ερχεται βαρυχειμωνιά στη βρετανική οικονομία

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΑΝΑΛΥΣΗ
Το σχόλιο του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ τα λέει όλα. Οντως, ο υπουργός ήταν ικανοποιημένος που η ανάπτυξη της οικονομίας αποδείχτηκε ισχυρότερη από το αναμενόμενο, στο 0,6%, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, λίγο πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ομως ο νέος τσάρος της οικονομίας γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτός θα είναι πιθανότατα ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης που θα πετύχουμε το επόμενο διάστημα.

Οταν ο Χάμοντ μίλησε για «περίοδο προσαρμογής», αυτό που εννοούσε ήταν ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί –ενδεχομένως απότομα– μετά την απόφαση για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η καλή κατάσταση στην οποία βρισκόταν η βρετανική οικονομία καθώς άρχιζε το Brexit –κάτι που αποτελεί καλοδεχούμενο νέο για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι– δεν θα επηρεάσει τις αποφάσεις που θα λάβουν οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας και του υπουργείου Οικονομικών τους ερχόμενους μήνες. Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Βρετανίας θα αντιμετωπίσουν τον ρυθμό ανάπτυξης του δευτέρου τριμήνου ως ιστορικό αξιοπερίεργο, πράγμα το οποίο άλλωστε είναι.

Ορισμένα στοιχεία που προκύπτουν από την ανακοίνωση της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας δημιουργούν ελπίδες ότι η επίπτωση του Brexit ίσως να αποδειχτεί λιγότερο άσχημη απ’ όσο φοβόμασταν. Η βρετανική βιομηχανία πέτυχε την καλύτερη επίδοσή της εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του 2016. Σήμερα διαθέτει και το επιπλέον πλεονέκτημα της πιο αδύναμης λίρας στερλίνας, κάτι που θα καταστήσει πιο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές. Ο κ. Τζο Γκρις, επικεφαλής της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η αβεβαιότητα που προκαλούσε το δημοψήφισμα είχε επηρεάσει τις επιχειρήσεις στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του 2016.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν στοιχεία που αναγκάζουν κάποιον να είναι επιφυλακτικός. Η ανάπτυξη της οικονομίας επιτεύχθηκε κυρίως στη διάρκεια του Απριλίου και στη συνέχεια υποχώρησε στη διάρκεια του Μαΐου. Η βρετανική στατιστική υπηρεσία βασίζεται σε προβλέψεις προκειμένου να εκτιμήσει τι συνέβη στη διάρκεια του Ιουνίου και θεωρεί ότι η οικονομία είχε πετύχει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης. Γεγονός που σημαίνει ότι η βρετανική οικονομία δεν διέθετε αναπτυξιακή δυναμική τη στιγμή που έγινε το δημοψήφισμα.

Η απόφαση για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν αναπάντεχη. Αν κρίνουμε από τις έρευνες που διενεργήθηκαν έκτοτε, το Brexit επηρέασε αρνητικά τις οικονομικές προοπτικές τόσο για τον τομέα των υπηρεσιών όσο και για τον τομέα της μεταποίησης. Οι κατασκευές ήταν ένας τομέας όπου ήδη υπήρχαν δυσκολίες πριν από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Είναι πιθανό ότι ο κατασκευαστικός τομέας θα αντιμετωπίσει ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα από τους υπόλοιπους τομείς της βρετανικής οικονομίας.

Από εδώ και στο εξής, η βρετανική οικονομία θα επιβραδυνθεί σημαντικά. Το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει αυτή η επιβράδυνση και η έντασή της θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα ξαναβρούν οι επιχειρήσεις την ισορροπία τους. Η Τράπεζα της Αγγλίας το γνωρίζει και γι’ αυτόν τον λόγο θα ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα μια μεγάλη δέσμη μέτρων που έχουν σχεδιαστεί ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη προς τη βρετανική οικονομία.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc