Αυστηρές συστάσεις στην Τουρκία από τους Ευρωπαίους ηγέτες

Αυστηρές συστάσεις στην Τουρκία από τους Ευρωπαίους ηγέτες

Aυστηρές συστάσεις στην Τουρκία αναμένεται να στείλουν σήμερα οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες με στόχο τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αυστηρές συστάσεις στην Τουρκία από τους Ευρωπαίους ηγέτες
Σε συνέχεια των συντονισμένων προσπαθειών Αθήνας και Λευκωσίας το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αναφέρεται στην ανάγκη να σέβεται η Τουρκία τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και υπογραμμίζεται ότι η στάση της Αγκυρας έχει επιπτώσεις στην ενταξιακή της πορεία αλλά και στη συνέχιση των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Αντιδράσεις για τη ρητή καταδίκη της Τουρκίας υπήρξαν από τη Μεγάλη Βρετανία με τη στήριξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι οποίες θεωρούν πως το μήνυμα πρέπει να είναι πιο ήπιο για να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η κατάσταση. Ωστόσο, τις θέσεις της Λευκωσίας υποστηρίζει πλήρως η Γερμανία, ενώ ενοχλημένη από την τουρκική στάση εμφανίζεται και η Ιταλία.
Ο συντονισμός των θέσεων Αθήνας και Λευκωσίας συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχαν οι κ. Σαμαράς και Αναστασιάδης στο ξενοδοχείο όπου διέμενε ο Κύπριος Πρόεδρος, καθώς λόγω ρινορραγίας που προκλήθηκε από υψηλή πίεση ο Κύπριος Πρόεδρος είναι κλινήρης και δεν συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε εισαχθεί το πρωί σε νοσοκομείο, στη συνέχεια πήρε εξιτήριο αλλά το απόγευμα εισήχθη σε ειδικό ωτορινολαρυγγολογικό νοσοκομείο των Βρυξελλών, όπου του χορηγήθηκε εξειδικευμένη αγωγή. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι καλά στην υγεία του και, για καθαρά προληπτικούς λόγους, ο ίδιος επέλεξε να παραμείνει χθες στο νοσοκομείο».
Ο Ν. Αναστασιάδης με επιστολή του, την όποια γνωστοποίησε στη Σύνοδο Κορυφής ο Α. Σαμαράς, αφού περιγράφει το σκηνικό έντασης και αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου που έχει στήσει η Τουρκία, δηλώνει ότι η Κύπρος θα μπλοκάρει το άνοιγμα όλων των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.
Ο Κύπριος Πρόεδρος επισημαίνει ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΕ να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία καθώς όπως τονίζει «χωρίς ισχυρό συλλογικό μήνυμα, η Τουρκία θα συνεχίσει να κλιμακώνει την ένταση».
«Δεν μπορεί η ΕΕ να παραμένει σιωπηλή, με χλιαρές αντιδράσεις και με διατυπώσεις ίσων αποστάσεων. Είναι κάποιες στιγμές που η ΕΕ δοκιμάζεται σαν ένωση κρατών, σαν ένωση αξιών» επισημαίνει στην επιστολή του ο Ν. Αναστασιάδης.
Τις θέσεις της Κύπρου στη Σύνοδο Κορυφής παρουσιάζει ο κ. Σαμαράς ο οποίος έλαβε σχετική εξουσιοδότηση από τον κ. Αναστασιάδη. Σε ό,τι αφορά την ουσία της διαπραγμάτευσης οι προσπάθειες για να συμφωνηθούν ισχυρές διατυπώσεις είχαν αποδέκτη τον Ντιντιέ Σχέους, διευθυντή του γραφείου του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι, ώστε το θέμα να κλείσει σε αυτό το επίπεδο και να μη συζητηθεί στο επίπεδο των «28» ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής.
Μπαν κι Μουν
Παρέμβαση με ίσες αποστάσεις
Με απαράδεκτη παρέμβαση του ο Μπαν Κι Μουν υιοθετεί πολιτική ίσων αποστάσεων επιρρίπτοντας στην ουσία ευθύνη και στην Αγκυρα και στη Λευκωσία για τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν, και αγνοεί εντελώς ότι η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς επιχείρησαν νέα εισβολή, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου αυτή τη φορά.
Σε γραπτή δήλωση του γραφείου του εκπροσώπου του αναφέρονται τα εξής απαράδεκτα: «Ο γενικός γραμματέας εξέφρασε ανησυχία για τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες και την αναστολή των συνομιλιών. Υπογράμμισε την ανάγκη όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποκλιμακώσουν την κατάσταση, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αστάθεια στην ήδη έκρυθμη περιοχή».ETHNOS

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»