Προοίμιο διάσπασης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ - Επόμενος «σταθμός» το Κοινοβούλιο

Προοίμιο διάσπασης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ - Επόμενος «σταθμός» το Κοινοβούλιο

Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την παράταση που επιθυμούσε - Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης προανήγγειλε την απομάκρυνσή του
Προοίμιο διάσπασης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ - Επόμενος «σταθμός» το Κοινοβούλιο
εκτύπωση  

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεπέρασε έναν εσωκομματικό σκόπελο, προχωρεί χωρίς άλλα εμπόδια στην ολοκλήρωση της συμφωνίας εί δυνατόν εντός του υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος και και εν συνεχεία προετοιμάζεται για την επισημοποίηση της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.


Αυτές οι εξελίξεις προδιαγράφονται έπειτα από την επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΕ την Πέμπτη, όπου με διάφορες εσωκομματικές διευθετήσεις ο κ. Τσίπρας κατόρθωσε να πάρει αυτό που ήθελε: μία προθεσμία έως τα τέλη Σεπτεμβρίου για την τακτοποίηση των εσωκομματικών εκκρεμοτήτων σε ένα έκτακτο συνέδριο, όπου θα επιχειρήσει μέσω της εκλογής νέων αντιπροσώπων την «αντιστοίχιση του κοινωνικού και του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ» - κοινώς: να απαλλαγεί από την αριστερή πτέρυγα.


Την ίδια στιγμή, ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, αφότου ειπώθηκαν και ακούστηκαν όλα στην ΚΕ της Πέμπτης, επί της ουσίας προανήγγειλε την αποχή του από τις διαδικασίες - αν και οι επόμενες κινήσεις του θα αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας.


Οπως δήλωσε ο ίδιος μετά την λήξη των εργασιών και αφότου δεν κατέβασε καν κάποια πρόταση για ψηφοφορία, γνωρίζοντας ότι οι συσχετισμοί δεν θα ευνοούσαν: «Η σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου το φθινόπωρο, μετά δηλαδή την ψήφιση στη Βουλή της μνημονιακής συμφωνίας που θα έχει δεσμεύσει τη χώρα, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, αφού οι Σύνεδροι θα κληθούν εκ των υστέρων να επικυρώσουν τετελεσμένα άκρως επιζήμια για τη χώρα».

Κατόπιν αυτών, το επόμενο επεισόδιο της διαμάχης στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται εντός του κοινοβουλίου, όπου οι βουλευτές που έχουν ήδη καταψηφίσει τις επιλογές της κυβέρνησης αναμένεται να επισημοποιήσουν την διαφοροποίησή τους, ενδεχομένως και με δηλώσεις ανεξαρτητοποίησης ή/και σχηματισμού μίας νέας κοινοβουλευτικής ομάδας. Καθοριστικό διάστημα για τις εξελίξεις αυτές θα είναι οι αμέσως επόμενες ημέρες - στην περίπτωση που τεθεί ζήτημα από το κουαρτέτο για ψήφιση νέων προαπαιτουμένων και πάντως οι ημέρες αμέσως μετά τον Δεκαπεντάυγουστο, όπου πιθανολογείται ότι θα έλθει η συμφωνία στη Βουλή. Εκεί, οι 32 βουλευτές που ήδη έχουν απορρίψει τις επιλογές της κυβέρνησης θα δείξουν τις ακριβείς διαθέσεις τους για το μέλλον. Το μόνο που εκκρεμεί είναι αν έπειτα από τις δραματικές εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο αριθμός αυτός θα παραμείνει ή θα αυξηθεί, αυξάνοντας έτσι την πίεση προς τον κ. Τσίπρα για την λήψη αποφάσεων σε ό, τι αφορά το μέλλον της κυβέρνησης.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»