Τι θα κάνει τώρα το αφεντικό του Βοσπόρου;
Τι θα κάνει τώρα το αφεντικό του Βοσπόρου;
Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, η σκληρή απάντηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και η στάση των Βρυξελλών στις εξελίξεις μονοπωλούν την αρθρογραφία του γερμανόφωνου τύπου.
Η ανασφάλεια και οι φόβοι πολλών Τούρκων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα θα ενταθούν αντί να αμβλυνθούν, επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung: «Είναι οι φόβοι απέναντι στο απρόβλεπτο, σε ένα κυνήγι μαγισσών, την καταδίωξη επικριτών της κυβέρνησης, μια μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μια ανατροπή εκ των άνω. Ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε το πραξικόπημα ως δώρο θεού. Μια ομολογουμένως περίεργη δήλωση αν αναλογιστεί κανείς τον μεγάλο αριθμό θυμάτων. Αποκαλύπτει όμως τα συμπεράσματα που εξάγει ο τούρκος πρόεδρος από όσα συνέβησαν. Η απόπειρα κατά της εξουσίας του, την ενίσχυσε, εν τέλει, ακόμα περισσότερο».
Από τη πλευρά της η Frankfurter Rundschau παρατηρεί: «Το πραξικόπημα δίνει στον πρόεδρο Ερντογάν τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσει λογαριασμούς με τους αντιπάλους του, να ξεφορτωθεί επικριτές και να πλησιάσει ακόμα περισσότερο το στόχο μιας δικτατορίας. Η τακτική αυτή προσκρούει τόσο στο τουρκικό σύνταγμα όσο και στα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ. Θα πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: Η στρατηγική Ερντογάν συνιστά ανατροπή, ένα πολιτικό πραξικόπημα του προέδρου. Το αφεντικό του Βοσπόρου ούτε που σκέπτεται να κάνει βήματα προς μια εθνική συμφιλίωση. Οι νεαροί πραξικοπηματίες αξιωματικοί είναι το αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πολιτικής και κοινωνικής πόλωσης στην Τουρκία, καθώς και της αδυναμίας των θεσμικών της οργάνων».
Σε σταυροδρόμι και πάλι οι Βρυξέλλες
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Handelsblatto επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ προειδοποιεί ότι «σε περίπτωση που ο πρόεδρος Ερντογάν εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις για να περιορίσει ακόμα περισσότερα τα συνταγματικά δικαιώματα στην Τουρκία τότε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα γίνουν από δύσκολες ως αδύνατες». Ακόμα πιο σαφείς είναι οι δηλώσεις του προέδρου της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου Γκούντερ Κρίχμπαουμ στην οικονομική εφημερίδα: «Ευκολότερα περνά μια καμήλα από την τρύπα μιας βελόνας παρά ένα μη δημοκρατικό κράτος στην ΕΕ».
Τι θα κάνει τώρα η ΕΕ; διερωτάται η Frankfurter Allgemeine Zeitung στο πρωτοσέλιδο σχόλιό της: «Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν χρειάζεται τις Βρυξέλλες. Οι δηλώσεις του δεν αφήνουν περιθώριο παρερμηνείας: Η Τουρκία δεν θα ρωτήσει κανένα για την επαναφορά της θανατικής ποινής. Σε περίπτωση που η Τουρκία εξακολουθήσει να περιορίζει τις προσφυγικές ροές, αλλά παράλληλα αρχίσει να εκτελεί αντιπάλους, τότε η ΕΕ θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Για μια ακόμα φορά οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε σταυροδρόμι. Θα πρέπει από τη μια πλευρά να στηρίξουν τους Τούρκους και από την άλλη να μην βρεθούν σε σχέση εξάρτησης από τον ισχυρό άνδρα της Άγκυρας».
Με ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Τουρκία η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung: «Όποιος γνωρίζει τον Ταγίπ Ερντογάν ξέρει πόσο σκληρά αντιδρά όταν απειλείται η εξουσία του. Το ερασιτεχνικά προετοιμασμένο πραξικόπημα ήταν καταδικασμένο σε αποτυχία και λόγω της απόρριψης από τους τούρκους πολίτες. Είναι ωστόσο τραγικό ότι μετά το πραξικόπημα δεν ενισχύεται η τουρκική δημοκρατία, αλλά μονάχα ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αποκτά τώρα τη δυνατότητα για ένα ισχυρό χτύπημα προς όλες τις κατευθύνσεις».
Στέφανος Γεωργακόπουλος
Comments