Θράκη: Πώς η Αγκυρα χρησιμοποίησε για ακόμη μία φορά τη μειονότητα

Θράκη: Πώς η Αγκυρα χρησιμοποίησε για ακόμη μία φορά τη μειονότητα

Οι προσπάθειες χειραγώγησης και η υπερδραστηριότητα του τουρκικού προξενείου
Θράκη:  Πώς η Αγκυρα χρησιμοποίησε για ακόμη μία φορά τη μειονότητα
3
εκτύπωση  

«Είναι ο καιρός να πάρουμε στα χέρια μας τη σημαία και να βγούμε στους δρόμους. Μπροστά μας βρίσκεται η 24/6, η επέτειος θανάτου του αείμνηστου ηγέτη μας. Η επέτειος και της Λωζάννης. Πλέον δεν σωπαίνουμε έναντι των πιέσεων... Ηρθε πια ο καιρός να βγούμε στις πλατείες... Ο ηγέτης μας έγινε μάρτυρας. Αν επιτρέψει ο Αλλάχ, ας γίνουμε και εμείς μάρτυρες σε αυτόν τον δρόμο». Αυτά έλεγε στις 24 Μαΐου, περίπου 40 ημέρες πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, στο συνέδριο του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ - DEB), ο Μουσταφά Αλή Τσαούς που μεταφέροντας και τους χαιρετισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβλεψε, μιλώντας για «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης», ότι σε τρία χρόνια το δημιούργημα του Αχμέτ Σαδίκ θα είναι εντός Βουλής.

Η Αθήνα παρακολουθεί
Οι εξελίξεις στην Τουρκία στρέφουν τα βλέμματα πολλών στη Θράκη, με την ελληνική κυβέρνηση να παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, ειδικά μετά και την προ ημερών ανοιχτή πρόκληση του ΚΙΕΦ να διοργανώσει για σήμερα, ημέρα αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και επέτειο από τον θάνατο του Σαδίκ, διαδήλωση.

Μάλιστα, στη σκιά και της υπόθεσης των οκτώ τούρκων αξιωματικών στην Αλεξανδρούπολη, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες πλέον βρίσκονται στην Καβάλα, «συναγερμός» σήμανε στις κρατικές υπηρεσίες από το κάλεσμα στους μουσουλμάνους της περιοχής για πορεία διαμαρτυρίας - ή, κατά τους διοργανωτές, πορεία διεκδίκησης δικαιωμάτων - που απηύθυνε σύνδεσμος οπαδών της Γαλατάσαραϊ στη Θράκη.

Το κείμενο που ήταν γραμμένο στα τουρκικά - αναρτήθηκε στο Facebook και μετά «κατέβηκε» - θεωρήθηκε άκρως διχαστικό, ενώ η κίνηση να συγκεντρωθούν, κατόπιν υποδείξεων κεντρικών παραγόντων της μειονότητας, την περασμένη Κυριακή στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης περίπου 300 μουσουλμάνοι, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης και του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπέρ της έκδοσης των οκτώ αξιωματικών, των «προδοτών και σκυλιών», όπως τους χαρακτήριζαν, μόνο τυχαία δεν ήταν.

Εσχάτως το τουρκικό προξενείο επιδεικνύει υπερδραστηριότητα, καλώντας σχεδόν καθημερινά σε συναντήσεις παράγοντες, πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς κυρίως της μειονότητας, ενώ τακτικές είναι οι συναντήσεις του «ψευδομουφτή» ΞάνθηςΑχμέτ Μετέ (υπογράφει ως «αιρετός μουφτής Ξάνθης») με τους ιμάμηδες.

Με δεδομένο ότι η Αγκυρα έχει στόχο τη συνδιοίκηση στη Θράκη, ουδείς μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να γίνει στο μέλλον, ενώ υπάρχει ευρύτερος προβληματισμός για τα μελλούμενα και βαριά είναι η σκιά στην περιοχή από την υπόθεση των οκτώ αξιωματικών. Ουδείς δύναται να εκτιμήσει τι θα συμβεί, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο για συσπείρωση της τουρκικής κοινής γνώμης στο να προκληθεί ένα θερμό επεισόδιο, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει και η εκτίμηση ότι δεν συμφέρει την τουρκική ηγεσία σε αυτή τη φάση η εξαγωγή κρίσης και το άνοιγμα νέου μετώπου στα δυτικά.

Το ΚΙΕΦ - DEB διαδραματίζει αυτή τη στιγμή κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή και είναι σε ανοιχτή γραμμή με το τουρκικό προξενείο, όπως λένε κεντρικοί παράγοντες της ελληνικής διοίκησης. Μετά τον θάνατο του Σαδίκ ήταν εν υπνώσει, αλλά εδώ και περίπου οκτώ χρόνια επαναδραστηριοποιήθηκε. Το κόμμα του παντουρκιστή βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ, το οποίο λειτουργούσε ως ΜΚΟ τα τελευταία χρόνια, εκμεταλλεύθηκε την οικονομική κρίση και την απουσία του ελληνικού κράτους.

Και, όπως λέει, ο κύριος λόγος της ύπαρξής του «είναι η συσπείρωση της μειονότητας, η ενίσχυση μέσω αυτού της τουρκικής επιρροής πάνω της, η συνέχιση της προσπάθειας εκτουρκισμού των άλλων εθνοτικών ομάδων (Πομάκων και Ρομά), η χειραγώγηση της εκλογικής της συμπεριφοράς, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις όχι μόνο πληθυσμιακής αλλά και εκλογικής κυριαρχίας στην περιοχή, τόσο σε αυτοδιοικητικό όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο».

Η Αγκυρα καραδοκεί
Λόγω του γεγονότος ότι στις εκλογές του 2015 η Θράκη έμεινε χωρίς χριστιανό βουλευτή, καταστράφηκε η δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπηση των σύνοικων στοιχείων, αναφέρει ο κ. Στυλιανίδης στο βιβλίο του «Θράκη: Το επόμενο βήμα...» και συνεχίζει: «Η Τουρκία χρησιμοποίησε για ακόμα μια φορά τη μειονότητα. Εκμεταλλεύθηκε τα λάθη και τις επιπολαιότητες της ελληνικής πολιτείας και επιδίωξε να μετατοπίσει το θέμα από την κλασική παρέμβαση για την προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων σε μια νέα βάση για τη διεκδίκηση της ''Συνδιοίκησης στη Θράκη'' με τη συμμαχία ή έστω την ανοχή ευρωπαϊκών δυνάμεων ακόμα κι αν αυτές προέρχονται από αντίστοιχα μειονοτικά κόμματα».

Το τελευταίο διάστημα, αν και μη βουλευτής, καθώς λόγω του εκλογικού νόμου απώλεσε την έδρα και εκκρεμεί η απόφαση του Εκλογοδικείου, ο πρώην υπουργός προσπαθεί να καλύψει κενά που παρατηρεί, κινούμενος με εθνική και όχι παραταξιακή ή κομματική γραμμή. Στο πλαίσιο αυτό προ ημερών κάλεσε σε μεγάλη σύσκεψη φορείς της περιοχής, προέδρους φορέων, επιμελητηρίων, βιομηχανιών κ.ά. για την εξεύρεση θετικών λύσεων για την περιοχή.

Για τις επαφές του, καθώς υπάρχει μείζον εθνικό θέμα, είναι ενήμερη η κυβέρνηση, καθώς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, έχει επικοινωνήσει με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, εν αντιθέσει με το κόμμα του, τη ΝΔ, καθώς δεν υπάρχει επικοινωνία με την ηγεσία, αν και ιστορικά στελέχη του κόμματος, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρώην πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης,είναι ενήμερα.


Λάθη ετών
Εθνική στρατηγική απέναντι στις προκλήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», τους τελευταίους μήνες η ελληνική κυβέρνηση επιδεικνύει  διαφορετική στάση και μάλιστα προχωρεί με γοργούς ρυθμούς το ζήτημα της σύστασης διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη, πρόταση του κ. Στυλιανίδη, ώστε να χαραχθεί μια εθνική στρατηγική για την περιοχή. Επίσης άρχισαν να γίνονται κινήσεις που διορθώνουν λάθη ετών, όπως π.χ. στο θέμα των παρανηπιαγωγείων, και η Αθήνα διαπιστώνει ότι τουλάχιστον με τους τρεις από τους τέσσερις μουσουλμάνους βουλευτές δύναται να συνεννοηθεί.

Ο κ. Κοτζιάς έχει συζητήσει το θέμα της διακομματικής με τον Πρωθυπουργό και ο Αλέξης Τσίπρας είναι θετικός, καθώς αυτό συνιστά μια στρατηγικής σημασίας κίνηση για να υπάρξει συντονισμός δράσης των υπουργείων και να διαμορφωθεί ένας ολοκληρωμένος και διακομματικά συμφωνημένος εθνικός σχεδιασμός προκειμένου να αποτραπούν κινήσεις του παρελθόντος που επιδείνωσαν την κατάσταση.

Στον αντίποδα, η Τουρκία - βλέποντας και τον ανταγωνισμό στην ελληνική πλευρά μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών, την πολυφωνία και την έλλειψη συντονισμού - παρεμβαίνει και στην εκπαίδευση και στον οικονομικό τομέα, με πιο χαρακτηριστική τη δραστηριοποίηση της Ziraat Bank, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο επιχειρηματίας-εισαγωγέας της τουρκικής αγοράς, ο Λεβέντ Σαδίκ, γιος του αποθανόντος βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ. Μάλιστα, αυτές τις ημέρες είναι προγραμματισμένο στη Θράκη συνέδριο τούρκων επιχειρηματιών, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Σαδίκ, μάνατζερ της Μπασμάς Θράκης ΑΕ που δραστηριοποιείται στο εμπόριο καπνού.  

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά θέλει να συστήσει και συνδικαλιστική παράταξη προκειμένου να διεκδικήσει ένα από τα δύο επιμελητήρια της Ροδόπης. Αυτό εντάσσεται στη στρατηγική της διεύρυνσης της δύναμης της μουσουλμανικής μειονότητας στην περιοχή, αφού σε κάποιους μειονοτικούς δήμους έχει την απόλυτη κυριαρχία, οι περισσότεροι περιφερειακοί σύμβουλοι σε Ροδόπη και Ξάνθη είναι μουσουλμάνοι, ενώ έχει κατοχυρώσει και τον ρυθμιστικό της ρόλο στους δήμους, όπου πληθυσμιακά κυριαρχεί το χριστιανικό στοιχείο.

Πάντως οι προκλήσεις είναι συχνές, όπως πρόσφατα στην κηδεία ενός μουσουλμάνου στρατιώτη, όπου έγιναν φασαρίες, με τον ψευδομουφτή, αλλά και τον βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Χ. Ζεϊμπέκ έγινε δέκτης έντονων παρατηρήσεων από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και του συνέστησαν να αποφεύγει κινήσεις που προκαλούν εντάσεις.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc