Skip to main content

Ειδήσεις

 Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012

Το Κογκρέσο, ο Λευκός Οίκος και η ομογένεια γιορτάζουν την 25η Μαρτίου

Φιλέλληνες νομοθέτες εξαίρουν τις ισχυρές ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου έγιναν φέτος από άκρου σε άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών, με επίκεντρο την Αμερικανική πρωτεύουσα.
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος
VOA Greek
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος
Την 191η επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας και τις ισχυρές σχέσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα εξήραν ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου σε λαμπρή τελετή που έγινε στο Καπιτώλιο με πρωτοβουλία του Ελληνομερικανικού Ινστιτούτου, του οποίου προεδρεύει ο Νίκος Λαρυγκάκης (NickLarigakis).
Κώστας Μπιλιράκης
VOA Greek
Κώστας Μπιλιράκης
Ένας από αυτούς ήταν ο συμπρόεδρος της βουλευτικής ομάδας προώθησης ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο, Ρεπουμπλικανός βουλευτής Κώστας Μπιλιράκης (GusBilirakis), από την Φλόριντα, που είπε: «Οι ομογενείς πρέπει να υποστηρίζουμε την Ελλάδα και να γίνουμε πρεσβευτές της στο εξωτερικό. Προασπίστε την κληρονομιά και την ταυτότητά μας. Είναι πολύ σπουδαίο αυτό για όλους μας. Ζήτω η Ελλάς. Ζήτω η Κύπρος, που έστειλε παιδιά της στην επανάσταση του 1821. Ελευθερία ή Θάνατος. Ζήτω και η Αμερική μας».
Ιλεάνα Ρος-Λέτινεν
VOA Greek
Ιλεάνα Ρος-Λέτινεν
Στην εκδήλωση του Καπιτωλίου μίλησε και η Ιλεάνα Ρος-Λέτινεν (IleanaRos-Lehtinen), Ρεπουμπλικανή Πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, που τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όχι αποκλειστικά δικά της. Πολλές χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ έχουν παρόμοια προβλήματα που επιβάλουν την λήψη δύσκολων αποφάσεων. Με έχει εντυπωσιάσει η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του λαού της Ελλάδας να προβούν στις οδυνηρές αλλαγές που απαιτούνται για την αποφυγή του ολέθρου. Η Αμερική δεν μπορεί να είναι απλός θεατής. Μας ενδιαφέρουν άμεσα τα διαδραματιζόμενα εκεί γιατί εξαρτόμαστε από την συνεργασία μας με την Ελλάδα σε πολλούς τομείς».
Στο σημείο αυτό η κυρία Λέτινεν ζήτησε από τον ομογενή βουλευτή κ. Μπιλιράκη να της υποδείξει με ποιες ελληνικές λέξεις θα άρμοζε καλύτερα να κλείσει την ομιλία της. Ακολούθησε η εξής συζήτηση από το βήμα της εκδήλωσης: 
«Μπιλιράκης: Ζήτω η Ελλάς.
Ρος-Λέτινεν: Συμφωνώ
Μπιλιράκης: Η πρόεδρος είναι πραγματική Μπουμπουλίνα. Τα νομοσχέδιά μου υπέρ της Ελλάδος και της Κύπρου δεν θα είχαν περάσει από το Κογκρέσο χωρίς την βοήθειά της. Είναι μια σωστή Ελληνίδα.
Ρος-Λέτινεν: Ζήτω και για τον Κώστα».
Το χορευτικό συγκρότημα Επιστροφή στις Ρίζες, της Ρένας Παπαποστόλου, έδωσε μια ιδιαίτερη χάρη στην εκδήλωση και χειροκροτήθηκε θερμά. Οι νομοθέτες που πήραν μέρος είναι όλοι τους φιλέλληνες όπως άλλωστε δείχνουν και οι δημόσιες δηλώσεις τους. Ο βουλευτής Τζό Κράουλι (Joseph Crowley), Δημοκρατικός από την Νέα Υόρκη, είπε μια μεγάλη αλήθεια : «Μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήρθαν δύσκολες μέρες για την Ελλάδα. Η ειρωνεία είναι πως οι δυσκολίες εκείνες ωφέλησαν την Αμερική γιατί ώθησαν προγόνους σας να εγκατασταθούν στην Νέα Υόρκη, το Σικάγο κι άλλα μέλη των ΗΠΑ. Οι πρόγονοί σας εκείνοι συνέβαλαν ουσιαστικά στο να γίνει η Αμερική η μεγάλη δύναμη του σήμερα».
Νίκη Τσόνγκα
VOA Greek
Νίκη Τσόνγκα
Κατόπιν τον λόγο πήρε η βουλευτής Νίκη Τσόνγκα (Niki Tsongas), Δημοκρατική από την Μασαχουσέτη και χήρα του αείμνηστου ελληνοαμερικανού Γερουσιαστή, άλλοτε υποψήφιου για την Προεδρία των ΗΠΑ, Πώλ Τσόνγκα. Η Νίκη, αν και δεν κατάγεται από την Ελλάδα εν τούτοις είναι περήφανη που μέσω του γάμου της μπήκε στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. Όπως δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής: «Η Ελληνοαμερικανική κοινότητα με αγκάλιασε μόλις παντρεύτηκα τον Πωλ. Έκτοτε έγιναν και δικές μου η κουλτούρα σας και οι αρχές σας. Χαίρομαι αφάνταστα όποτε ακούω για την πρόοδο της ομογένειας που έχει τόσα πολλά διακεκριμένα μέλη».
Γιάννης Σαρμπάνης
VOA Greek
Γιάννης Σαρμπάνης
Ένα από τα πιο δραστήρια μέλη της ομάδας προώθησης ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο είναι ο βουλευτής Γιάννης Σαρμπάνης (JohnSarbanes), Δημοκρατικός από την Πολιτεία Μέρυλαντ. Ο κύριος Σαρμπάνης εξέφρασε την πεποίθηση πως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τούτη την εποχή θα ξεπεραστούν. Κατά την έκφρασή του: «Καθώς πλησιάζουμε τα 200χρονα του Ελληνικού αγώνα ανεξαρτησίας, ευχόμαστε η Ελλάδα να λυτρωθεί από την οικονομική κρίση και τα σημερινά προβλήματα της. Είμαστε βέβαιοι γι αυτό επειδή οι Έλληνες της Αμερικής και απανταχού της Γης συμπαραστέκονται στον ελληνικό λαό σε τούτες τις δύσκολες μέρες».
Κάρολιν Μαλόνι
VOA Greek
Κάρολιν Μαλόνι
Άλλα θέματα που επίσης βρίσκονται κοντά στην καρδιά της ομογένειας δεν αγνοήθηκαν από τους ομιλητές της εκδήλωσης. Η βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι (Carolyn Maloney), Δημοκρατική από την Νέα Υόρκη, που συμπροεδρεύει της επιτροπής προώθησης ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε μια νομοθετική πρωτοβουλία της. «Nομοσχέδιο που έχω υποβάλει μαζί με τον κ. Μπιλιράκη ζητά από την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριάρχη, να ξανανοίξει την Θεολογική Σχολή στην Χάλκη και να επιστρέψει τις ελληνικές περιουσίες».
Φράνκ Παλόν
VOA Greek
Φράνκ Παλόν
Αμέσως μετά ο μίλησε ο Δημοκρατικός βουλευτής από την Νέα Υερσέη Φράνκ Παλόν (Frank Pallone) επικέντρωσε τα σχόλιά του στο Κυπριακό: «Μέχρι πρόσφατα που πήγα στην Κύπρο υπήρχε η ελπίδα για επανένωση του νησιού και για αποχώρηση των Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Αλλά ατυχώς αυτό δεν έγινε. Οι ΗΠΑ δεν πίεσαν αρκετά την Τουρκία».
Ο Λευκός Οίκος τίμησε κι αυτός την 25η Μαρτίου διοργανώνοντας συνάντηση με αρκετούς παράγοντες της ομογένειας. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, που παρέστη στην εκδήλωσε, ανέφερε σχετικά: «O Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος μας έκαναν την τιμή να μας δεχτούν για μια ακόμη φορά. Είναι στις μέρες τις δικές μου η δωδεκάτη φορά που γίνεται αυτού του είδους η συνάντηση στον Λευκό Οίκο. Ο Πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να πιέζει με κάθε τρόπο, ιδίως τους Ευρωπαίους, για να βοηθήσουν να υπερνικηθεί η δυσκολία στην Ελλάδα».
Άλλος που πήρε μέρος στην συνάντηση στον Λευκό Οίκο ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Δημήτρης Δόλλης, που έκδηλα συγκινημένος δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής: «Η ομογένεια μπόρεσε να δώσει το παρών και περήφανα να δηλώσει ότι είμαστε ένας λαός ο οποίος άντεξε τετρακόσια χρόνια Οθωμανικής σκλαβιάς, απελευθερώθηκε και τώρα στις δύσκολες στιγμές, όπως είπε και ο Πρόεδρος, ο κύριος Ομπάμα, θα σταθούμε, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά για μια νέα Ελλάδα.
 Βασίλης Κασκαρέλης
VOA Greek
Βασίλης Κασκαρέλης
Στην Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον ο Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης δέχτηκε την ομογένεια και την ευχαρίστησε για την ακλόνητη συμπαράστασή της. Είπε μεταξύ άλλων ο Πρέσβης: «Θα ήθελα ο καθένας σας, στην κοινότητά του, στο περιβάλλον του, να περνάει, όσο είναι δυνατόν μία θετική εικόνα της Ελλάδος. Διότι έχει επικρατήσει μία αρνητική εικόνα στην Αμερική, η οποία δεν είναι στο τέλος και σωστή. Όλοι οι Έλληνες δεν είναι ούτε κλέφτες, ούτε τεμπέληδες. Απόδειξη είστε εσείς που βρίσκεστε στο εξωτερικό και έχετε όλοι διαπρέψει ο καθένας στον τομέα του. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ζήτω η Ελλάδα και θα καταφέρουμε να γυρίσουμε σελίδα».
Σέλεη Μπέρκλεη
VOA Greek
Σέλεη Μπέρκλεη
Παρελάσεις για την 25ηΜαρτίου έγιναν στην περίφημη 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης και σε πολλές άλλες μεγαλουπόλεις της Αμερικής. Ετεροχρονισμένα θα γίνουν επίσης παρελάσεις και σε πόλεις όπου η θερμοκρασία είναι ακόμα πολύ χαμηλή. Για παράδειγμα στο Σικάγο η παρέλαση είναι προγραμματισμένη για τις 22 Απριλίου. Στα πλαίσια των γιορταστικών εκδηλώσεων έγινε και μια σημαντική πολιτική αναγγελία από την ελληνοαμερικανίδα βουλευτή Σέλεη Μπέρκλεη (Shelley Berkley), Δημοκρατική από την Νεβάδα. «Φέτος είμαι υποψήφια για τη Γερουσία αλλά στα 17 χρόνια μου στην Βουλή υποστήριξα σθεναρά την Ελλάδα και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Δεν θα έφευγα από την Βουλή εάν δεν έβρισκα άξιο αντικαταστάτη. Και το πρόσωπο  αυτό είναι η τέως βουλευτής Νεβάδας που θα γίνει και η επόμενη βουλευτής Νεβάδας, η καλή μου φίλη Ντίνα Τάϊτους».
VOA Greek
Οι εκδηλώσεις για την 25ηΜαρτίου στις Ηνωμένες Πολιτείες είχανε όλες τους ένα στόχο: Να δώσουνε στην ομογένεια την δυνατότητα να εκφράσει την υπερηφάνεια που έχει για την ελληνική καταγωγή της και να στείλει ένα τρανό μήνυμα στην Ελλάδα, ότι δεν την ξεχνά ποτέ και ότι θα είναι πάντα στο πλευρό της είτε σε εύκολες είτε σε δύσκολες μέρες.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc