Ουκρανικός δάκτυλος στις αμερικανικές εκλογές


Ο αρχηγός της προεκλογικής εκστρατείας των Ρεπουμπλικανών Πολ Μάναφορντ υπήρξε σύμβουλος ενός ουκρανού ολιγάρχη, αλλά και του πρώην προέδρου Β. Γιανουκόβιτς στις εκλογές. Ποιός ο ρόλος του στις αμερικανικές εκλογές;
Paul Manafort Wahlkampfberater Donald Trumps
Οι ΗΠΑ συγκλονίζονται από ένα ακόμα σκάνδαλο. Λίγο πριν ξεκινήσει το συνέδριο των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια, στο οποίο η Χίλαρι Κλίντον έλαβε το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές, η πλατφόρμα WikiLeaks δημοσίευσε χιλιάδες mail της ηγεσίας των Δημοκρατών από τα οποία φαίνεται ξεκάθαρα ότι εξ αρχής στήριξε την πρώην υπουργό Εξωτερικών κατά του συνυποψήφιου της, γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς. Οι New York Times και η Washington Post επικαλούμενες ειδικούς του κυβερνοχώρου, υποστηρίζουν ότι η υποκλοπή ήταν έργο ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές κατηγορούν μάλιστα τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών ότι εκείνος προέτρεψε τους Ρώσους να υποκλέψουν τα mail της ηγεσίας των Δημοκρατών.
Ενδεικτική για τη στάση του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου έναντι της Ρωσίας θεωρούνται οι θέσεις του στο ουκρανικό ζήτημα. Θυμίζουμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προτίθεται σε περίπτωση που γίνει πρόεδρος να εξετάσει την αναγνώριση της Κριμαίας ως κομμάτι της ρωσικής επικράτειας, αλλά και την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Κρεμλίνου. Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι οι Ρεπουμπλικανοί διέγραψαν, στο πρόσφατα συνέδριό τους, από το προεκλογικό τους πρόγραμμα την πρόταση για την αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανίας. Ο Στίβεν Πάιφερ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία και σήμερα ερευνητής στο ίδρυμα Brookings δήλωσε σχετικά στην DW: «Γεγονός είναι ότι το προεκλογικό πρόγραμμα των Ρεπουμπλικανών απέχει πολύ από τα αιτήματα του κόμματος στο Αμερικανικό Κογκρέσο, στα οποίο περιλαμβάνονταν και η αποστολή όπλων στο Κίεβο».
Στόχος η προσέγγιση ΗΠΑ – Ρωσίας;
Πόσο επηρεάζει ο Πολ Μάναφορτ τον Ντόναλντ Τραμπ
Πόσο επηρεάζει ο Πολ Μάναφορτ τον Ντόναλντ Τραμπ
Λέγεται ότι η κινητήρια δύναμη πίσω από τις αλλαγές στο πρόγραμμα των Ρεπουμπλικανών σχετικά με την Ουκρανία βρίσκεται ο επικεφαλής του προεκλογικού τους αγώνα Πολ Μάναφορντ, ο οποίος επί χρόνια ήταν κορυφαίος σύμβουλος του ουκρανού πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Η ομάδα του Μάναφορντ εμφανίστηκε το 2005 στην Ουκρανία ως σύμβουλος εταιρίας του ολιγάρχη Ρινάτ Αχμέτοφ, ο οποίος μεσολάβησε αργότερα για τη συνεργασία του Μάναφορντ με τον Γιανουκόβιτς. Χάρη στη βοήθεια του αμερικανού συμβούλου το «Κόμμα των Περιφερειών» του Γιανουκόβιτς αναδείχθηκε νικητής στις εκλογές του 2006 και τους 2007 λαμβάνοντας το ένα τρίτο των ψήφων. Παρατηρητές υποστηρίζουν ότι ο Μάναφορντ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο και στην νίκη του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στις εκλογές του 2010.
Ο ίδιος ο Πολ Μάναφορντ μιλώντας τον περασμένο Απρίλιο στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC υποστήριξε ότι κύριος στόχος του ήταν να φέρει την Ουκρανία πιο κοντά στην Ευρώπη. "Και το πέτυχα", λέει ο αμερικανός σύμβουλος. Όμως οι επικριτές του, όπως ο Στίβεν Πάιφερ, θεωρεί ότι ο Μάναφορντ εν τέλει συνέβαλε σε μια προσέγγιση της Ουκρανίας στη Ρωσία. Ο πρώην πρέσβης εκτιμά ότι το ίδιο θα κάνει ο αμερικανός σύμβουλος και με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών: «Σε περίπτωση νίκης του, ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιδιώξει βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία και θα περιορίσει την στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία».
Μακσίμ Σιντορχέφσκι / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc