«Ελληνικό αίτημα για βοήθεια από το ΔΝΤ»

«Ελληνικό αίτημα για βοήθεια από το ΔΝΤ»

Εν αναμονή της έναρξης των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα ο γερμανόφωνος τύπος αναφέρεται στα «διαδικαστικά» στο προοίμιο των συνομιλιών ελληνικής κυβέρνησης -θεσμών, αλλά και στον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη.
Η Αθήνα κατάθεσε εν τέλει αίτημα για πιστώσεις δισεκατομμυρίων, σημειώνει η εφημερίδα Bild σε άρθρο με τίτλο «Ελληνικό αίτημα για βοήθεια στήριξης από το ΔΝΤ», στο οποίο επισημαίνει: «Άγνωστο παραμένει πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για την Παρασκευή. Όμως οι εκπρόσωποι ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν και ESM αρνήθηκαν να μεταβούν την Ελλάδα επικαλούμενοι ζήτημα ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild κατά την άποψη των θεσμών η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των ειδικών. Το σχέδιο «προστασίας» δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, γράφει η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα. Σε αυτό το σχέδιο ανήκει και η διαμονή των εκπροσώπων. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δεν επιθυμεί οι εκπρόσωποι των θεσμών να διαμένουν στην Αθήνα, σημειώνει η Bild επικαλούμενη κύκλους της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει μια επίσκεψη του κουαρτέτου σε κυβερνητικά κτίρια. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των θεσμών απορρίπτουν μια διαμονή εκτός Αθηνών λόγω των πολλών μετακινήσεων. Ανοιχτό παραμένει επίσης πού θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα και πότε θα φθάσουν οι εκπρόσωποι στην Αθήνα. Επισήμως σήμερα, ίσως όμως και τη Δευτέρα, καταλήγει η Bild.
Η Γερμανία: ο ένας και μοναδικός αντίπαλος
Στο φόντο υπάρχει πάντα η Γερμανία που κινεί τα νήματα στο σκοτάδι....
Στο φόντο υπάρχει πάντα η Γερμανία που κινεί τα νήματα στο σκοτάδι....
Σε σχόλιο με τίτλο «Ηγεμόνας της Ευρώπης» ηFrankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει τον ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία στην Ευρώπη: «Από τον Γιάνη Βαρουφάκη μέχρι τον Πολ Κρούγκμαν, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν απέναντί τους τη Γερμανία ως τον έναν και μοναδικό αντίπαλο. Ιμπεριαλισμός, επιβολή, καταπίεση, δουλεία, εξουσία και οικονομικά βασανιστήρια είναι οι χαρακτηρισμοί που επιστρατεύονται για να καταδείξουν την κακία της Γερμανίας. Σε περίπτωση που χώρες όπως η Φινλανδία, η Ισπανία και η Εσθονία, θέσουν και εκείνες εν αμφιβόλω την πολιτική στήριξης της Ελλάδας, όπως κάνει ενίοτε η Γερμανία, τότε δεν εισακούγονται. Όποιος έχει την ίδια άποψη με την Α. Μέρκελ είναι είτε πουλημένος, είτε χειραγωγημένος. Στο φόντο υπάρχει πάντα η Γερμανία που κινεί τα νήματα στο σκοτάδι. (…) Σεμνότητα και διστακτικότητα είναι τα σημαντικά χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει μια χώρα που ανέλαβε χωρίς να το επιθυμεί ηγετικό ρόλο, συνεχίζει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης καταλήγοντας: Κίνδυνοι εγκυμονούν εκεί όπου η χώρα που ηγείται κουνά το δάχτυλο σαν δάσκαλος, ηθικολογεί και δρα υπεροπτικά. Και οι Γερμανοί δεν είναι απρόσβλητοι από τέτοιες συμπεριφορές».
To Βερολίνο δεν μπορεί να αποποιηθεί τον ρόλο
Η Γερμανία επωμίζεται τα περισσότερα βάρη στην στήριξη της Ελλάδας
Η Γερμανία επωμίζεται τα περισσότερα βάρη στην στήριξη της Ελλάδας
Η Neuer Zürcher Zeitung επικρίνει το Βερολίνο για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το ελληνικό ζήτημα: «Το Βερολίνο δεν μπορεί να αποποιηθεί τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει. Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Και οι ψηφοφόροι δεν αστειεύονται όταν πρόκειται για την δημοσιονομική σταθερότητα ή την ευημερία τους. Συνεπώς μια αποφασιστική πολιτική από την πλευρά της καγκελαρίου είναι μονόδρομος. Και εννοείται ότι η Γερμανία έχει μεγαλύτερο βάρος από χώρες, όπως η Μάλτα, στο παζάρι των Βρυξελλών. Στο κάτω κάτω επωμίζεται πολύ περισσότερα βάρη στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή πολλοί εταίροι πιέζουν το Βερολίνο να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο».
Στέφανος Γεωργακόπουλος  dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc