Βενιζέλος: Η κρίση έφερε το μνημόνιο, όχι το μνημόνιο την κρίση

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΙΣΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Η κρίση έφερε το μνημόνιο, όχι το μνημόνιο την κρίση

«Σήμερα που είμαστε πραγματικά ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση, που κοντεύουμε να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια και να αλλάξουμε κεφάλαιο σε πείσμα όσων αναπαράγουν τη μιζέρια και δεν θέλουν να αλλάξει η κατάσταση, γιατί τροφοδοτούνται πολιτικά από την κρίση και την εξαθλίωση, τώρα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε πολύ πιο ολοκληρωμένες προνοιακές δομές που διασώζουν την έννοια του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα». Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, απευθύνοντας χαιρετισμό σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ με θέμα: «Η κοινωνική προστασία και πρόνοια εν μέσω κρίσης», στο ΚΥΒΕ Περιστερίου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε προνοιακές πολιτικές, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και επιτυχημένα προγράμματα με κορυφαίο παράδειγμα το «Βοήθεια στο Σπίτι».

Βενιζέλος: Η κρίση έφερε το μνημόνιο, όχι το μνημόνιο την κρίση
Αφού είπε ότι το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος βρίσκεται σε βαθιά κρίση από το 2007 και πρόσθεσε ότι τώρα τίθενται σε αμφιβολία όλα σε όλες τις χώρες, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ως τη «μεγαλύτερη παρεξήγηση από την οποία προέρχονται όλες οι υπόλοιπες», ότι «πολλοί νομίζουν πως είναι το μνημόνιο που γέννησε την κρίση».
«Δεν είναι το μνημόνιο που έφερε την κρίση, αλλά η κρίση που έφερε το μνημόνιο και οι δραματικές επιπτώσεις που βιώνει η κοινωνία είναι παρά το μέγεθός και τη σκληρότητα τους οι μικρότερες δυνατές σε σχέση με αυτές που θα μπορούσε να υποστεί η χώρα και το ζουν άλλες χώρες. Αυτό θα συνέβαινε αν είχε επικρατήσει η άλλη λύση της δημαγωγίας και της ανευθυνότητας» τόνισε.
Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι «είναι πολύ δύσκολο να πείσουμε τον κόσμο, ακόμα και τους στενούς πολιτικούς και ιδεολογικούς φίλους, ότι είναι η κρίση που έφερε το μνημόνιο, προκειμένου να αποφύγουμε την ασύντακτη και απόλυτη καταστροφή».
Γιατί, συνέχισε, «αν δεν κάναμε τη δύσκολη, υπεύθυνη, αντιδημαγωγική επιλογή, αν δεν αναλαμβάναμε το πολιτικό και ηθικό κόστος των δύσκολων αποφάσεων το 2010-2011, μόνοι μας δυστυχώς τότε, θα είχε χαθεί ο έλεγχος και αντί να μιλάμε για υψηλά ποσοστά ανεργίας, θα ψάχναμε να βρούμε κάποια μικρά ποσοστά απασχόλησης».
Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η χώρα θα είχε υποστεί διάλυση του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της, διάλυση των τραπεζών και εξανέμιση καταθέσεων, και θα επέστρεφε δεκαετίες πίσω.
Απαντώντας σε αιτιάσεις που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς ως προς τη δικαιοσύνη ή και τη συνταγματικότητα αποφάσεων, όπως η μείωση μισθών και συντάξεων, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από αυτό, αλλά διερωτήθηκε εάν αναρωτήθηκε ποτέ κανείς αν θα ήταν σωστή και συνταγματική η ασύντακτη χρεοκοπία. «Ποιο διαλυμένο, χρεοκοπημένο ασύντακτο και εξευτελισμένο κράτος θα σου έδινε λύση στις αγωνίες και τα προβλήματά σου;» συμπλήρωσε.
«Τώρα μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον και να δώσουμε μια απάντηση στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη από στήριξη του κράτους που δεν θα είναι απάντηση συγκυριακή αλλά πιο ολοκληρωμένη» επισήμανε.
Ο κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, αν και χωρίς να την κατονομάσει, αναφέροντας πως είναι «τραγικό» να λες σε μια κοινωνία ότι θα γυρίσει προς τα πίσω όταν τόσα χρόνια πήγαινε προς τα εμπρός. Αφού ανέφερε ότι όλα τα λάθη και όλα τα ψέματα έχουν ψηφιστεί στην Ελλάδα με μεγάλες πλειοψηφίες, σημείωσε ότι αυτό θα μπορούσε να το ανεχτεί κανείς έως το 2009, «αλλά τώρα όποιος νομίζει ότι θα ξαναβρεί έναν χαμένο παράδεισο μέσα από την επάνοδο στη δημαγωγία θα απογοητευτεί πολύ γρήγορα».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε ότι υπάρχουν πολιτικοί που ακολουθούν την πεπατημένη, καταγγέλλοντας τη Μεταπολίτευση, αλλά θέλοντας να επαναλάβουν τις χειρότερες εκδοχές της, και πως υπάρχουν και κάποιοι πολίτες που δίνουν βάση σε αυτά που ακούν, για να υποστηρίξει ότι κανείς δεν μπορεί πλέον να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε ή ότι παρασύρθηκε.
«Ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες την αντίδραση των αγορών, ενώ υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θέλουμε να γίνει ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους για την έξοδο από την κρίση, το μνημόνιο και την τρόικα» παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος, για να προσθέσει, συνεχίζοντας την κριτική προς την αντιπολίτευση, ότι κάποιοι λένε:
«Μήπως η κυβέρνηση βιάστηκε, μήπως έπρεπε να είμαστε πιο επιφυλακτικοί, μήπως πρέπει να σκεφτούμε ότι χωρίς το ΔΝΤ μπορεί να είμαστε χειρότερα, μήπως χρειαζόμαστε και την τρόικα, μήπως δεν πειράζει να έχουμε και μνημόνιο;». «Αυτό είναι το πρόβλημα ή το πρόβλημα είναι να σκεφτούμε πόσο επικίνδυνο είναι να διατυμπανίζεις εύκολες υποσχέσεις από τη Θεσσαλονίκη και να μη διδάσκεσαι από όσα έχει ζήσει η Ευρώπη;» τόνισε.
«Βλέπουμε πώς χειρίζονται το θέμα μεγάλες και πανίσχυρες χώρες, η Γαλλία η Ιταλία, πώς διαπραγματεύονται, πώς κινούνται προσεκτικά, και πώς συμβιβάζονται με ένα σύστημα που είναι σκληρό» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος. Για να καταλήξει ότι «η σταθερότητα και η ολοκληρωμένη εφαρμογή του σχεδίου είναι που θα δώσει απάντηση και στο οικονομικό και το αναπτυξιακό και το παραγωγικό και το κοινωνικό πρόβλημα της χώρας».
Βήμα-βήμα η στρατηγική για την κοινωνική συνοχή
«Βήμα-βήμα δομούμε την εθνική στρατηγική για την κοινωνική συνοχή» τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας,Βασίλης Κεγκέρογλου, σημειώνοντας ότι δεν μιλά για θεωρητικά κατασκευάσματα αλλά για «τον δρόμο να στηρίξουμε σήμερα εν μέσω κρίσης τους πιο αδύναμους, αλλά και αύριο, στην προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης, να δούμε ένα κράτος πρόνοιας να στηρίζει όλους όσοι το έχουν ανάγκη».
Ο κ. Κεγκέρογλου διευκρίνισε ότι βασικό στοιχείο της εθνικής στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη αποτελεί η αντιμετώπιση της φτώχειας με δύο πεδία στόχευσης. Αφορά τον πληθυσμό που βιώνει την ακραία φτώχεια και το ένα τρίτο του πληθυσμού που ζει στη σχετική φτώχεια, ενώ αυτές οι στοχεύσεις συνδέονται άμεσα με τη στόχευση για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας.
Ο υφυπουργός εξήγησε ότι αυτές οι προτεραιότητες στηρίζονται σε πυλώνες που είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το ταμείο ευρωπαϊκής βοήθειας για τους απόρους και άλλα προγράμματα, και προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθεί σε διαβούλευση το σχέδιο για το εθνικό δίκτυο για την αντιμετώπιση της φτώχειας και τους κοινωνικού αποκλεισμού.
«Όλοι συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει σημαντικότερο θέμα που απασχολεί την κοινωνία τα τελευταία τρία χρόνια» είπε ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, Χρήστος Δερβένης, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό, ενώ εξήρε τη συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ, των υπουργών και των βουλευτών του στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας, όπως επίσης και της Εκκλησίας αλλά και αρμόδιων κοινωνικών φορέων.
Για την ευθύνη που γεννά το συλλογικό κεκτημένο του κοινωνικού κράτος στο να «μην υποστείλουμε τις προσπάθειες» εν μέσω αυτής της εποχής, μίλησε η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Έφη Μπέκου, χαιρετίζοντας στην εκδήλωση και πρόσθεσε ότι «ο στόχος της κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής δικαιοσύνης φωτίζει τις προσπάθειες μας σε καθημερινή βάση και στο υπουργείο».ethnos

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc