Στο «μυαλό» του κ. Βαρουφάκη ΠΟΛΙΤΙΚΗ 12:33

Μπάμπης Παπαδημητρίου ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Στο «μυαλό» του κ. Βαρουφάκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
«Αλίμονο αν δεν υπάρχουν τέτοια εναλλακτικά σενάρια, ώστε να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα» λένε πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπιζόμενοι την αλαζονεία των κ. Βαρουφάκη και πολλών άλλων «συντρόφων».

Το απαράδεκτο στην περίπτωση όλων των ανωτέρω είναι ότι περνούν όλους εμάς για βλάκες. Δεν θα πείραζε ιδιαίτερα, αν δεν αποτελούσε η στάση τους αυτή το απόλυτο προοίμιο ενδεχόμενου περιορισμού των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών. Προσωρινού ή μονιμότερου του προσωρινού.

Οπως κάθε παρανοϊκή κατάσταση, έτσι και η ιδέα Βαρουφάκη να ανταλλάξει, υποχρεωτικά, τα πολύ πραγματικά ευρώ των καταθετών, μισθωτών, συνταξιούχων και επιχειρήσεων με κάποιο είδος ηλεκτρονικού «χρήματος», ενέχει πολλαπλά στοιχεία αυθαιρεσίας.

Αυτό που μας πετάει κατάμουτρα ο συμπαθέστατος -μέχρι πρότινος- καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου είναι ότι δεν θα είχαμε καμία άλλη επιλογή παρά να υποταχθούμε στα σχέδια που εξύφαινε, μαζί με άλλους, κατά τρόπον συνωμοτικό.

«A secret cell», δηλαδή «ένας μυστικός πυρήνας» γράφει με ακρίβεια ο Ambrose Evans-Pritchard της βρετανικής Telegraph, ο οποίος, προφανώς, έχει άνετη πρόσβαση στον τέως υπουργό Οικονομικών.

Απόδειξη της ελάχιστης εκτίμησης που χαίρει η διανοητική μας ικανότητα στα μάτια του τέως υπουργού, είναι η αποστροφή της ανακοίνωσής του ότι επεδίωξε να μετατρέψει το TaxisNet σε «κάτι παραπάνω από αυτό που είναι» ώστε «να γίνει ένα σύστημα πληρωμών και προς τρίτους».

Αν ο κ. Βαρουφάκης είχε άρτια κατανόηση των Οικονομικών, τόσο από θεωρητική όσο και από πρακτική άποψη, θα μπορούσε να ξεμπερδέψει τα άχυρα μεταξύ του λογιστικού συστήματος φόρων και του συστήματος πληρωμών μιας χώρας. Κανείς δεν έχει αντίρρηση με τον συμψηφισμό της εφορίας. Αντιρρήσεις εγείρονται εφόσον επιχειρηθεί ο συμψηφισμός μεταξύ του φορολογικού μητρώου, όπως δηλώνεται με τον ΑΦΜ και των τραπεζικών λογαριασμών των πολιτών.

Αυτό που επιδιώκει να αποκρύψει, τώρα, ο τέως υπουργός Οικονομικών είναι ότι οι πράξεις του στη διάρκεια της πολύμηνης αποτυχημένης διαπραγμάτευσης ενδεχομένως είχαν διαφορετικό μίτο από εκείνον που, μέχρι πρότινος, είχαμε αποδεχτεί.

Μετά και τις αποκαλύψεις της «Κ», δεν είναι καθόλου εύκολο να δεχτούμε ως αυτονόητη την προσπάθεια του κ. Βαρουφάκη να βρεθεί βιώσιμη λύση με τους εταίρους και δανειστές.

Αν πίστευε ότι ένα άλλο σύστημα αντιλογισμού υποχρεώσεων, το οποίο θα χρησιμοποιούσε ως αντίκρισμα τις καταθέσεις των Ελλήνων, μπορούσε να υποκαταστήσει το μόνο επίσημο νόμισμα, το ευρώ, και το μόνο νόμιμο σύστημα πληρωμών, δηλαδή το Target2, το ίδιο εύκολα θα επεδίωκε να μας πείσει ότι το χρήμα μας δεν χάθηκε: Απλώς το δανείστηκε η κυβέρνηση... μέχρι νεωτέρας. Και μη χειρότερα!
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»