Συναγερμός στην Οτάβα - Δύο νεκροί από πυροβολισμούς στο κοινοβούλιο

ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

Συναγερμός στην Οτάβα - Δύο νεκροί από πυροβολισμούς στο κοινοβούλιο

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές ασφαλείας του Καναδά, μετά την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσαν ένοπλοι στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και στο Μνημείο Πεσόντων, σε κοντινή απόσταση από το κτίριο του κοινοβουλίου. Νεκρός έπεσε ένας από τους δράστες της επίθεσης, σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς, ενώ ένας στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά και υπέκυψε λίγη ώρα αργότερα. Και το ανθρωποκυνηγητό συνεχίζεται...

Συναγερμός στην Οτάβα - Δύο νεκροί από πυροβολισμούς στο κοινοβούλιο
Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των αρχών ασφαλείας που έχουν αποκλείσει ολόκληρη την περιοχή γύρω από το κοινοβούλιο του Καναδά και διεξάγουν εκτεταμένες έρευνες στη γύρω περιοχή για τον εντοπισμό άλλου τουλάχιστον ενός υπόπτου στην Οτάβα.
Ο αρχηγός της αστυνομίας Τσαρλς Μπορντελό δεν επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει ότι κυκλοφορεί άλλος ένας ένοπλος. Η κατάσταση παραμένει «ρευστή». «Συνεχίζουμε να διεξάγουμε έρευνες (...) μια επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη» είπε.
Πρόκειται «για μια δυναμική και εξελισσόμενη κατάσταση», δήλωσε νωρίτερα και ο Ζιλ Μισό, υπαρχηγός της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Δεσμευόμαστε να δώσουμε απαντήσεις αμέσως μόλις είμαστε σε θέση να το κάνουμε», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επίθεση που σημειώθηκε περί τις 10:00 τοπική ώρα (17:00, ώρα Ελλάδας).
Συναγερμός στην Οτάβα - Δύο νεκροί από πυροβολισμούς στο κοινοβούλιο
Η καναδική αστυνομία ανέφερε εξάλλου ότι «αυτή τη στιγμή» δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι εάν ο άνδρας που πυροβόλησε και σκότωσε τον φρουρό στο Μνημείο των Πεσόντων ήταν ο ίδιος που επιτέθηκε στο κτίριο της Βουλής και έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών εντός του κεντρικού κτιρίου.
Μετά τα βίαια επεισόδια στο κέντρο της πρωτεύουσας του Καναδά βαριά οπλισμένοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας απέκλεισαν την περιοχή γύρω από το Κοινοβούλιο και προειδοποίησαν τους πολίτες να παραμείνουν μέσα στα γραφεία ή τις κατοικίες τους και να μείνουν μακριά από τα παράθυρα. Στην περιοχή αναπτύχθηκαν ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας.
Συναγερμός στην Οτάβα - Δύο νεκροί από πυροβολισμούς στο κοινοβούλιο
Το καναδικό κοινοβούλιο παραμένει κλειστό. Ορισμένα άλλα κτίρια εκκενώθηκαν στην περιοχή της Βουλής, ενώ οι αστυνομικοί χτενίζουν την περιοχή.
Μετά τον πυροβολισμό και τον τραυματισμό του στρατιώτη, αποφασίστηκε επίσης να κλείσουν για το κοινό οι βάσεις των καναδικών ενόπλων δυνάμεων σε όλη τη χώρα.
H αστυνομία της Οτάβας ανακοίνωσε ότι πυροβολισμοί σημειώθηκαν σε δύο περιοχές στην πόλη, στο Μνημείο των Πεσόντων και στο εσωτερικό και τα περίχωρα του κτιρίου του Κοινοβουλίου. Δεν υπήρξαν πυροβολισμοί σε ένα κοντινό εμπορικό κέντρο όπως αρχικά μεταδόθηκε, επισήμαναν.
Συναγερμός στην Οτάβα - Δύο νεκροί από πυροβολισμούς στο κοινοβούλιο
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ, βρισκόταν εντός του κτιρίου και μιλούσε στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, των Συντηρητικών, όταν σημειώθηκε η επίθεση. Με μια αστραπιαία αντίδραση, απομακρύνθηκε και μεταφέρθηκε σε ασφαλή τοποθεσία, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γραφείου του. Πολλοί άλλοι κοινοβουλευτικοί πάντως παρέμειναν στο κτίριο.
Λόγω των δραματικών εξελίξεων, ο Χάρπερ ακύρωσε το πρόγραμμα του. Σε ανακοίνωσή του, καταδίκασε την επίθεση στην Οτάβα και τόνισε πως θεωρεί σημαντικό να μην διαταραχθεί η λειτουργία της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου.
«Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα στοιχεία ακόμη συγκεντρώνονται» και «καταδίκασε αυτή την άνανδρη επίθεση», ανέφερε η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του.
Η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να εισηγηθεί ένα νέο αντιτρομοκρατικό νόμο εντός της ημέρας όταν σημειώθηκε η επίθεση.
Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση CBC.
Ο Τζέισον Κένι, υπουργός Εργασίας και μέλος της Βουλής, ήταν από τους πρώτους που εξέφρασε συλλυπητήρια στην οικογένεια του θανόντος στρατιώτη μέσω Twitter.
«Συλλυπούμεθα την οικογένεια του στρατιώτη ο οποίος σκοτώθηκε και προσευχόμαστε για τον φρουρό του κοινοβουλίου ο οποίος τραυματίστηκε. Ο Καναδάς δεν θα τρομοκρατηθεί ούτε θα εκφοβιστεί», έγραψε στο μήνυμά του ο Κένι.
Η επίθεση
Το κέντρο της Οτάβα αποκλείστηκε εντελώς λίγο μετά τις 10 το πρωί (17:00 ώρα Ελλάδας), όταν τουλάχιστον ένας άνδρας, που σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, κρατούσε ένα κυνηγετικό τουφέκι, πυροβόλησε εναντίον του στρατιώτη-φρουρού του Μνημείου των Πεσόντων.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο CBC ότι είδαν έναν άνδρα οπλισμένο με ένα τουφέκι να κινείται τρέχοντας προς το Κοινοβούλιο αφού πυροβόλησε τον στρατιώτη, ο οποίος διακομίστηκε σε νοσοκομείο, αφού διερχόμενοι και νοσοκόμοι προσπάθησαν να τον επαναφέρουν.
Μέσα σε λίγα λεπτά, δεκάδες πάνοπλοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων αναπτύχθηκαν στο κέντρο της πόλης. Εκτός από το Μνημείο, αναφέρθηκαν πυροβολισμοί σε άλλα δύο σημεία, στο κοινοβούλιο και έξω από το εμπορικό κέντρο Ριντό Σέντερ.
Όπως ανέφεραν πολλοί μάρτυρες, ο ή οι δράστες αφού πυροβόλησαν τον στρατιώτη, υπό την απειλή όπλου, άρπαξαν ένα κρατικό αυτοκίνητο με σκοπό να προσεγγίσουν με αυτό τις πύλες του κοινοβουλίου. Στον περίβολο του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου επιτρέπονται μόνο τα περιπολικά και τα αυτοκίνητα που διαθέτουν άδεια.
Οι δράστες αμέσως μετά όρμησαν μέσα στο κεντρικό κτίριο, όπου συνεδριάζουν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές. Ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη και ακολούθησαν σφοδρά πυρά από τους αστυνομικούς, όπως δείχνει ένα βίντεο που τράβηξε με το κινητό τηλέφωνό του ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Globe & Mail που βρισκόταν μέσα στο κτίριο. Ακούστηκαν τουλάχιστον 30 πυροβολισμοί.
"Ένας άνδρας μπήκε τρέχοντας στο κοινοβούλιο. Τον καταδίωκαν αστυνομικοί που φώναζαν σε όλον τον κόσμο να καλυφθεί" είπε ένας υπάλληλος του κοινοβουλίου, ο Μαρκ-Αντρέ Βιο.
Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα, φαίνονται πάνοπλοι αστυνομικοί να έχουν καλυφθεί στις κολώνες που βρίσκονται στην είσοδο του κτιρίου. Ξαφνικά ακούγονται οι πυροβολισμοί από το βάθος της στοάς, όπου βρίσκεται η πύλη και οι αστυνομικοί κρύβονται πίσω από τις κολώνες.
Η επίθεση ακολουθεί το επεισόδιο που σημειώθηκε προχθές Δευτέρα, όταν ένας νεαρός προσήλυτος στο Ισλάμ χτύπησε με το αυτοκίνητό του δύο Καναδούς στρατιώτες σε έναν χώρο στάθμευσης στο Κεμπέκ, περίπου 40 χλμ. νοτιοανατολικά του Μόντρεαλ. Ο ένας από τους στρατιώτες υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.
Το επεισόδιο αυτό θεωρείται τρομοκρατική ενέργεια. Ο ύποπτος, ο οποίος θεωρείτο ριζοσπαστικοποιημένος και γνωστός στην αστυνομία, διέφυγε από το σημείο, έπεσε σε μια τάφρο με το αυτοκίνητό του και κινήθηκε απειλητικά με ένα μαχαίρι προς αστυνομικούς οι οποίοι τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν, σύμφωνα με τις καναδικές αρχές.
Στον ύποπτο αυτό είχε απαγορευτεί να ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή όπου σκόπευε να ενταχθεί σε τζιχαντιστικές οργανώσεις, διευκρίνισε η καναδική αστυνομία, προσθέτοντας ότι τον είχε συλλάβει τον Ιούλιο όταν είχε αποπειραθεί να ταξιδέψει στην Τουρκία ώστε να φθάσει από εκεί στη Συρία για να πολεμήσει στο πλευρό εξτρεμιστών σουνιτών. Το διαβατήριό του κατασχέθηκε αλλά δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του, ανέφεραν οι αρχές.
Οι επιθέσεις αυτής της εβδομάδας έγιναν μετά την ανακοίνωση των καναδικών αρχών πως αύξησαν το επίπεδο συναγερμού για την απειλή τρομοκρατικών ενεργειών.
Ο Καναδάς συμμετέχει στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ ο οποίος μάχεται εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην επικράτεια του Ιράκ και της Συρίας.
Η κυβέρνηση του Καναδά ανέφερε πως η απόφαση της να αυξήσει το επίπεδο επαγρύπνησης οφείλεται στον «γενικό διάλογο» μελών εξτρεμιστικών οργανώσεων όπως το ΙΚ, η αλ Κάιντα, η αλ Σεμπάμπ κ.ά.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε με τον Χάρπερ τηλεφωνικά και του προσέφερε τη βοήθεια της κυβέρνησής του, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Τζος Έρνεστ.
Η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας (Norad) τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού ώστε να είναι σε θέση "να ανταποκριθεί γρήγορα" σε τυχόν αεροπορικά επεισόδια που θα μπορούσαν να συνδέονται με την επίθεση στο κοινοβούλιο του Καναδά, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»