Κίνδυνος ακυβερνησίας στην Ελλάδα

Ο διεθνής τύπος εστιάζει σήμερα την προσοχή του στις πολύνεκρες επιθέσεις στη Γερμανία το Σαββατοκύριακο. Η ελβετική NZZ σχολιάζει ωστόσο και τον νέο εκλογικό νόμο στην Ελλάδα.
Η μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος είναι πλέον πραγματικότητα στην Ελλάδα. Αφορμή για την ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung για μια ανάλυση των επιχειρημάτων και αντεπιχειρημάτων, κυρίως όσον αφορά την κατάργηση της γενναίας πριμοδότησης του ισχυρότερου κόμματος στη βουλή. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης», παρατηρεί ο αρθρογράφος, «έχει δίκιο με την κριτική του στον νέο νόμο, στον βαθμό που στο μέλλον ο σχηματισμός σταθερών κυβερνήσεων θα γίνει σαφώς δυσκολότερος. Εάν ίσχυε για παράδειγμα ήδη στις τελευταίες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015, ο σημερινός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν θα διέθετε την μικρή πλειοψηφία που έχει στη βουλή.
Γι' αυτό και στο μέλλον θα υπάρχουν συχνότερα κυβερνητικοί συνασπισμοί τριών και περισσότερων κομμάτων, δεδομένο που θα δυσχεραίνει τη συμφωνία τους για μια σαφή και ανόθευτη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Αν λάβει κανείς υπόψη τη σημερινή βαθειά κρίση, στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, τότε αυτή η επιπρόσθετη πολιτική ανασφάλεια είναι ακριβώς αυτό που δεν χρειάζεται.»
Πριμοδότηση και αρτηριοσκλήρωση
Κριτική από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Κριτική από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Φυσικά το νόμισμα έχει και την άλλη πλευρά του και γι' αυτό ο Ελβετός δημοσιογράφος επισημαίνει: «Αντίστροφα το ισχύον εκλογικό σύστημα στην Ελλάδα με την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος είναι συνυπεύθυνο για την κρίση. Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις που προέκυπταν στην Ελλάδα ελέω πριμοδότησης πριν από το ξέσπασμα της κρίσης οδήγησαν στην αρτηριοσκλήρωση του πολιτικού συστήματος και ένα πελατειακό δίπολο Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.
Από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην το 1974 μέχρι σήμερα οι δύο αυτές δυνάμεις συγκέντρωσαν από έξι φορές η κάθε μία την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο. Η ανικανότητά τους να διαχειριστούν την κρίση οδήγησε στον σημερινό κατακερματισμό του πολιτικού φάσματος, που σήμερα κιόλας δυσκολεύει τον σχηματισμό πλειοψηφιών.»
Η Μέρκελ ομιλεί όταν είναι σίγουρη
Η καγκελάριος Μέρκελ για την επίθεση στο Μόναχο
Η καγκελάριος Μέρκελ για την επίθεση στο Μόναχο
Αλλά φυσικά το κυρίαρχο θέμα του τύπου σήμερα είναι οι τρεις επιθέσεις με θύματα στη Γερμανία το Σαββατοκύριακο. Μια πτυχή: Δεν πέρασε απαρατήρητο, κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι χρειάστηκε να περάσουν 17 ώρες από τη γρήγορη αντίδραση του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα για τα γεγονότα στο Μόναχο πριν κάνει δηλώσεις στον τύπο και η καγκελάριος Μέρκελ. «Η άμεση και γρήγορη αναζήτηση της δημοσιότητας δεν ανήκει στο στιλ της Μέρκελ», σημειώνει ο σχολιαστής της αυστριακής De Standard.
«Είναι γνωστό ότι η καγκελάριος κάνει δηλώσεις μόνο όταν έχουν συγκεντρωθεί όλα τα στοιχεία, τότε μόνο αντιδρά και αναλόγως της περίπτωσης δείχνει τα συναισθήματά της. Και δικαίως. Το βράδυ της Παρασκευής όλα ήταν ανοιχτά. Ήταν 3 οι δράστες ή ένας; Επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση ή για δολοφονικό αμόκ μεμονωμένου δράστη; Μόνο μετά τα μεσάνυχτα ξεκαθάρισε το τοπίο και η αστυνομία ήρε την κατάσταση συναγερμού», υπενθυμίζει ο αυστριακός αρθρογράφος.
Ενόψει του ουγγρικού δημοψηφίσματος
Πρόσφυγες στα ουγγρικά σύνορα
Πρόσφυγες στα ουγγρικά σύνορα
Ενδιαφέροντα δημοσιεύματα εφημερίδων σε χώρες με ακραίες συντηρητικές κυβερνήσεις δίνουν ένα χαρακτηριστικό δείγμα της εκμετάλλευσης που έγινε με αφορμή το μακελειό στο Μόναχο πριν καν αποδειχθεί ότι δεν επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση με δράστη πρόσφυγα. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της αντιπολιτευόμενης ουγγρικής εφημερίδα Nepszava: «Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στα θύματα ήταν και ένας νεαρός Ούγγρος με διπλή υπηκοότητα, που πήγαινε στο σχολείο στο Μόναχο, όπου και διέμενε τα τελευταία 10 χρόνια. Ο υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να δηλώσει ότι τώρα που η τρομοκρατία είχε και θύμα Ούγγρο, η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο καμπής.»
«Τι εννοούσε ο υπουργός», διερωτάται ο σχολιαστής. «Στις επιθέσεις στη Νίκαια, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες ακόμη και εκείνη της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 θα μπορούσαν να υπάρχουν και θύματα από την Ουγγαρία, συν τω ότι οι δολοφονίες στο Μόναχο δεν είχαν καμιά σχέση με το προσφυγικό». Και καταλήγει: «Ο υπουργός Εξωτερικών, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού Όρμπαν, εκμεταλλεύτηκε την τραγωδία του Μονάχου αλλά και το θύμα από την Ουγγαρία για να διαφημίσει το δημοψήφισμα που θα γίνει στις 2 Οκτωβρίου για την απόρριψη των ποσοστώσεων υποδοχής προσφύγων στη χώρα μας».
Σπύρος Μοσκόβου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc