«ΟΙ ΛΑΪΚΙΣΤΕΣ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΣ…»Le Figaro: Άδηλον το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας
28/03/2012
Ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκάς Τσούκαλης
Να εστιάσει στην πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της σημερινής Ελλάδας επιχειρεί δημοσίευμα της γαλλικής Le Figaro, με τον ανταποκριτή της στην Αθήνα, Φιλίπ Ζελιέ, να συνομιλεί με τον πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκά Τσούκαλη, αναδεικνύοντας τις παθογένειες που αποτρέπουν κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια στη χώρα, παρά τα ζέοντα προβλήματα. 

Ο Γάλλος ρεπόρτερ κάνει ευθαρσώς λόγο για «προδοσία του ελληνικού λαού από τις ελίτ της χώρας», ενώ παρομοιάζει την Ελλάδα με ένα «καζάνι που βράζει μέσα στη φτώχεια που επιβάλλεται στο λαό»…

Κατόπιν, το δημοσίευμα προβάλλει την… αδυσώπητη πραγματικότητα των αριθμών, οι οποίοι, εν προκειμένω, φαίνεται να λένε σε μεγάλο βαθμό την αλήθεια:
Βάσει των επιταγών των δανειστών της, στην Ελλάδα του Μνημονίου παρατηρείται: πτώση 22% του κατώτατου μισθού, με το ποσοστό να ανέρχεται στο  32% για τους νέους κάτω από 25 ετών. 

Μείωση κατά 30% του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και  κατάργηση 82.000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο, την ώρα που προωθείται σταδιακά η απομάκρυνση επιπλέον 150.000 δημοσίων υπαλλήλων. 

Και όλα αυτά, με τις συντάξεις - κατά μέσον όρο - να περικόπτονται κατά 10%, ενώ η ανεργία έχει πλέον και επισήμως ξεπεράσει το 20%  - 50% στους νέους… 

Όπως τονίζει ο Ζελιέ, οι Έλληνες του 2012 καλούνται στην ουσία να πληρώσουν  το λογαριασμό για τρεις – τουλάχιστον – δεκαετίες «πελατειακής διαχείρισης και πλήρους αλλοίωσης της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού». 

Παράλληλα, ακόμη πιο ανησυχητική είναι η εμφανής τάση πολλών νέων Ελλήνων με ανώτατης μόρφωση και καλή προϋπηρεσία να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό, αποστερώντας έτσι τη χώρα τους από γνώση, ευφυία και τόλμη ώστε να  ξεπερασθεί η σοβούσα κρίση. 

 Αίσθηση, δε, προκαλεί η άποψη του προέδρου μεγάλης ελληνικής τράπεζας – ο οποίος δεν κατονομάζεται – ότι μετά από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όλοι θεωρούν ότι το να τεθούν πλέον οι τράπεζες  υπό τον έλεγχο των πολιτικών θα ήταν «ωσάν να βάζαμε την αλεπού να φυλάει το κοτέτσι» (…). 

Ακόμη, ο Γάλλος δημοσιογράφος φιλοξενεί και τις απόψεις του προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος για την Ευρωπαϊκή και Εξωτερική Πολιτική (ΕΛΙΑΜΕΠ), Λουκά Τσούκαλη, ο οποίος τονίζει, χαρακτηριστικά:

«Η επόμενη Βουλή θα είναι η πιο κατακερματισμένη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με τουλάχιστον οκτώ κόμματα... Είναι λογικόνα  ευνοηθούν οι δημαγωγοί της Αριστεράς και της Δεξιάς, καθώς οι εκμοντερνιστές δεν έχουν το χρόνο να οργανωθούν…». 

Ο αρθρογράφος δεν διστάζει να περιγράψει με μελανά χρώματα το πολιτικό μέλλον της χώρας, αντλώντας τα επιχειρήματά του και  από την ανάγνωση του ελληνικού Τύπου, ενώ  επισημαίνει εύστοχα πως  η «κουλτούρα της συνεργασίας και των μεταρρυθμίσεων» φαίνεται, επί του παρόντος, να έχει χάσει το τρένο, προ πολλού, για την Ελλάδα…
 

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»