Για εσχάτη προδοσία κατηγορούνται δύο δημοσιογράφοι

Πολιτική

Για εσχάτη προδοσία κατηγορούνται δύο δημοσιογράφοι

Την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας αντιμετωπίζουν δύο γερμανοί δημοσιογράφοι από το γερμανικό μπλογκ «Netzpolitik.org», το οποίο δημοσιοποίησε έγγραφα σχετικά με την παρακολούθηση του διαδικτύου. Σωρεία αντιδράσεων.
Μετά από προσφυγή της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος η Γενική Εισαγγελία στρέφεται κατά δύο δημοσιογράφων του μπλογκ «Netzpolitik.org», του Μάρκους Μπέκενταλ και του Αντρέ Μάιστερ, τους οποίους κατηγορεί για εσχάτη προδοσία. Το μπλογκ είχε δημοσιεύσει αποσπάσματα από μια εμπιστευτική έκθεση της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος που απευθυνόταν στην επιτροπή για δημοσιονομικά θέματα της γερμανικής Βουλής. Στο έγγραφο γινόταν λόγος για ένα σύνολο ενεργειών που αφορούσαν την εποπτεία του ίντερνετ και κυρίως των διαδικτυακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Μάρκους Μπέκενταλ, ιδρυτής του μπλογκ Netzpolitik.org
Ο Μάρκους Μπέκενταλ, ιδρυτής του μπλογκ Netzpolitik.org
Άμεση ήταν η αντίδραση πολιτικών κομμάτων, όπως των Πρασίνων αλλά και της Ένωσης Γερμανών Δημοσιογράφων (DJV). Ο Μίχαελ Κόνκεν, πρόεδρος της Ένωσης δήλωσε πως «πρόκειται για μια κίνηση εκφοβισμού. Θέλουν να κλείσουν το στόμα στους δημοσιογράφους για ορισμένα θέματα, να μην μιλάνε για αυτά στο μέλλον και να μην τα δημοσιοποιούν».
Ο πολιτικός των Πρασίνων Κόνσταντιν φον Νετζ μιλώντας στο Γερμανικό Ραδιόφωνο Deutschlandfunk τόνισε: «Εδώ και δύο χρόνια η Γερμανία ζει το μεγαλύτερο σκάνδαλο παρακολουθήσεων όλων των εποχών, όπου εθίγησαν πολλά γερμανικά συμφέροντα. Η Γενική Εισαγγελία όμως δεν έκανε τίποτα για αυτό».
Παλιές εποχές θυμίζει αυτή η δίωξη
Το λογότυπο του Netzpolitik.org
Το λογότυπο του Netzpolitik.org
Ο Κόνσταντιν φον Νετζ αναφέρεται επίσης στην παρακολούθηση γερμανικών αρχών και πολιτικών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες NSA. Και συμπληρώνει σχετικά με την υπόθεση του μπλογκ «Netzpolitik.org»: «Σε μια δημοκρατία τα ΜΜΕ θα πρέπει να μπορούν και οφείλουν να μεταδίδουν ελεύθερα πληροφορίες. Όταν δεν μπορούν να το κάνουν και διώκονται δικαστικά για εγκληματικές ενέργειες τότε κινούμαστε σε μια επικίνδυνη περιοχή».
Ο Μάρκους Μπέκενταλ, ιδρυτής του μπλογκ δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι την ενέργεια της Γενικής Εισαγγελίας ερμηνεύει ως μια προσπάθεια εκφοβισμού της κυβέρνησης ή των αρχών ασφαλείας απέναντι στην ερευνητική δημοσιογραφία και τις πηγές της.
Παρόμοια διαδικασία στη Γερμανία είχε κινηθεί και τον Οκτώβριο του 1962 εναντίον επτά δημοσιογράφων του περιοδικού Spiegel, για ένα άρθρο που αφορούσε την αμυντική πολιτική του τότε υπουργού Άμυνας Γιόζεφ Στράους.
Μαρία Ρηγούτσου (DLF, EPD, DPA)

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»