Τα επικίνδυνα μέτωπα του Ερντογάν

Επισκόπηση τύπου

Τα επικίνδυνα μέτωπα του Ερντογάν

Το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά σχόλια είναι οι επιθέσεις που ξεκίνησε η Τουρκία εναντίον θέσεων του IS στη βόρεια Συρία και του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Εκτενείς οι αναφορές όμως και στους «συνωμότες της δραχμής».
Το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung: «Το ότι ο πρόεδρος Ερντογάν ξεκίνησε και πάλι τη μάχη κατά του ΡΚΚ τη δεδομένη χρονική στιγμή και με τόση σκληρότητα, οφείλεται σε εσωκομματικούς λόγους. Οι Κούρδοι εξελίσσονται σε απειλή για τον ίδιο. Στις βουλευτικές εκλογές στις αρχές Ιουνίου το HDP έλαβε το 13 % των ψήφων. Αυτό άλλαξε το πολιτικό τοπίο. Το ΑΚΡ του Ερντογάν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία. Οι Κούρδοι έλαβαν στην Άγκυρα μια ισχυρή φωνή. Το νέο αυτό ίματζ ωστόσο υπέστη τώρα πλήγμα. Μετά την επίθεση αυτοκτονίας στο Σουρούτς με 31 νεκρούς, το ΡΚΚ εκτέλεσε δυο τούρκους αστυνομικούς, θεωρώντας τους συνενόχους. Μια αποτρόπαια και παράλογη πράξη. Τροφοδότησε τον Ερντογάν με επιχειρήματα προκειμένου να βάλει κατά των Κούρδων».
Ένας «άκρως επικίνδυνος πόλεμος»
Οι επιθέσεις αντεκδίκησης των τελευταίων ημερών είναι το ίδιο σκληρές και μαζικές με την αδράνεια που είχε επιδείξει η Άγκυρα όλο το προηγούμενο διάστημα
"Οι επιθέσεις αντεκδίκησης των τελευταίων ημερών είναι το ίδιο σκληρές και μαζικές με την αδράνεια που είχε επιδείξει η Άγκυρα όλο το προηγούμενο διάστημα"
Η Saarbrückener Zeitung: «Με τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του IS και του ΡΚΚ ο πρόεδρος Ερντογάν ξεκίνησε έναν άκρως επικίνδυνο πόλεμο σε δυο μέτωπα ο οποίος συνοδεύεται από σφοδρές εσωπολιτικές εντάσεις. Η κατάσταση μπορεί να εκτραχυνθεί τάχιστα. Στην περίπτωση αυτή θα διακυβεύονταν πολλές επιτυχίες των τελευταίων ετών οι οποίες επέφεραν μια σχετική ευημερία στη χώρα».
Η γαλλική La Croix: «Εντός μιας εβδομάδας η Τουρκία παρενέβη με δραστικό τρόπο σε μια σύγκρουση, η οποία μαίνεται εδώ και τέσσερα χρόνια σε ένα μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής, χωρίς να γνωρίζει σύνορα. Από τη στιγμή της επίθεσης αυτοκτονίας στο Σουρούτς στα νότια της χώρας, την ευθύνη της οποίας η Άγκυρα επιρρίπτει στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, η τουρκική κυβέρνηση έχει αλλάξει ριζικά τη στάση της: οι επιθέσεις αντεκδίκησης των τελευταίων ημερών είναι το ίδιο σκληρές και μαζικές με την αδράνεια που είχε επιδείξει η Άγκυρα όλο το προηγούμενο διάστημα».
Οι «συνωμότες της δραχμής»
Βουλευτές φέρονται να προετοίμαζαν μια βίαιη επιστροφή στη δραχμή
"Βουλευτές φέρονται να προετοίμαζαν μια βίαιη επιστροφή στη δραχμή"
Εκτενείς είναι οι αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ και στα σχέδια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή στη δραχμή και δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος.
«Πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ φέρονται να σχεδίαζαν πραξικόπημα - βουλευτές φέρονται να προετοίμαζαν μια βίαιη επιστροφή στη δραχμή», γράφει σήμερα στην έντυπη έκδοσή της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία σημειώνει: «Ο Γιάννης Στουρνάρας θα πρέπει να αισθάνεται ευτυχής που ζει ακόμη ελεύθερος. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι στη φυλακή ή σε κατ’ οίκον περιορισμό, τουλάχιστον εάν είχαν υλοποιηθεί σχέδια τα οποία εκπόνησαν, σύμφωνα με δημοσίευμα της ελληνικής οικονομικής εφημερίδας Καθημερινή, ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Με ένα είδος πραξικοπήματος ήθελαν να επιβάλουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, την επιστροφή στο πρώην εθνικό νόμισμα, τη δραχμή. Επικεφαλής των συνωμοτών της δραχμής φέρεται να ήταν ο πρώην υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης (…)».
Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Welt: «Η έγκριτη ελληνική εφημερίδα Καθημερινή δημοσιοποίησε το διάλογο (…) στο ίντερνετ. Μέχρι στιγμής ο Βαρουφάκης δεν έχει τοποθετηθεί. Σε περίπτωση όμως που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, θα αποκαλύπτονταν πόσο μακριά ήταν διατεθειμένος να φτάσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας στη διαμάχη με τους διεθνείς πιστωτές (…)».
«Ο Γιάνης Βαρουφάκης επεξεργαζόταν μυστικό σχέδιο Grexit» είναι ο τίτλος ανάρτησης στην ιστοσελίδα της Rheinische Post που επισημαίνει: «Ακόμη και μετά την παραίτησή του ο πρώην υπ. Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προκαλεί αναστάτωση. Σύμφωνα με ελληνικό δημοσίευμα μια μυστική ομάδα επεξεργαζόταν υπό τις οδηγίες του σχέδια για ένα Grexit και μάλιστα και με έναν χάκερ, με τη βοήθεια του οποίου θα οικοδομούνταν ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα».
Κώστας Συμεωνίδης

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»