Πράσινο φως στο επενδυτικό πρόγραμμα Γιούνκερ
Πράσινο φως στο επενδυτικό πρόγραμμα Γιούνκερ
Σε απόφαση για το κλίμα, συμφωνία για το πακέτο Γιούνκερ, αλλά και πρώτες επαφές για το θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής ήρθαν οι «28» στις Βρυξέλλες. Επαφές Σαμαρά-Γιούνκερ και κοινή δήλωση για την κυπριακή ΑΟΖ.
Μετά από δύσκολες πολύωρες διαπραγματεύσεις, οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν στη διάρκεια της νύχτας σε συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σταδικά μεχρι το 2030. Ειδικότερα, δεσμεύθηκαν στη μείωση κατά 40% μέχρι το 2030 των αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με το 1990. Δεσμεύθηκαν επίσης σε άλλους δύο σημαντικούς στόχους, την αύξηση της συνεισφοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 27% της συνολικης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και στην εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 27% μεχρι το 2030 και σε σχέση πάντα με το 1990.
Αυτή ηταν η σημαντικότερη απόφαση της διήμερης Συνόδου Κορυφής, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα με τη συνεδρίαση των ηγετών της ευρωζώνης.
Στον οικονομικό τομέα, τα κράτη μέλη έδωσαν το πράσινο φως στο νέο Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να υποβάλει δέσμη προτάσεων για τη διάθεση ενός επενδυτικού πακέτου ύψους 300 δισ. ευρω που θα προέλθει από κοινοτικά κονδύλια, μοχλευμένα στις αγορές. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν για το θέμα αυτό στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Δεκεμβρίου.
Μεταμνημονιακή Ελλάδα και κυπριακή ΑΟΖ
Συζήτηση έγινε περισσότερο στο παρασκήνιο της Συνόδου, σχετικα με την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης και ειδικότερα το θέμα της χαλάρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να υπάρξει μια μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ της λιτότητας και της ανάπτυξης. Στο θέμα αυτό θα υπάρξουν εξελίξεις εντός των επόμενων εβδομάδων και πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση της νέας Κομισιον έναντι της Γαλλίας και της Ιταλίας, οι οποίες στο πλαίσιο των προϋπολογισμών του 2015 που υπέβαλαν στις Βρυξέλλες αποκλίνουν από τις δημοσιονομικες δεσμεύσεις που εχουν αναλάβει.
Από ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου με το νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ομολόγους του από την ευρωζώνη, με τους οποίους συζήτησε για την «επόμενη μέρα», δηλαδή την προτοιμασία των αποφάσεων που θα συνοδεύουν την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο και ειδικότερα την προληπτική πιστωτική γραμμή.
Τέλος από πολιτική σκοπιά η σημαντικότερη απόφαση ηταν η δήλωση των «28» στα Συμπεράσματα της Συνόδου με την οποία καλούν την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Στα συμπεράσματα «εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για τις νέες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο», ενώ «καλείται η Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση». Επιπλέον προειδοποιείται η Αγκυρα ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί βασική συνιστώσα της ενταξιακής της πορείας.
Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες DW DE
Comments