Τσίπρας: Δεν θα χαρίσουμε τη νίκη του «Οχι» σε αυτούς που την ερμηνεύουν λάθρα

«ΔΕΝ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ»

Τσίπρας: Δεν θα χαρίσουμε τη νίκη του «Οχι» σε αυτούς που την ερμηνεύουν λάθρα

Συνέντευξη στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» και στον διευθυντή του σταθμού, Κώστα Αρβανίτη δίνει αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας: Δεν θα χαρίσουμε τη νίκη του «Οχι» σε αυτούς που την ερμηνεύουν λάθρα
Αποσπάσματα της συνέντευξης (συνεχή ενημέρωση):
  • Θα πρέπει να κάνουμε μια αποτίμηση νηφάλια αυτών των έξι μηνών αλλά να μην αυτο-μαστιγωνόμαστε...Τα συναισθήματα είναι πολλά αλλά πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γιατί αγωνιστήκαμε...Υπερασπιστήκαμε το δίκαιο και άσχετα από τους συσχετισμούς και την επιβολή της ισχύς των ισχυρών, αυτό που μένει είναι η επιβεβαίωση σε διεθνές επίπεδο του αδιεξόδου της λιτότητας. 
  • Υπήρξε για πρώτη φορά μια σκληρή διαπραγμάτευση. Τα συμφέροντα ήταν αλληλοσυγκρουόμενα...Οι θεσμοί αποδείχθηκε πως δεν ήταν ανεξάρτητοι, ούτε ουδέτεροι. 
  • Η εντολή ήταν αυτή της σκληρής διαπραγμάτευσης. Να σταματήσει να ματώνει ο ελληνικός λαός. Πριν τις εκλογές εγώ δεν είπα πως θα σκίσουμε τα μνημόνια. Δεν υποσχεθήκαμε έναν περίπατο. Ο λαός είχε συνείδηση των δυσκολιών. Ας αφήσουμε τη λαϊκίστική αντιμετώπιση που λέει «είπατε ότι θα σκίσετε τα μνημόνια και θα τα καταργήσετε με έναν έναν νόμο». Εγώ δεν είπα ότι θα σκιστούν τα μνημόνια με έναν νόμο και κανένας δεν το είπε. 
  • Ψηφίσαμε νόμο για ανθρωπιστική κρίση, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε μεγάλες κοινωνικές αδικίες, ψηφίσαμε τον νόμο για τις 100 δόσεις "κόντρα στους θεσμούς", είχαμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε προοδευτικούς νόμους πέρα από το δημοσιονομικό πλαίσιο. Πήραμε πρωτοβουλίες σε ασφυκτικό περιβάλλον, την ώρα που διαπραγματευόμαστε. Ας μην μηδενίζουμε το έργο της κυβέρνησης. 
  • Δεν είχα άλλη επιλογή από το να πάω σε δημοψήφισμα, το οποίο πρέπει να παραδεχτώ πως ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου αλλά θα πρέπει να δείτε ποια ήταν τα δεδομένα στις 25 Ιουνίου. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν ιδιαίτερα υψηλές μετά και τη σκληρή στάση των δανειστών να «κλείσουν» τις τράπεζες. Η επιλογή όμως αυτή ήταν μονόδρομος. Τα μέτρα ήταν λίγο χειρότερα από τα τωρινά αλλά δεν έδιναν και καμία προοπτική εξόδου. 
  • Το δημοψήφισμα κατάφερε να διεθνοποιήσει το πρόβλημα, να αποκαλύψει το πραγματικό πρόσωπο εταίρων και δανειστών. Να τους ξεμπροστιάσει. Η ΕΕ έφτασε στα όριά της αντοχής της και σήμερα έχει τεθεί εν αμφιβόλω η πορεία της...Τώρα με τα ίδια μέρα πέρνουμε 83δισ ευρώ και κερδίσαμε στο θέμα του χρέους.
  • Ήθελαν να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, για το οποίο τώρα έχουμε τρία χρόνια, μέσα σε πέντε μήνες. Η ισχυρή στάση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα κατάφερε να απογυμνώσει το σκληρό πρόσωπο των εταίρων και δανειστών, ανέφερε ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του "Στο Κόκκινο" και εκτίμησε ότι η πορεία της ευρωζώνης θα είναι διαφορετική στο επόμενο διάστημα.
  • Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι είτε η απομείωση, είτε η διαγραφή του χρέους ώστε η χώρα να έχει δημοσιονομικό περιθώριο.
  • Πριν το δημοψήφισμα είχαν δημιουργηθεί συνθήκες πραξικοπήματος στη χώρα, κάποιοι λέγανε ακόμη και να μπουκάρουμε στο Μαξίμου.
  • Εγώ δεν είπα ψέμματα στον ελληνικό λαό. Δεν έθεσα ποτέ θέμα εξόδου από το ευρώ. Το «όχι» στο δημοψήφισμα απέδωσε και έφερε μια καλύτερη συμφωνία.
  • Ορισμένοι επιχειρούν μια λαθροχειρία. Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε έξοδο από το ευρώ. 
  • Εκδικιτική η απόφαση να κλείσουν οι τράπεζες επειδή καταφύγαμε στο δημοψήφισμα. 
  • Δεν θα χαρίσουμε την νίκη του δημοψηφίσματος σε κανέναν. Ούτε σε αυτούς που την ερμηνεύουν λάθρα. 
  • Στη Σύνοδο Κορυφής, αν έκανα αυτό που με συμβούλευε η καρδιά μου, να σηκωθώ και να φύγω, την ίδια ημέρα θα έπεφταν τα τραπεζικά καταστήματα και σε 48 ώρες θα τελείωσε η ρευστότητα έστω και αυτό των 60 ευρώ. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο, θα κατέρρεαν τα collaterals των τραπεζών.ETHNOS

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»