Αλλάζει η τουρκική πολιτική έναντι της Συρίας

Αλλάζει η τουρκική πολιτική έναντι της Συρίας

Η στήριξη του Ισλαμικού Κράτους από την Άγκυρα είναι αδιέξοδη, διαπιστώνει ο γερμανός ειδικός Γκ. Ζόιφερτ εκτιμώντας ότι εν τέλει η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει να αντιτάξει τίποτα απέναντι στο κουρδικό εθνικό κίνημα.
Τέσσερεις μέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Σουρούτς της νότιας Τουρκίας με 32 νεκρούς, ομάδες Κούρδων αποδίδουν στην Άγκυρα μέρος της ευθύνης για την επίθεση, γιατί όπως πιστεύουν η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος στον ένοπλο αγώνα κατά των Κούρδων. Ανταποκρίνεται ωστόσο η κατηγορία αυτή στην πραγματικότητα;
Ο ειδικός σε ζητήματα Τουρκίας Γκίντερ Ζόιφερτ εκτιμά σε συνέντευξή του στην DW ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για μια συνεργασία Ισλαμικού Κράτους-Τουρκίας. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι η Αγκυρα υποστηρίζει επισήμως ομάδες τζιχαντιστών, όπως το μέτωπο Αλ Νούζρα, οι μαχητές του οποίου εκπαιδεύονται από κοινού με την Σαουδική Αραβία. Ισλαμικό Κράτος και Αλ Νούζρα έχουν πολλές ομοιότητες στην ιδεολογική τους τοποθέτηση, λέει ο Γκίντερ Ζόιφερτ.
Το κλειδί βρίσκεται στην πολιτική έναντι των Κούρδων
O Γκίντερ Ζόιφερτ, γερμανός ειδικός σε τουρκικά θέματα
O Γκίντερ Ζόιφερτ, γερμανός ειδικός σε τουρκικά θέματα
Ο γερμανός ειδικός πιστεύει ότι από την αρχή του εμφυλίου στη Συρία η Τουρκία διακατέχεται από το φόβο της δημιουργίας μιας αυτόνομης κουρδικής περιοχής στην γειτονική χώρα. Για το λόγο αυτό υποτιμά δημόσια τον κίνδυνο που απορρέει από το Ισλαμικό Κράτος, μιας και ο μοναδικός στόχος της Άγκυρας είναι η ανατροπή του Μπασάρ Αλ Άσαντ: «Η Αγκυρα επιδιώκει να αποτρέψει πάση θυσία μια αυτονόμηση των Κούρδων είτε εντός είτε εκτός τουρκικών συνόρων», λέει ο Γκίντερ Ζόιφερτ. Η στρατηγική αυτή όμως είναι τελικά αδιέξοδη. Βλέπουμε ότι η Άγκυρα που πολεμά εδώ και 30 χρόνια το κουρδικό εργατικό κόμμα PKK αναγκάζεται πλέον να συνομιλήσει μαζί του. Η πολιτική της τουρκικής κυβέρνηση είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, μιας και δεν έχει να αντιτάξει τίποτα στο κουρδικό εθνικό κίνημα».
Ο γερμανός ειδικός υπενθυμίζει ότι η επίθεση στο Σουρούτς δεν είναι το πρώτο τρομοκρατικό χτύπημα στην Τουρκία που αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος. Όπως λέει, έχουν προηγηθεί τρία αντίστοιχα χτυπήματα τους τελευταίους μήνες, τα οποία όμως πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα από τη διεθνή κοινή γνώμη. Θεωρεί πάντως ότι και λόγω αμερικανικής πίεσης η στάση της Αγκύρας έναντι στο Ισλαμικό Κράτος αλλάζει. Και ο κ. Ζόιφερτ τονίζει:
«Η Τουρκία είχε σχεδόν αποδεχθεί τα τελευταία δύο χρόνια το γεγονός ότι νεαροί Τούρκοι πολεμούν σε διάφορα μέτωπα του εμφυλίου στη Συρία. Και δεν έκανε τίποτα για να αλλάξει την κατάσταση. Διαπιστώνει όμως τώρα ότι η εμπλοκή της στον εμφύλιο γίνεται μπούμεραγκ που στρέφεται κατά της Τουρκίας. Η πολιτική της πρέπει και θα αλλάξει. Το πρόβλημα για την Τουρκία είναι ότι δεν μπορεί να ελέγξει το κουρδικό ζήτημα. Η Άγκυρα θα μπορέσει ενδεχομένως να ξεφύγει από αυτό το πρόβλημα μόνο αν αλλάξει την πολιτική της έναντι των κούρδων», καταλήγει ο γερμανός ειδικός.
Κρίστοφ Χάσελμπαχ / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»