Ευρωπαϊκά αδιέξοδα και γερμανικός δογματισμός

Πολιτική

Ευρωπαϊκά αδιέξοδα και γερμανικός δογματισμός

Αντιμέτωπη με τεράστιες προκλήσεις βρίσκεται η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία αναλαμβάνει από αύριο, 1η Νοεμβρίου, επίσημα τα καθήκοντά της.
H νέα Κομισιόν αναλαμβάνει τα ηνία της ΕΕ σε μια πολύ κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά και διαφορετικά αδιέξοδα, είπε σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και πρώην κοινοτικός επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν.
«Καταρχήν η πολιτική κρίση την οποία βιώνουμε και η οποία εκφράζεται μέσα από τη δυσαρέσκεια των ανθρώπων για τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης αλλά και τα πρώτα σημάδια διάλυσης, εάν σκεφτεί κανείς τι μας περιμένει στη Μεγάλη Βρετανία. Δεύτερον, η ανικανότητα επίλυσης της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης. Αντί να λυθεί, οδήγησε στη διόγκωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων στην Ευρώπη. Και τρίτον το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αποδυναμώθηκε ο ρόλος της Ευρώπης στον κόσμο».
Οι ευθύνης Μπαρόζο
O σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και πρώην κοινοτικός επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν
O σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και πρώην κοινοτικός επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν
Όπως υπογράμμισε ο Γκίντερ Φερχόιγκεν, η απερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρώην επικεφαλής της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να δώσουν πειστικές απαντήσεις σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων.
«Ναι, δυστυχώς έτσι είναι. Όταν σκέφτομαι το έτος 2004, όταν ανέλαβε ο Μπαρόζο, και τη σημερινή κατάσταση εν έτη 2014, τότε πρόκειται για μια διαφορετική ΕΕ σήμερα, η οποία σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τότε. Το αντίθετο! Θα ήταν όμως άδικο, τελείως άδικο, να επιρρίψει κανείς την ευθύνη για όλες τις κρίσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΕΕ στον πρόεδρο της Κομισιόν και την ομάδα του. Όλοι φέρουν ευθύνες».
Πόσο αξιόπιστη όμως μπορεί να είναι η Κομισιόν όταν εγκρίνει τους προϋπολογισμούς της Γαλλίας και της Ιταλίας, παρά το γεγονός ότι προβλέπεται ένα υψηλότατο έλλειμμα, ρωτήθηκε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός;
Περί γερμανικών ευθυνών
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
«Αυτό δεν είναι εύκολο να απαντηθεί. Στο ερώτημα αυτό κρύβεται ένας πολύ γερμανικός τρόπος σκέψης. Με συγχωρείτε που το λέω έτσι. Στο ερώτημα αυτό κρύβεται μια φράση του Τέο Βάιγκελ που για εμάς τους Γερμανούς έχει ριζώσει στο πετσί μας, ότι 3 % σημαίνει 3 %. Η αλήθεια είναι ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει να αντιμετωπίζεται σε ένα λογικό μακροοικονομικό πλαίσιο. Εγώ, όπως επίσης ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και πολλοί άλλοι, είμαι από αυτούς που λένε ότι ο γερμανικός δογματισμός σε αυτό το ζήτημα είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους φτάσαμε εδώ όπου βρισκόμαστε. Θεωρώ αναγκαία μια πιο ευέλικτη και μακροπρόθεσμη διαχείριση αυτού του ζητήματος και των σχετικών αποφάσεων. Δεν θα ασκούσα λοιπόν κριτική στην Κομισιόν ως προς αυτό».
Σύμφωνα με τον Γκίντερ Φερχόιγκεν θα πρέπει να λαμβάνονται πάντα υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε χώρας, η πολιτική που ασκείται εκεί και οι αποφάσεις που λαμβάνονται. «Το να πιέζεις όμως για εξυγίανση μέσα από ένα ή δυο βήματα, σε έναν προϋπολογισμό που παρουσιάζει ουσιαστικά προβλήματα είναι, όπως διαπιστώσαμε, μια επικίνδυνη πολιτική, είναι πολιτικά και οικονομικά επικίνδυνο».
Κώστας Συμεωνίδης (DLF)   dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»