Στήριξη των τουρκικών δημοκρατικών δυνάμεων

Για αστυνομικό κράτος κάνει λόγο ο Τσαν Ντιντάρ, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Τσουμχουριέτ. Επικρίνει την «χλιαρή στάση» της Καγκελαρίου Μέρκελ και ζητά από την Ευρώπη την στήριξη των δημοκρατικών δυνάμεων στην Τουρκία.
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των γερμανικών ΜΜΕ. Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Τσουμχουριέτ Τσαν Ντιντάρ, είναι από τους πιο γνωστούς Τούρκους δημοσιογράφους. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών εξαιτίας του ρεπορτάζ του για πώληση όπλων της Άγκυρας προς τη Συρία. Αυτή τη στιγμή δεν κρατείται αλλά βρίσκεται σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, την οποία το Γερμανικό Ραδιόφωνο Deutschlandradio, στο οποίο παραχώρησε συνέντευξη, συνειδητά δεν θέλησε να αναφέρει.
Ο Τούρκος δημοσιογράφος αναφερόμενος στο πραξικόπημα και στην πολιτική που αυτή τη στιγμή ακολουθεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λέει:
«Επρόκειτο για μια αντιδημοκρατική προσπάθεια επέμβασης εναντίον μιας αντιδημοκρατικής κυβέρνησης. Φυσικά και θα πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μιας δημοκρατικής κυβέρνησης ενάντια σε μια τέτοια επέμβαση ωστόσο ο Ερντογάν την χρησιμοποίησε για να ενισχύσει την εξουσία του. Ανησυχούσαμε για το στρατιωτικό πραξικόπημα ενάντια στην τουρκική κυβέρνηση αλλά αυτή αντικαταστάθηκε τώρα από ένα αστυνομικό κράτος. Δεν θέλουμε όμως ούτε το ένα ούτε το άλλο, ούτε το πραξικόπημα ούτε το αστυνομικό κράτος. Είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή αυταρχικής διακυβέρνησης. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση».
Όχι στη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων
Πριν από μερικές ημέρες η Καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε την ανησυχία της για όσα συμβαίνουν στην Τουρκία. Για καθυστερημένη ανησυχία κάνει λόγο ο Τσαν Ντιντάρ, ο οποίος όπως λέει, θα περίμενε μια πιο αποφασιστική στάση. Απλά η ανησυχία δεν αρκεί. Για τον Τούρκο δημοσιογράφο «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα έπρεπε να δουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τι συμβαίνει και να ενισχύσουν τις δημοκρατικές δυνάμεις στην Τουρκία».
Στην ερώτηση εάν η διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία θα αποτελούσε ένα μέτρο πίεσης απαντά πως «κάτι τέτοιο θα ήταν μια τιμωρία για ανθρώπους σαν εμάς που πιστεύουμε στην ένταξή μας στην ΕΕ. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο η Τουρκία θα στρεφόταν στη Ρωσία ή στην Ασία. Θα έπρεπε να στηρίξουν και να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές δυνάμεις στην Τουρκία και όχι το αστυνομικό κράτος».
Τέλος, στην ερώτηση εάν είχε την ευκαιρία να συναντήσει από κοντά την Καγκελάριο Μέρκελ τί θα της έλεγε, απαντά πως θα αναφερόταν στην απογοήτευση του, όταν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν δεν άδραξε την ευκαιρία για να μιλήσει για την ελευθερία του Τύπου. Ένας Γερμανός δημοσιογράφος ρώτησε εάν υπάρχουν φυλακισμένοι δημοσιογράφοι και ο Ερντογάν απάντησε πως όχι. Η στάση της Γερμανίδας Καγκελάριου ήταν απογοητευτική, όχι μόνο για τον ίδιο που εκείνο το διάστημα ήταν στη φυλακή, αλλά για όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις στην Τουρκία.
Γιούργκεν Τσουράιντερ (DLF) / Μαρία Ρηγούτσου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc