Τα πάντα όπως και πριν τα τεστ αντοχής;

Τα πάντα όπως και πριν τα τεστ αντοχής;

Τα πολυαναμενόμενα τεστ αντοχής των 130 τραπεζών προσδίδουν μεγαλύτερη διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα, αλλά δεν διασφαλίζουν τις καταθέσεις των αποταμιευτών. Χρειάζεται επαγρύπνηση και όχι εφησυχασμός.
Συγκρατημένοι εμφανίζονται οι αναλυτές του γερμανικού τύπου, επιχειρώντας μια δεύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων. Ναι μεν, τα stress test είναι ποιο αναλυτικά και έγιναν με ποιο αυστηρά κριτήρια από ότι τα δύο προηγούμενα, αλλά το ερώτημα παραμένει: το αποτέλεσμα θεμελιώνει τη βεβαιότητα ότι το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ είναι επαρκώς θωρακισμένο για να αντιμετωπίσει την επόμενη οικονομική κρίση;
Χρειάζονται και διαθρωτικές αλλαγές
Οι τράπεζες που απέτυχαν πρέπει να παρουσιάσουν σχέδια για την κάλυψη των κεφαλαιακών αποθεμάτων
Οι τράπεζες που απέτυχαν πρέπει να παρουσιάσουν σχέδια για την κάλυψη των κεφαλαιακών αποθεμάτων
Σε αυτό το ερώτημα μερίδα αναλυτών απαντά αρνητικά, υποστηρίζοντας ότι τα τεστ πέρασαν, αλλά έμεινε το στρες κατ΄αρχην στους φορολογούμενους και στους καταθέτες, δεδομένου ότι και μετά τη δοκιμασία τίποτα δεν εγγυάται ότι το ασθενές τραπεζικό ευρωπαϊκό σύστημα αίφνης θα εξυγιανθεί για να εμποδίσει την επόμενη κρίση. Ούτε εξασφαλίζει στους φορολογούμενους ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας μεγάλης τράπεζας, δεν θα κληθούν να καλύψουν τη ζημιά με χρήματά τους. Η άλλη παράμετρος του προβληματισμού αφορά την εντύπωση ότι μετά το τέλος της δοκιμασίας των τραπεζών θα ανοίξει η κάνουλα των χρημάτων για δάνεια προς τις επιχειρήσεις δίνοντας φτερά στην οικονομία και στην ανάπτυξη. Ούτε η πολιτική του φθηνού χρήματος, αλλά ούτε και η ενίσχυση των δανειοδοτήσεων θα δώσουν τη λύση, κυρίως στις χώρες του νότου, εάν δεν συνοδευτούν και από διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επτά χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, υπάρχουν δάνεια 879 δις ευρώ στους τραπεζικούς ισολογισμούς που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Για τον Μαρσέλ Φράτσερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), όλα αυτά δείχνουν «το βάθος της συνεχιζόμενης ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης και τη δυσκολία πολλών επιχειρηματιών και ανθρώπων να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Δείχνει ότι η επίλυση της κρίσης των τραπεζών από μόνη της δεν επαρκεί για να ξεπεραστεί η ευρωπαϊκή κρίση».
Επαγρύπνηση, όχι εφησυχασμός
Επαγρύπνηση και όχι εφησυχασμός
Επαγρύπνηση και όχι εφησυχασμός
Επομένως, χρειάζεται επαγρύπνηση κυρίως για τις 13 τράπεζες που δεν πέρασαν το τεστ αντοχής. Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου θα πρέπει να υποβάλουν σχέδια για το πώς θα καλύψουν τις ελλείψεις τους σε κεφαλαιακά αποθέματα. Και μέσα σε 6-9 μήνες να καλύψουν τα προβλήματα στους ισολογισμούς τους. Μια επιλογή είναι να απευθυνθούν στις κεφαλαιαγορές και να προμηθευτούν «φρέσκο χρήμα». Αλλά και εκείνες που πέρασαν τη δοκιμασία δεν επιτρέπεται να επαναπαυθούν. Από τις 4 Νοεμβρίου ο έλεγχος και των 130 τραπεζών περνά στα χέρια την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πάντως, κι αυτό είναι θετικό, ανακούφιση επικράτησε το πρωί στα χρηματιστήρια, όπου καταγράφηκε άνοδος της τιμής των μετοχών σε πολλά χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα. Και όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, το θέμα είναι να διατηρηθεί το κλίμα αισιοδοξίας.
Ειρήνη Αναστασοπούλου (Spiegel Onine, dpa, reuters)  dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»