«Αλλαγή σελίδας» στην οικονομία
«Αλλαγή σελίδας» στην οικονομία
Τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι΄ υποδέχθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.
Ως σημαντικό δείγμα της αλλαγής σελίδας στην ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα θετικά αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες. Οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, που είχαν ήδη περιλάβει τα 11,6 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο σχέδιο που συζητείται με την Ευρωζώνη για την «επόμενη ημέρα» της Ελλάδας μετά το Μνημόνιο, σε δηλώσεις τους εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη, αλλά και αισιόδοξοι για τη συνέχεια. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η ανακοίνωση της ΕΚΤ και το γεγονός πως οι όποιες πρόσθετες ανάγκες των συστημικών τραπεζών υπερκαλύπτονται από τα σχέδια που έχουν ήδη εκπονήσει ή από «ενέσεις» αποκλειστικά από τις αγορές συνιστούν το πρώτο βήμα για την επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα, δηλαδή στα χέρια ιδιωτών, με ενίσχυση της ρευστότητας προς την αγορά (σ.σ. που εξακολουθεί να αποτελεί το ζητούμενο) και, κυρίως, χωρίς ανησυχίες για την ευστάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Παράλληλα, προσθέτουν, ανοίγει ο δρόμος για την οριστικοποίηση της ρύθμισης σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια.
Η προχθεσινή εξέλιξη φέρνει, και τυπικά, τη χώρα στην τελική ευθεία για τη συμφωνία με τους εταίρους τόσο επί της αξιολόγησης του προγράμματος όσο και για το πλαίσιο της επόμενης ημέρας. Αλλωστε, τα 11,6 δισ. του ΤΧΣ αναμένεται, σύμφωνα με τον ελληνικό σχεδιασμό, αφενός να επιστραφούν, μειώνοντας έτσι το χρέος της χώρας και δίνοντας τη δυνατότητα σημειακών έστω δημοσιονομικών ελαφρύνσεων, αφετέρου δε να παραμείνουν διαθέσιμα για τη χώρα, αποτελώντας το «μαξιλάρι ασφαλείας» έναντι των αγορών.
Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αξιοποιούν τα αποτελέσματα των stress tests ως ένα πρώτο θετικό νέο, επιδιώκοντας να οικοδομήσουν και το πλαίσιο πίεσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, οι θέσεις του οποίου συνιστούν, κατά τους κυβερνώντες, λόγους ακύρωσης των προσπαθειών και επιστροφής στην ανασφάλεια. Αυτό συνάγεται και από όσα σημείωσε, χθες, ο πρωθυπουργός, με αφορμή την εθνική επέτειο. «Το έπος του ’40, που καταγράφηκε στις πιο λαμπρές σελίδες της νεότερης Iστορίας μας, εμπνέει και διδάσκει, δίνει σε όλους μας τη δυνατότητα να αντλήσουμε διδάγματα ενότητας και συστράτευσης στην τελευταία μάχη για την έξοδο της πατρίδας μας από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής Ιστορίας μας», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι «οι θυσίες που έγιναν από όλους αποδίδουν, ήδη, απτά αποτελέσματα. Η αρχή έγινε και κανένας δεν μπορεί να μας σταματήσει. Η νίκη στην αδυσώπητη αυτή σύγκρουση θα είναι για όλους τους Ελληνες...».
Το βάρος της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σημειώνοντας ότι η αρχική αμηχανία της Κουμουνδούρου «έδωσε τη θέση της στη μιζέρια». «Οι διάφορες συνιστώσες άρχισαν να περιφέρουν τις απόψεις τους... άλλος μιλάει για “αστερίσκους” και “γκρίζες ζώνες”, άλλος για “φαρσοκωμωδία”, άλλος για “μαϊμού κρατικοποίηση”», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Βούλτεψη, καταλήγοντας: «Ολοι βλέπουμε τώρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λυπάται που οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι ασφαλείς».
40άρα και η ΟΝΝΕΔ
Εν μέσω αυτών, ο κ. Σαμαράς ρίχνει το βάρος του στην προώθηση των διαβουλεύσεων με την Ευρωζώνη για το πλαίσιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας μετά τη λήξη του Μνημονίου, η διαμόρφωση του οποίου, άλλωστε, είναι σε άμεση συνάρτηση και με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Ο πρωθυπουργός, που αναμένεται να έχει τα επόμενα 24ωρα νέα συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο όχι μόνον για την τρόικα, αλλά και ενόψει της τριμερούς Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου, προγραμματίζεται, το απόγευμα της Παρασκευής, να μιλήσει σε εκδήλωση για τα 40 έτη από την ίδρυση της ΟΝΝΕΔ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Comments