Βερολίνο: Γνωστές οι θέσεις του ΔΝΤ

Οικονομία

Βερολίνο: Γνωστές οι θέσεις του ΔΝΤ

Η απόφαση του ΔΝΤ να μην συμμετάσχει καταρχήν στο τρίτο πακέτο στήριξης δεν φαίνεται να εκπλήσσει το Βερολίνο. «Επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι», λέει το γερμανικό υπ. Οικονομικών.
Με ψυχραιμία αντιδρά το Βερολίνο στην επιφυλακτική στάση που τηρεί το ΔΝΤ όσον αφορά τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης. Κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στη Deutsche Welle ότι «επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι» δεδομένου ότι οι θέσεις του Ταμείου αναφορικά με το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις είναι γνωστές. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, και για τα δύο ζητήματα, υπάρχει σαφής αναφορά στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου.
Άλλωστε, στο αίτημα που απέστειλε ο Β. Σόιμπλε προς το γερμανικό κοινοβούλιο προκειμένου οι βουλευτές να εγκρίνουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αναφερόταν ρητά ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στην σχεδιαζόμενη για τα μέσα Αυγούστου καταβολή της πρώτης δόσης του νέου δανείου. «Πέραν αυτού το Ταμείο εξαρτά την περαιτέρω συμμετοχή του από την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2015», αναφερόταν στην επιστολή του Β. Σόιμπλε.
Σε κάθε περίπτωση στο Βερολίνο εκτιμάται ότι δεν πρόκειται για μια τελεσίδικη απόφαση του Ταμείου καθώς τα όσα ακούστηκαν χθες από την πλευρά του ΔΝΤ έγιναν στο πλαίσιο μιας εσωτερικής ενημέρωσης. Το θέμα απασχόλησε πάντως σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Σε δύσκολη θέση το Βερολίνο
Το ΔΝΤ αναμένει ότι το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων δεν θα συγκεντρώσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ
Το ΔΝΤ αναμένει ότι το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων δεν θα συγκεντρώσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ
Εκτενείς είναι σήμερα και οι αναφορές του γερμανικού τύπου και στην απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μην συμμετάσχει χρηματοδοτικά σε αυτή τη φάση στο νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitungσχολιάζει ότι με αυτό τον τρόπο το ΔΝΤ προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στη Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης ώστε να αποδεχθούν επιτέλους ένα κούρεμα του χρέους. «Το ΔΝΤ όμως δεν εννοεί με αυτό τα δάνεια που έδωσε το ίδιο στην Ελλάδα, αλλά τα δάνεια των Ευρωπαίων. Εσωτερικοί κανονισμοί απαγορεύουν στο ΔΝΤ να συμμετάσχει το ίδιο σε ένα haircut».
Σε αυτά τα συμφραζόμενα η FAZ κάνει λόγο για μια προαναγγελθείσα σύγκρουση της γερμανικής κυβέρνησης με το Ταμείο, καθώς σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους, το Βερολίνο τάσσεται αναφανδόν κατά ενός κουρέματος. Σε αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, έρχεται να προστεθεί το ότι η γερμανική πλευρά έχει εξαρτήσει τη δική της συμμετοχή στο πακέτο βοήθειας από την ενεργό εμπλοκή του ΔΝΤ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το περιοδικό Der Spiegel που επισημαίνει ότι η στάση του ΔΝΤ ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στη γερμανική κυβέρνηση. «Τις επόμενες μέρες η τελευταία θα πρέπει να λάβει τη συγκατάθεση της γερμανικής βουλής για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επέμενε στη συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα βοήθειας».
Μη ρεαλιστικός ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων
Τριγμούς στη γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να προακαλέσει η στάση του ΔΝΤ σύμφωνα με το Der Spiegel
Τριγμούς στη γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να προακαλέσει η στάση του ΔΝΤ σύμφωνα με το Der Spiegel
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Wirtschaftswoche (WiWo) που επικαλείται έγγραφο των διαπραγματεύσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η τρόικα αμφισβητεί ότι η Ελλάδα θα πετύχει ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. εκτιμώντας ότι το ελληνικό Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα επόμενα τρία χρόνια έσοδα μόλις 1,5 δισ. ευρώ.
Το Ταμείο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιρρίπτει μάλιστα στους Ευρωπαίους ότι λογαριάζει στη βάση μη ρεαλιστικών αριθμών. Σε περίπτωση που τα έσοδα είναι χαμηλότερα του στόχου που έχει τεθεί, οι πιστωτές θα έπρεπε να συνεισφέρουν ακόμη περισσότερα. Το περιοδικό υπενθυμίζει ότι το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων ήταν βασική απαίτηση της γερμανικής κυβέρνησης προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις εντός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Άγκελα Μέρκελ για ένα νέο πακέτο βοήθειας.
Όπως αναφέρουν ευρωπαίοι διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, ήδη κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής οι τρεις θεσμοί είχαν καταστήσει σαφές ότι ο στόχος που ετέθη έπειτα από τις πιέσεις του Βερολίνου για έσοδα ύψους 50 δις ευρώ είναι πολύ υψηλός. «Ήδη κατά τις διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής το ΔΝΤ, η Κομισιόν και η ΕΚΤ εκτιμούσαν ομόφωνα ότι 3 έως 5 δις ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια είναι ένας ρεαλιστικός στόχος», είπε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης προς την WiWo. Μέχρι στιγμής, καταλήγει το δημοσίευμα, ειδικοί είχαν αμφισβητήσει το ύψος του σχεδιαζόμενου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, εντούτοις η επιφυλακτικότητα των θεσμών δεν είχε βγει προς τα έξω.
Κώστας Συμεωνίδης

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc