Ψήφισμα κόλαφος για την Τουρκία από το ευρωκοινοβούλιο
Ζητεί να αποσύρει η Αγκυρα το casus belli κατά της Αθήνας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19:27
Όχι μόνον να αποσύρει την απειλή του casus belli κατά της Ελλάδας, αλλά και να σταματήσει τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της χώρας μας από τα μαχητικά της αεροσκάφη, καλεί την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του που εγκρίθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Στο ψήφισμα, (που αποτελεί προϊόν άψογης συνεργασίας της Λευκωσίας με την Αθήνα, αλλά και με ευρωβουλευτές άλλων χωρών) καλεί επίσης την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να προχωρήσει στις απαραίτητες συνταγματικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Την καλεί επίσης να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις μειονότητες και μόνον όταν γίνουν όλα αυτά τότε θα υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις της με την Ευρώπη.
Πρόκειται, όπως σχολιάστηκε, από τους ευρωβουλευτές, για ένα ψήφισμα κόλαφο για την Τουρκία. Η περυσινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλούσε την Τουρκία να υπογράψει και να κυρώσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ενώ άλλα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου καλούσαν την Άγκυρα να επιστρέψει την Αμμόχωστο στην Κυπριακή Δημοκρατία και στους κατοίκους της.
Αυτή τη φορά ωστόσο το Ευρωκοινοβούλιο θέτει ως προϋπόθεση για την ώθηση των προενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας την τήρηση των παραπάνω όρων.
Ευρωβουλευτές επικρίνουν επίσης τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία και καλούν την Άγκυρα να αναλάβει δράσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα στην Ίμβρο και την Τένεδο.
Την ίδια ώρα στη Λευκωσία χωρίς αποτέλεσμα υπήρξε η συνάντηση του Προέδρου κ. Δ. Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου με θέμα το περιουσιακό, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα κεφάλαια του Κυπριακού. Ίσως η συνάντηση αυτή των δύο ηγετών να είναι και η τελευταία στις απευθείας συνομιλίες, τις οποίες το κατοχικό καθεστώς και η Άγκυρα τορπιλίζουν: «από εδώ και πέρα φαίνεται ότι ο λόγος ανήκει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ», δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε αντίθετος με τη σύγκλιση διεθνούς διασκέψεως για το Κυπριακό, λέγοντας ότι δεν δικαιολογείται κάτι τέτοιο, αφού τίποτα από τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι δύο ηγέτες ενώπιον του γ.γ. του ΟΗΕ δεν έχουν υλοποιηθεί. Προειδοποίησε πάντως ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να δεχθεί άνοιγμα κεφαλαίων στην προενταξιακή πορεία της Τουρκίας την ώρα που η Τουρκία δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.
Comments