Γερμανοί επιχειρηματίες «χτυπούν» τη νεανική ανεργία


Γερμανοί επιχειρηματίες «χτυπούν» τη νεανική ανεργία

Κορυφαίοι εκπρόσωποι του γερμανικού επιχειρηματικού κλάδου αναζητούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας τους «In Charge» εξειδικευμένους εργαζόμενους στην Ευρώπη με προοπτική απασχόλησης στις χώρες τους.
Ο αριθμός των ανέργων ηλικίας 15 έως 24 ετών υπερβαίνει στην ΕΕ τα πέντε εκατομμύρια. Ως εκ τούτου, πολλοί νέοι με εξειδίκευση αναζητούν προοπτικές απασχόλησης στο εξωτερικό -αρκετοί από αυτούς στη Γερμανία. Εκεί υπογράφηκαν πέρσι περίπου μισό εκατομμύριο συμβάσεις μαθητείας. Ωστόσο, 37.000 προσφερόμενες θέσεις έμειναν κενές λόγω έλλειψης ενδιαφερομένων. Πρόκειται για έναν αριθμό-ρεκόρ. Οι γερμανικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται ολοένα περισσότερο να εντοπίσουν νέους που να διαθέτουν την επάρκεια ώστε να τις στελεχώσουν.
Την ίδια ώρα ένας στους δύο νέους (15-24) στην Ελλάδα και την Ισπανία είναι άνεργος. Οι πρωτοβουλίες για την προσέλκυση εξειδικευμένου προσωπικού και από τις παραπάνω χώρες στη Γερμανία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Αρκετοί ισχυρίζονται ότι αυτό συνιστά συνθήκη αμοιβαίου οφέλους, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους νέους που αποκτούν προοπτική απασχόλησης. Μία άποψη που δεν βρίσκει σύμφωνο τον Κάρλ-Τόμας Νόιμαν, επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου της Opel και πρόεδρος της GM Europe. Όπως επισημαίνει, «ο απολογισμός των τρεχόντων προγραμμάτων είναι κακός. Πολλοί διακόπτουν (σ.σ. την απασχόλησή τους), ενώ πολύ λίγοι απασχολούνται σε διαρκή βάση».
Η αρχή έγινε στην Ισπανία
«Ο απολογισμός των τρεχόντων προγραμμάτων είναι κακός», επισημαίνει ο Κάρλ-Τόμας Νόιμαν, επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου της Opel
«Ο απολογισμός των τρεχόντων προγραμμάτων είναι κακός», επισημαίνει ο Κάρλ-Τόμας Νόιμαν, επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου της Opel
Δεδομένων των συνθηκών, ο Καρλ-Τόμας Νόιμαν, σε συνεργασία με άλλους πέντε κορυφαίους εκπροσώπους του γερμανικού επιχειρηματικού κλάδου και ορισμένα ιδρύματα, εγκαινίασε φέτος την άνοιξη την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «In Charge» κατά της νεανικής ανεργίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδιώκει να δώσει σε νέους τη δυνατότητα εύρεσης απασχόλησης, προσφέροντάς τους παράλληλα κίνητρα, επαγγελματικό προσανατολισμό και πρόσθετα επαγγελματικά εφόδια. Σύμφωνα με τον Γερμανό επιχειρηματία, πολλοί νέοι δεν είναι επαρκώς καταρτισμένοι ώστε να δραστηριοποιηθούν στην αγορά εργασίας. Πολλοί δεν γνωρίζουν καν πως να συντάξουν μια ευπαρουσίαστη αίτηση εργασίας και δεν διαθέτουν ούτε σχέδιο για το μέλλον τους, επισημαίνει ο Καρλ-Τόμας Νόιμαν.
Στα τέλη Ιουνίου διοργανώθηκε στη Σαραγόσα της Ισπανίας η πρώτη «Coaching Day» (Ημέρα Εκπαίδευσης) της εν λόγω πρωτοβουλίας. Μόλις δέκα ημέρες μετά την προαναγγελία της εκδήλωσης είχαν υποβληθεί ήδη περισσότερες από 800 αιτήσεις συμμετοχής. Οι 420 συμμετέχοντες που επελέγησαν τελικά είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με εκπροσώπους 23 επιχειρήσεων, να συνομιλήσουν μαζί τους, να υποβληθούν σε συνεντεύξεις και να παρακολουθήσουν ειδικές παρουσιάσεις και workshops.
Στα πλάνα της πρωτοβουλίας και η Ελλάδα
Το εργοστάσιο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Opel στη Σαραγόσα
Το εργοστάσιο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Opel στη Σαραγόσα
Όπως τονίζει ο Καρλ-Τόμας Νόιμαν, στους συμμετέχοντες δεν δίνονται ψεύτικες υποσχέσεις. «Το ζητούμενο δεν είναι να πούμε ότι θα δημιουργήσουμε μερικές χιλιάδες θέσεων εργασίας. (…) Υπάρχει πολλή δουλειά, πολλές δυνατότητες απασχόλησης και θέλουμε να καταρτίσουμε τα άτομα με σκοπό να καταλάβουν θέσεις εργασίας στις χώρες τους», υπογράμμισε. Ευρωπαϊκά εργοστάσια και θυγατρικές γερμανικών εταιρειών με έδρα στο εξωτερικό αναζητούν επισταμένα εξειδικευμένο προσωπικό επί τόπου. Ο Κάρλ-Τόμας Νόιμαν έμεινε εντυπωσιασμένος από την ποιότητα των Ισπανών νέων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Όπως επισήμανε μεταξύ άλλων, «πρόκειται για άτομα που θα ήθελα να απασχολήσω μελλοντικά στην επιχείρησή μας». Εξάλλου η Opel διατηρεί ένα εργοστάσιο στη Σαραγόσα και φιλοδοξεί τα επόμενα χρόνια να προσφέρει εκεί σε χιλιάδες νέους προγράμματα μαθητείας στο πρότυπο του γερμανικού μοντέλου δυαδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Πρόσθετο κίνητρο για επιχειρήσεις του εξωτερικού ώστε αυτές να δραστηριοποιούνται μέσω αντίστοιχων προγραμμάτων σε χώρες με υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους, είναι και η σημαντική οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ. Το τρέχον ειδικό πρόγραμμα της Κομισιόν για καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας έχει χρηματικό εύρος έξι δις ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί μόλις 900 εκατομμύρια.
Μετά την αρχή που έγινε στην Ισπανία, η πρωτοβουλία «In Charge» αναμένεται να διοργανώσει αντίστοιχες εκδηλώσεις και στην Πορτογαλία στο τέλος του έτους. Η πρωτοβουλία προτίθεται να δραστηριοποιηθεί αργότερα και στην Ελλάδα, όπου η τελευταία επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων έχει κάνει τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα άκρως επιφυλακτικούς.
Ζαμπίνε Κίνκαρτς Άρης Καλτιριμτζής

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc