσω το ΠΑΣΟΚ. Δεν με ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ. Θέλω να σωθεί η χώρα! Να σηκωθεί στα πόδια της. Και για να το επιτύχω, θέλω τα χέρια λυμένα.
Η αυτοδυναμία δεν είναι απαραίτητη για μένα. Είναι απαραίτητη για να μπορέσει να κυβερνηθεί η χώρα. 
Με την δανειακή συμφωνία κερδίσαμε χρόνο. Με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση θα αξιοποιήσουμε αυτό το χρόνο, για να βγούμε από την κρίση.
Antinews: Ποιό είναι το όραμα σας για την Ελλάδα;
Σαμαράς: Με ρώτησαν δύο νέα παιδιά: Πρόεδρε, το δικό σου όνειρο για μας ποιο είναι;
Τους απαντώ: Το όνειρό μου έχει να κάνει με την Ελευθερία μας. Σε δέκα χρόνια, θα μας πάει ο χρόνος στο 2021. Και τότε θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της Ελευθερίας μας. Τα 200 χρόνια από το δικό μας ’21, το 1821 του Έθνους και της καρδιάς μας. Το ’21 που τότε ύψωσε τη μικρή Ελλάδα σε άπιαστα επίπεδα δόξας και παγκόσμιου θαυμασμού.
Με ρωτάτε, λοιπόν, για το όνειρό μου. Απαντώ: Θα επιτρέψουμε ποτέ εμείς, οι πολίτες της ίδιας αυτής Πατρίδας, θα επιτρέψουμε ποτέ εμείς, αυτόν τον τόπο που άφησαν κληρονομιά οι γονείς μας και οι δικοί τους γονείς, θα επιτρέψουμε να γιορτάσει τα 200 χρόνια της Λευτεριάς της η Ελλάδα, οικονομικά δέσμια, κοινωνικά διαλυμένη και ψυχολογικά εξουθενωμένη; Σας κοιτώ στα μάτια και σας απαντώ: Ποτέ! Αυτό είναι το δικό μου όνειρο: Αντίσταση όλων των Ελλήνων, στη μοιρολατρία, στην ηττοπάθεια, στην ταπείνωση και τον εξευτελισμό. Ένα καινούργιο ξεκίνημα για την Αξιοπρέπεια της Πατρίδα μας: Για Επανεκκίνηση της Οικονομίας μας σήμερα, και της Ψυχολογίας της Κοινωνίας, ώστε να λυτρωθούμε από το χθες, ώστε τα νέα Ελληνόπουλα να κατακτήσουν το αύριο της Ελπίδας που τα περιμένει…
Η Επανεκκίνηση δεν αφορά μόνο την Οικονομία. Αφορά και την Ελλάδα και τους Έλληνες. Και το ηθικό τους και το φρόνημά τους και τις αξίες τους. Να ανακαλύψουμε τη δύναμή μας, να ανακαλύψουμε τις αρετές μας, να ξαναβρούμε τον εαυτό μας και την Ψυχή μας. να ξαναβρούμε την Ελλάδα που έχουμε μέσα μας!
Απευθύνομαι σε όλους τους Έλληνες.
Ο Οδυσσέας Ελύτης, για τις σκληρές ώρες που όλοι περνάμε σήμερα, μας έχει δώσει τη σωστή συμβουλή: «Από μας θα εξαρτηθεί το τελικό αποτέλεσμα… Από μας θα εξαρτηθεί ο Παράδεισος, ή η Κόλαση που θα χτίσουμε. Η μοίρα μας βρίσκεται στα χέρια μας!”.
Οι Έλληνες μπορούμε! Και το δικαιούμαστε. Και το αξίζουμε… Ήλθε η ώρα να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας! Γι’ αυτό, καλώ σε συστράτευση όλους τους Έλληνες… Όλους! Και τον καθένα ξεχωριστά!
Θα τα καταφέρουμε με τη βοήθεια του Θεού! Γιατί βρισκόμαστε όλοι σήμερα σε Πόλεμο επιβίωσης. Κι όπως ξέρετε, στα χαρακώματα δεν υπάρχουν άθεοι. Όλοι προσεύχονται!
Ο Μπίσμαρκ είχε πει ότι οι μεγάλοι πολιτικοί ακούν πριν από τους άλλους το μακρινό χλιμίντρισμα από τα άλογα της Ιστορίας. Αλλά σήμερα, δεν χρειάζεται να είναι κανείς μεγάλος πολιτικός, για να ακούσει τα άλογα τις Ιστορίας να χλιμιντρίζουν προειδοποιητικά προς την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Που απομακρύνθηκε από τις παρακαταθήκες των ιδρυτών της!
Θα ξαναπάρουμε τη χώρα μας στα χέρια μας. Θα ξαναστήσουμε την Ελλάδα, όρθια, ανταγωνιστική, ισχυρή και υπερήφανη. Όλα όσα σας είπα πριν, συνοψίζονται σε αυτό: Να ξαναπάρουμε τη χώρα μας στα χέρια μας! Άλλωστε, ο ίδιος ο πατέρας της Πολιτικής Ενοποίησης της Ευρώπης, ο Ζάκ Ντελόρ, έδωσε την πιο ξεκάθαρη απάντηση σε όποιους σήμερα ζητούν να σβήσουν την ταυτότητά μας: μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το κάθε εθνικό κράτος είναι αναντικατάστατο και αδιαπραγμάτευτο!”
Διευκρίνιση
Οι αναγνώστες του Antinews θα έχουν ήδη καταλάβει, ασφαλώς, ότι αυτή η συνέντευξη δεν δόθηκε ποτέ. Αλλά ότι όσα γράφουμε προηγουμένως αποτελούν αποσπάσματα από  ομιλίες και συνεντεύξεις του Σαμαρά από το 2009 μέχρι σήμερα. Κρίνουμε ότι αυτά τα αποσπάσματα περικλείουν όλη την ουσία του νέου που φέρνει ο Σαμαράς και του μηνύματος που πρέπει να στείλει στην κοινωνία. Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές οι εκλογές κερδίζονται με πρόγραμμα και όραμα. Ειδικά όμως σε αυτές τις κρισιμότερες από το 1974 για τις τύχες του Έθνους εκλογές ο λαός χρειάζεται κυρίως όραμα, ελπίδα, πίστη, ηγέτη. Όχι νερόβραστες διαχειριστικές αφηγήσεις και ξύλινα λόγια.
Μας ακούει κανείς;

Comments

lornion said…
Είναι των λόγων του Σαμαρά αποφθέγματα ,είναι ο ίδιος μέσα από το γράψιμο,αλλοίωση ,παρεξήγηση ,παράφραση,μετάφραση δεν χωρεί. Ολα λόγια αλήθειας ,απλά και κατανοητά . Υπάρχει κάποιος που δεν καταλαβένει?

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc