«O φόρος στο ίντερνετ είναι η σπίθα»

«O φόρος στο ίντερνετ είναι η σπίθα»

Η πρόθεση της ουγγρικής κυβέρνησης να φορολογήσει την χρήση του διαδικτύου έβγαλε στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες Ούγγρους, που διακρίνουν στα κυβερνητικά σχέδια εκφάνσεις πολιτικού αυταρχισμού.
«Δεν θα το επιτρέψουμε», φωνάζουν οι διαδηλωτές, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην πρόθεση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν να φορολογήσει τη χρήση του ίντερνετ. Μεταξύ των διαδηλωτών και ο Σόλτ Βάραντι, ιδρυτής του ουγγρικού Facebook, ο οποίος μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος, στο κέντρο της Βουδαπέστης επέκρινε έντονα την πολιτική του Όρμπαν.
«Eίμαστε αντιμέτωποι με την προσβολή της δημοκρατίας»
Δεν υποχωρεί ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν
Δεν υποχωρεί ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν
«Ο φόρος στο ίντερνετ συμβολίζει τον κυβερνητικό αυταρχισμό. Πηγαίνει τη χώρα πίσω. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να ανακαλέσει αυτή την πρόταση νόμου», είπε ο Βάραντι.
Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας διεξάγονται σε δέκα πόλεις της χώρας. Οι διαδηλωτές κρατούν σημαίες της ΕΕ και πλακάτ με αντικυβερνητικά και σατιρικά συνθήματα. Όλες οι ηλικίες είναι εκεί και όλοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την κυβέρνηση του Όρμπαν. Όπως υπογράμμισε η πανεπιστημιακός Μαρία Ντόρνμπαχ:
«Το θέμα δεν είναι μόνο ο φόρος στο ίντερνετ. Εδώ είμαστε αντιμέτωποι με την προσβολή της δημοκρατίας. Πρακτικά δεν υπάρχει ελευθερία του τύπου. Δεν υπάρχει δημοκρατία στην Ουγγαρία. Ο φόρος στο ίντερνετ ξύπνησε τους ανθρώπους. Είναι ένα σύμβολο».
«Εκατοντάδες χιλιάδες ενάντια στον φόρο του ίντερνετ»
Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας διεξάγονται σε δέκα πόλεις της χώρας.
Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας διεξάγονται σε δέκα πόλεις της χώρας
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συντονίζονται μέσω του διαδικτύου με το Facebook και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να παίζουν σημαντικό ρόλο. Η ομάδα «Εκατοντάδες χιλιάδες ενάντια στον φόρο του ίντερνετ» είναι το επίκεντρο της διοργάνωσης.
Η συγκέντρωση, που κατέλαβε και μία από τις κεντρικές γέφυρες κατέληξε στο υπουργείο Οικονομικών με συνθήματα για απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει επιβολή φόρου 700 φιορινιών (περίπου 2,3 ευρώ) για κάθε ιδιώτη χρήστη και 5.000 φιορίνια (περίπου 16 ευρώ) για κάθε εταιρικό χρήστη.
Στο μεταξύ, το ουγγρικό υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει διαψεύσει την επιβολή του φόρου στο ίντερνετ. Πρόκειται για φόρο τηλεπικοινωνιών, έναν ειδικό φόρο, όπως ο τραπεζικός φόρος, τον οποίο επέβαλε πρόσφατα η κυβέρνηση, προκειμένου όπως λέει η κυβέρνηση να επωμισθούν και οι μεγάλες επιχειρήσεις ένα μέρος των δημοσίων δαπανών. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, όποιος κάνει λόγο για φόρο στο ίντερνετ παραπλανά τον λαό.
Υπάρχουν πολλά κακώς κείμενα
Οι διαδηλωτές κρατούν σημαίες της ΕΕ και πλακάτ με αντικυβερνητικά συνθήματα
Οι διαδηλωτές κρατούν σημαίες της ΕΕ και πλακάτ με αντικυβερνητικά συνθήματα
Σε κάθε περίπτωση, το ουγγρικό κοινοβούλιο αγνοώντας το κύμα διαμαρτυριών θα εγκρίνει στα μέσα Νοεμβρίου το επίμαχο νομοσχέδιο. Άλλωστε η ευρεία πλειοψηφία, με την οποία κυβερνά το κεντροδεξιό Fidesz του επιτρέπει να περνά οποιοδήποτε νομοσχέδιο από την βουλή. Στο μεταξύ, τα κυβερνητικά σχέδια για την επιβολή τελών χρήσης του ίντερνετ βρίσκουν την αντίθεση και των Βρυξελλών. Και αυτό ενισχύει τους επικριτές του Όρμπαν. Ένας νεαρός φοιτητής υποστηρίζει ότι το διακύβευμα των διαμαρτυριών είναι μεγαλύτερο από το ίντερνετ. «Θέλω να ανήκω στην ΕΕ, αλλά διαπιστώνω ότι τα πράγματα μας οδηγούν σε άλλη κατεύθυνση. Υπάρχουν πολλά κακώς κείμενα, ενάντια στα οποία θα πρέπει να διαδηλώσουμε, αλλά μέχρι τώρα έλειπε η σπίθα. Και αυτή ήρθε με το φόρο στο ίντερνετ. Πολλοί από τους διαδηλωτές δεν κατέβηκαν, όμως, στους δρόμους για το ίντερνετ. Ωστόσο γνωρίζουμε τον Όρμπαν. Δεν αλλάζει γνώμη και δεν υποχωρεί».
Karla Engelhard/Σταμάτης Ασημένιος   dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc