Συνεχής πτώση της τιμής του πετρελαίου

Συνεχής πτώση της τιμής του πετρελαίου

Τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων τεσσάρων μηνών σημειώνει το αργό πετρέλαιο. Στο μεταξύ την επιστροφή του Ιράν στην αγορά πετρελαίου αναμένεται να συζητήσει ο γ.γ. του OPEC με ρώσους εκπροσώπους στη Μόσχα.
Εδώ και χρόνια παρατηρείται πτώση στην τιμή του πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η προσφορά, η οποία έχει ξεπεράσει την ζήτηση κατά πολύ, είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που έχουν ρίξει δραματικά την τιμή. «Η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει. Πριν από ένα χρόνο το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας κυμαινόταν στα 110 $ το βαρέλι, το οποίο περιέχει 159 λίτρα. Σήμερα είμαστε στα 55 $ - ακριβώς τα μισά» εξηγεί ο Αλεξάντερ φον Γκέρσντορφ από τον Σύνδεσμο Γερμανικής Πετρελαϊκής Βιομηχανίας στο Βερολίνο.
Εκτός από τη μεγάλη προσφορά στην αγορά, καταλυτικό ρόλο στο θέμα της τιμής του πετρελαίου παίζουν και οι εξελίξεις στην οικονομία της Κίνας, όπως εξηγεί ο φον Γκέρσντορφ: «Από την άλλη πλευρά έχουμε την Κίνα, όπου η οικονομία δεν αναπτύχθηκε τόσο ραγδαία όσο περιμέναμε. Αυτό δε σημαίνει ότι συρρικνώθηκε, αλλά είχε εκτιμηθεί ότι τα επίπεδα ανάπτυξης είχαν υπολογιστεί σε υψηλότερο βαθμό. Και αυτό έχει συνέπειες και στη ζήτηση πετρελαίου, η οποία στην Κίνα δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο πιστεύαμε».
Επίσκεψη OPEC στη Μόσχα
Ο OPEC ακολουθεί σήμερα μια διαφορετική πολιτική σε σχέση με το παρελθόν
Ο OPEC ακολουθεί σήμερα μια διαφορετική πολιτική σε σχέση με το παρελθόν
Στο μεταξύ σύντομα αναμένεται να εισέλθει εκ νέου στην αγορά πετρελαίου και το Ιράν, όπως προβλέπει η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας που υπογράφηκε πρόσφατα στη Βιέννη. Με αφορμή αυτή την εξέλιξη ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) θα συναντηθεί σήμερα στη Μόσχα με Ρώσους εκπροσώπους. Ο OPEC ακολουθεί σήμερα μια διαφορετική πολιτική σε σχέση με το παρελθόν. Παλαιότερα ο οργανισμός μπορούσε να πετύχει υψηλές τιμές στην παγκόσμια αγορά, αφού τα μέλη του παρήγαγαν μικρότερες ποσότητες πετρελαίου από ό,τι τους επέτρεπαν οι τεχνικές τους δυνατότητες. Έτσι η παγκόσμια προσφορά διατηρούνταν χαμηλή και οι τιμές υψηλές. Άνθρωποι που παρακολουθούν την κατάσταση από κοντά, υποστηρίζουν ότι ο OPEC δημιουργεί αυτή τη μεγάλη προσφορά, για να διαπιστώσει εάν μπορούν με αυτόν τον τρόπο να εκτοπιστούν άλλοι προμηθευτές από την αγορά.
Ένας επιπλέον παράγοντας που επηρεάζει την τιμή του πετρελαίου είναι και οι ευρύτερες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα η οικονομική ανάπτυξη δεν συνεπάγεται κατ´ ανάγκη και μεγαλύτερη κατανάλωση αργού πετρελαίου. «Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στα νούμερα. Στη Γερμανία έχουμε μία ελαφρά ανάπτυξη στην οικονομία. Η κατανάλωση βενζίνης όμως το πρώτο εξάμηνο του 2015 μειώθηκε κατά 2%. Η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης χρησιμοποιούνται όλο και πιο στοχευμένα» σχολιάζει ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Γερμανικής Πετρελαϊκής Βιομηχανίας.
Ρολφ Βένκελ / Αλεξάνδρα Κοσμά

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»